Kolekcionarstvo
 

Moraš skupit’ sve

 

Kolekcionarstvo je hobi koji uključuje traženje, organiziranje i obradu raznih predmeta. Čini se zanimljivim imati vlastitu zbirku nečega vrijednog.  Ako se odlučite postati kolekcionar, najprije morate odlučiti što želite skupljati, zato smo vam pripremili mali vodič.

 

Filatelija i numizmatika

Filatelija (grč. philatelie od riječi philos –  prijatelj, ateleia –  frankiranje) je pojam koji označava sakupljanje poštanskih maraka. Zbog tematske raznolikosti koja obuhvaća sva područja ljudske djelatnosti i stvaralaštva, poštanske marke su izuzetno tražene i zanimljive velikom broju ljudi. Neke serije imaju i veliku materijalnu vrijednost.

Numizmatika (grč. nomisma –  kovanica) je znanost koja se bavi skupljanjem, i proučavanjem starih i suvremenih novčanica, prvenstveno kovanica, ali i proučavanjem ordenja i medalja.

  

Hebrarij

Kako izraditi herbarij

  1. SAKUPLJANJE BILJAKA

Biljke ne smijemo uništavati i brati u velikim količinama. Odabire se zdrava, neoštećena, lijepo razvijena biljka koja po obilježjima građe najbolje predstavlja svoju vrstu. Primjerke treba pažljivo  odrezati škarama ili nožem, ili jednostavno otkinuti rukom.

  2 . POSTUPAK S BILJKOM NA TERENU

Biljku odmah treba uložiti između listova papira koji  će upijati vlagu. Biljku treba položiti tako da joj budu dobro vidljivi svi dijelovi. Poslije je spremamo u tvrde kartonske korice. Treba paziti da se biljka ne pomiče i da se ne gužva.

  3. SPREMANJE I PREŠANJE KOD KUĆE

Skupljeni biljni materijal kod kuće dalje sušimo i prešamo između slojeva novinskog papira. Za prešanje biljaka imamo posebne preše, ali za prešanje kod kuće koristimo knjige. Bilo bi dobro imati mrežu od drvenih letvica u koju se ulože novinski papiri s biljkama. Takva se mreža može optereti knjigama, a dobra je jer omugućava protok zraka. Tijekom sušenja i prešanja treba mijenjati papir sve dok se biljka ne osuši.

  4. HERBARIJSKI LIST

Osušeni i isprešani primjerak premještamo na herbarijski list. Iako se može kupiti poseban papir, dobar je i obični papir A4 formata. U donji desni kut treba se ucrtati ili zalijepiti  etiketa s osnovnim  podacima. Etiketa treba sadržavati latinsko ime biljke, narodno ime biljke, nalazište (lokalitet staništa), vrstu staništa, datum sakupljanja te ime i prezime osobe koja ju je ubrala.

Cijelu biljku treba pažljivo prenijeti na papir i zalijepiti prozirnom ljepljivom vrpcom. Herbarijski list potrebno je čuvati na suhome mjestu.

 

Prirodne zbirke su zbirke koje sadrže stvari nađene u prirodi, tj. sve što nije  stvorio čovjek (biljke, ptičja jaja, leptire, stijene, školjke...). Ljudi su još od starih vremena brali, skupljali i spremali biljke. Zbirku osušenih i prešanih biljaka nazivamo hebrarij. Ako se herbarij pravilno izradi, biljka može trajati dugo. U Italiji postoji herbarij oko 500 godina i još je upotrebljiv. U Hrvatskoj  postoji nekoliko važnijih herbarija, od kojih su najveći Herbarium Croaticum (herbarij Botaničkog zavoda Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu) i herbarij Ive i Marije Horvat. Zabranjeno je brati i stavljati u herbarij zakonom zaštićene biljke.

 

Dječje kolekcionarstvo

Velik broj djece vrlo rano počne skupljati neke predmete. Djevojčice najčešće  skupljaju salvete, naljepnice i lutke, a dječaci  autiće, sličice i razne figurice. Tu su još i olovke, vezice, kartice, šalice, značke, bedževi i ostale zanimljivosti što se pojavljuju na tržištu, a ono stalno nudi nešto novo.

 

Nagradne igre

Trgovci su prepoznali djecu kao dobre kupce pa se često između dva crtića u  dječjemu programu mogu vidjeti reklame u kojima nam govore kako moramo skupiti sve sličice, kartice, figurice i ostalo iz nekakve novoosmišljene kolekcije. Jasno, za popunjenu kolekciju nerijetko se nude i nagrade. Štapići sladoleda, sličice iz čokoladica –  nudi li se to nama mogućnost da nešto dobijemo besplatno ili smo konačno dobiveni poklon skupo platili?

I na kraju, kad odlučujete što ćete skupljati, pokušajte odabrati nešto što  neće trajati jednu sezonu i što možete mijenjati s prijateljima jer su druženje i razmjena važan dio kolekcionarstva.

 

Napisao i snimio: Dino Davosir, 6. b