20. 5. 2010.


Književni susret s Nadom Mihoković-Kumrić
 

Upornošću do cilja

Književnica je predstavila svoje knjige Lastin rep i Tko vjeruje u rode još

 

U travnju je naša škola ugostila spisateljicu Nadu Mihoković-Kumrić, rodom iz koprivničkog kraja. Književnica nas je upoznala sa svojim spisateljskim početcima, kako je kao djevojčica jako puno pisala i slala svoje radove u novine. Novine u kojima joj je objavljen  prvi tekst, nakon velikog broja odbijanja i prepravljanja, još uvijek čuva i pokazala nam ih je  kao primjer da i mi moramo biti uporni  ako želimo postići svoje ciljeve. Kao tinejdžerica poslala je svoj dramski tekst Poštar na natječaj na lokalnom radiju pod lažnim imenom, a kad je dobila nagradu, morala je dokazivati autorstvo jer su očekivali nekoga starijeg.

Spisateljica je govorila o svojoj obitelji, koja joj kao djevojci nije pružala podršku u pisanju pa je na njihov nagovor studirala i završila  farmaciju, ali je tijekom godina zavoljela taj poziv i danas ima vlastitu ljekarnu.

Do sada je Nada Mihoković Kumrić napisala devet knjiga, a njezin prvi roman Lastin rep nagrađen je Nagradom Mato Lovrak za  najbolji dječji roman 1995. godine. Uz naslov romana ispričala je zanimljivu priču iz djetinjstva. Skupljala je leptire i kukce, a najljepši primjerak vrste koja se naziva lastin rep pojeo joj je najveći kukac jelenak.

Govoreći o knjizi Tko vjeruje u rode još, u kojoj književnica opisuje trudnoću s nerođenim djetetom kao pripovjedačem, ispričala nam je kako je u vlastitoj trudnoći nosila blizanke, a njezin se suprug nadao da će barem jedno dijete biti dječak. Neke od vlastitih događaja prenijela je i u knjigu.

 

Napisao: Josip Labaš, 8. c
Snimila: Martina Valec-Rebić