22. 12. 2011.


 

Predstavljanje knjiga akademika Radoslava Katičića

Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine
 

U petak 9. prosinca u maloj dvorani Hrvatskoga doma predstavljena je trilogija s podnaslovom Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine akademika Radoslava Katičića o pretkršćanskim slavenskim bogovima i njihovim odrazima u kršćanskom slavenskom vjerovanju. Uz akademika  Katičića govorili su prof. emeritus Vitomir Belaj, dr. sc. Damir Zorić i mr. sc. Krešimir Krnic, a program je svojim pjevanjem obogatila etnoglazbenica Lidija Bajuk
 

 

Uz Radoslava Katičića govorili su Vitomir Belaj, Damir Zorić i Krešimir Krnica, a pjevala je Lidija Bajuk

 

U sklopu projekta o starohrvatskoj mitologiji nekoliko je učenika uz pratnju učiteljica Senke Pleše, Danijele Zagorec i Martine Valec-Rebić u petak 9. prosinca u maloj dvorani Hrvatskoga doma slušalo predstavljanje triologije s podnaslovom Tragovima svetih pjesama naše pretkršćanske starine akademika Radoslava Katičića. Trilogija koja se sastoji od tri knjige (Božanski boj, Zeleni lug i Gazdarica na vratima) govore o predkršćanskim božanstvima starih Slavena te njihovim odrazima u kršćanskom slavenskom vjerovanju.

O Katičićevoj knjizi govorili su prof. emeritus Vitomir Belaj, dr. sc. Damir Zorić i mr. sc. Krešimir Krnic, a etnoglazbenica  Lidija Bajuk svojim je pjevanjem narodnih pjesama oprimjerila tvrdnje iznesene u knjigama.

U ime organizatora, križevačkog ogranka Matice hrvatske, sve prisutne pozdravila je mr. sc. Renata Husinec.
 

 

Na predavanju su prisustvovali i naši učenici koji uče o starohrvatskoj mitologiji

 

Napisao: Dino Davosir, 7. b
Snimila: Martina Valec-Rebić