4. 5. 2012.


 

Književni susret s Pajom Kanižajem

„Najveća mi je nagrada iskren dječji smijeh”
 

Na prvi dan ožujka učenici trećega razreda učiteljice Brankice Salopek upoznali su se s književnikom Pajom Kanižajem
 

 

Pajo Kanižaj je učenicima 3. b razreda govorio o sebi i svojim pjesmama

 

Zahvaljujući dobroj suradnji s roditeljima svojih učenika, učiteljica Brankica Salopek uspjela je dogovoriti književni susret s poznatim pjesnikom Pajom Kanižajem. Naime, Josip Peterlić, popularno zvani Pjer, tata učenika Lea iz 3. b, na Radio Križevcima vodi kulturno-zabavnu emisiju „I ja sam tu” u kojoj ugošćuje književnike i glazbenike, pa je tako toga četvrtka ugostio i Paju Kanižaja. Bila je to prilika da prije radijske emisije književnik posjeti i Leov 3. b razred.

Atmosfera u učionici prije susreta bila je topla zahvaljujući što uzbuđenju, što toplim pecivima koje je darovala Markova mama Ivana Žumbar-Mrvčić. Na početku su učenici svečano pozdravili pjesnika, zaželjeli mu dobrodošlicu i recitacijom nekoliko njegovih pjesama pokazali da poznaju Kanižajevu poeziju.

Zatim je književnik čitao svoje pjesme i govorio o sebi i svojem radu. Ispričao je kako je rođen u Đelekovcu, malom mjestu kraj Koprivnice. Pjesme je počeo pisati u osnovnoj školi, a jedna pjesma koju je napisao u gimnaziji kasnije je dospjela u svjetsku antologiju. Piše djela za djecu i odrasle, pjesme, priče, romane, kazališne predstave, televiziju, radio, čak i  reklame. Voli pisati humorističke pjesme jer se i u svakodnevnom životu voli šaliti, a za svoga radnoga vijeka radio je u zabavnoj redakciji Hrvatske radiotelevizije. Piše pjesme na kajkavskome narječju, ali ipak više voli pisati na standardu.

Književnik je odgovorio na još mnoga pitanja koja su postavljali učenici 3. b razreda i nekoliko članica novinarske družine, a posebno nam se svidio odgovor na pitanje o nagradama za njegove knjige, na koje je odgovorio da mu je najveća nagrada iskren dječji smijeh.

Za zakusku kojom su pjesnika na kraju susreta počastile domaćim proizvodima, pobrinule su se baka Ankica Kemenović i mame Danijela Pacur  i Melita Kopilović.

 

 

Učenici su književniku pročitali i izrecitirali nekoliko njegovih pjesama

 

Napisale: Matea Koren, 6. e
Snimila: Martina Valec-Rebić