29. 12. 2011.


 

Književni susret s Brankom Primorac

Zbog simpatije iz djetinjstva postala novinarkom
 

Učenici naše škole početkom studenoga prisustvovali su susretu s književnicom i novinarkom Brankom Primorac čija je knjiga Maturalac rado čitano lektirno djelo u 7. razredu

 

Branka Primorac govorila je o svojem novinarskom i književnom radu

 

U Mjesecu hrvatske knjige od 15. listopada do 15. studenoga Gradska knjižnica „Franjo Marković“ organizirala je nekoliko susreta s poznatim književnicama, a među njima se našla i spisateljica za djecu Branka Primorac, čiji je prvijenac Maturalac ušao u popis lektire za sedmi razred. Na susretu su sudjelovala tri  razredna odjela šestaša i sedmaša iz gradske smjene.

Od novinarke do književnice

U prvome dijelu susreta književnica je govorila o svojem osnovnom zanimanju  ̶ novinarstvu  ̶ te o tome kako se počela baviti književnošću. Branka Primorac se rodila i školovala u Zagrebu, završila je Fakultet političkih znanosti. Niz godina radila je kao novinarka u Večernjem listu, a u književnost je ušla 1993. g. romanom za djecu Maturalac.
 ̶ Pisati književna djela počela sam zato što sam u tom razdoblju na poslu stavljena na radno mjesto koje nije iskorištavalo moje potencijale. Ostajalo mi je   vremena i snage za nove izazove. Baš mi je tada sin išao na maturalno putovanje i tako sam započela pisati roman Maturalac  ̶  ispričala je književnica.
Osim Maturalca, spisateljica je predstavila knjige Moj djed astronaut i Sve zbog Ane koja je nastavak Maturalca, a ponajviše je govorila o svojoj posljednjoj knjizi za djecu, Ljubavnom slučaju mačka Joje.  Inspiracija za tu knjigu bio je njezin dugovječni mačak.

Simpatija joj odredila životni put

Ono što javnosti baš nije poznato je to da joj je simpatija iz djetinjstva prorekla buduće zanimanje. Dok je bila djevojčica osnovnoškolske dobi, kod njezine bake stanovao je student. Često je s njom razgovarao kad bi Branka došla baki. Jednom joj je prilikom rekao da bi bila izvrsna novinarka i to je zaljubljenoj djevojčici zacrtalo životni put.
̶  Poslije sam ga sretala, postao je gradonačelnik Dubrovnika  ̶  odala nam je književnica.  
 

Bezbroj pitanja za književnicu

U drugome dijelu susreta učenici su pitali književnicu sve što ih je zanimalo: kako i gdje je  upoznala supruga, koliko dugo piše, koje su joj knjige najdraže...
  ̶   Svidjelo mi se što nam je književnica dala priliku da se uključimo i pitamo je što nas zanima  ̶  rekla je  Ana Babić, učenica 6. e razreda.

Saznali smo da se Branka osim novinarstvom i pisanjem bavi i fotografiranjem. Imala je već šest samostalnih izložbi te više zajedničkih.
Za one učenike nadarene za pisanje važna je informacija da je Branka posljednjih desetak godina mentorica je za novinarski izraz u Školi naprednog stvaralaštva “Novigradsko proljeće” i na Državnoj smotri Lidrano.

Književnica je bila zanimljiva i zabavna. Poručila nam je da dobro razmislimo što ćemo biti kad odrastemo, da budemo svoji i nikad ne odustajemo te da nikada nije prerano razmišljati o budućnosti.

 

 

Napisali: Matea Koren, 6. e i Dino Davosir, 7. b
Snimio: Marcel Kovačić