16. 11. 2010.


Književni susret s Melitom Rundek
 

Haj, i mi smo online

Dok je pisala knjigu Haj, ja sam online, knjiĹľevnica je otvorila vlastiti profil na Facebooku

 

U petak 22. listopada našu je školu posjetila književnica Melita Rundek. Melita Rundek rođena je 8. veljače 1961. u Zagrebu.   Profesorica je komparativne književnosti i fonetike. Danas radi u knjižnici, a u slobodno vrijeme piše, slika, izrađuje nakit. Piše za  odrasle i one nešto manje. Okušala se i u novinarstvu, objavljivala je u časopisima Plima, Draga i Modra lasta te na Hrvatskom radiju, a napisala je djela Psima ulaz zabranjen, Reci brodovima da se brzo vraćam, Priče za laku noć, Mirko i 7 prigovora, Oči koje svijetle u mraku, Kupit će ti tata koturaljke, Zora, Suzy je nestala, 5 i ½ do zvona.

Na početku susreta književnica nam se predstavila, ispričala ponešto iz svog života i o svojim dosadašnjim knjigama. Predstavila je i  svoju novu knjigu Haj, ja sam online. Glavni je lik Gizmo koji je dobio novo računalo. Nakon nekoliko klikova mišem Gizmaču se sasvim promijenio život. Knjiga Haj, ja sam online govori o problemima i mogućim opasnostima komunikacije na društvenim  mrežama. „I ja imam Facebook”, rekla je književnica, na što smo se mi začudili, ali nam je pojasnila da se ne može pisati o nečemu što se ne poznaje. Zato je ona prije pisanja knjige istraživala, komunicirala s ljudima na forumima i društvenim mrežama pa je mogla vjerno opisati druženje putem interneta.

Na kraju smo i mi postavili nekoliko pitanja o spisateljičinom stvaralaštvu i životu, ali je razgovor ubrzo prekinulo školsko zvono. Imali smo prilike kupiti knjigu s potpisom autorice, što su neki učenici iskoristili.

Iako je većina sa zanimanjem pratila književni susret, nekoliko je učenika u posljednjem redu cijelo vrijeme brbljalo – valjda ne znaju  da i u neposrednoj komunikaciji, baš kao i na internetu, postoje neka pravila ponašanja.

 

Napisao: Dino Davosir, 6. b

Snimila: Martina Valec-Rebić