23. 4. 2011.


 

Tribina o Marcelu Kiepachu

Marcel – čudo od djeteta

 

Posljednja tribina na Culture shock festivalu održana 15. travnja 2011. posvećena je pripadniku križevačke plemićke obitelji Marcelu Kiepachu, izumitelju kojega su tadašnji mediji nazvali „čudom od djeteta”. O Marcelovom životu i radu govorili su kustos križevačkoga muzeja prof. Zoran Homen,  profesor povijesti Tomislav Bogdanović i predsjednik udruge P.O.I.N.T. mr. sc. Hrvoje Belani

 

Belani, Homen i Bogdanović predstavili su život i rad Marcela Kiepacha

 

Vjerujem da je vrlo malo mojih vršnjaka čulo za Marcela Kiepacha. Iako se na tribini moglo saznati da se o Marcelu i samoj  obitelji Kiepach govorilo i pisalo u više navrata, čini se da je još uvijek premalo onih koji su upoznati s Marcelovim postignućima. O obitelji Kiepach iscrpno je i zanimljivo govorio prof. Zoran Homen , pokazujući fotografije i druge dokumente koje je Gradskome muzeju Križevci ostavila posljednja članica križevačke loze Kiepachovih – Paula Kiepach, Marcelova sestra. Marcelov život, školovanje i tragičnu pogibiju u Prvome svjetskome ratu prikazao je profesor povijesti Tomislav Bogdanović, a o Marcelovom znanstvenom radu, njegovim izumima i patentima govorio je mr. sc. Hrvoje Belani.

 

Plemićka obitelj Kiepach

– Obitelj Kiepach je jedna od najznačajnijih obitelji koja je ikada živjela u Križevcima, a boravili su ovdje više od 100 godina – tako je započeo priču o Kiepachovima prof. Zoran Homen.

Obitelj Kiepach od Haselburga porijeklom je iz Tirola, a u Hrvatsku su došli u drugoj polovici 18. st. Prvi Kiepach došao je u  Križevce oko 1830. g. Bio je to djed, imenjak izumitelja Marcela, napredni veleposjednik koji je upravljao posjedima Gregurovec i Dubovec u okolici Križevaca. Dao je urediti dvorac s velikim perivojem  koji se nalazio u današnjoj Tomislavovoj ulici.

Posjed je nastavio unapređivati i povećavati njegov sin Josip, Marcelov otac, koji je s barunicom Martom Locatelli imao četvero djece.

– Stariji Križevčani sjećaju se Marcelove majke Marte kao dobre i plemenite osobe koja je djeci darivala voće i slatkiše – ispričao je prof. Homen.

Nakon Drugog svjetskog rata Kiepachima je oduzeto imanje, dvorac je opljačkan i u njega komunističke vlasti smještaju Seljačku radnu zadrugu „Matija Gubec”. Članovi obitelji napuštaju Križevce i tako nestaje križevačka loza Kiepacha. Dio članova obitelji pokopan je na križevačkome groblju.

 

 

Dvorac obitelji Kiepach nalazio se u današnjoj Tomislavovoj ulici, srušen je 1966. g.

 

Marcela je zarana počela zanimati tehnika

Marcel je rođen 12. srpnja 1894. kao prvo od četvero djece. Imao je još tri sestre: Maricu, Paulu i Elzu. Marcel je u svome gradu pohađao pučku školu, a potom je završio realnu gimnaziju u Zagrebu.

Vrlo ga je rano počela zanimati tehnika i često je pregledavao strojeve koji bi došli na imanje. Zanimljivo je da Marcel u školi nije imao najbolje ocjene.

– Iz matematike i vjerojauka imao je dovoljan, a jedina izvrsna ocjena je iz fizike. U svjedodžbi mu čak piše da je imao četrdeset  izostanaka i desetak neopravdanih sati. Možda je radio na nekim svojim izumima i zaboravio na školu – našalio se prof. Bogdanović pokazujući Marcelovu svjedodžbu iz 8. razreda realne gimnazije.

Nakon položenog ispita zrelosti 1914. g. Marcel prema želji roditelja upisuje studij gospodarskih nauka u Berlinu, a paralelno upisuje i Visoku tehničku školu. No, iste godine izbija Prvi svjetski rat i Marcel se dragovoljno javlja u vojsku. Kao austrougarski vojnik poslan je na rusku frontu u Poljsku gdje pogiba 13. kolovoza 1915. g.

 

Marcel Kiepach poginuo je u Prvom svjetskom ratu kao 21-godišnjak

 

Marcelovi patenti

Marcel je izumiteljem postao već kao dječak. Sa šesnaest godina prijavio je prvi patent, to je njegov žiro-kompas, uređaj koji  pokazuje sjever bez obzira na blizinu metalnih predmeta ili utjecaja magnetskih sila. Tada su o njemu pisale hrvatske i strane novine nazivajući ga „čudom od djeteta” i „umnim čudovištem”.

 Drugi važan izum je dinamo za rasvjetu svih vrsta kola. On je svoju primjenu našao u osjetljivanju kočija, automobila i željezničkih vagona, a danas jedan takav dinamo u kojem se energija proizvodi kretanjem uveseljava djecu na glavnom gradskom trgu – to je vrtuljak čije kretanje pali svjetla uokolo.

1912. g. Marcel patentira svoj treći izum: strujni prekidač za rentgenske aparate, koji je djelovao na principu tlaka plina. Zanimljivo je da je Marcel izumio i držač za novine, koji je prvobitno namijenio svojoj majci.

U križevačkome Muzeju čuvaju se patentna pisma za žiro-kompas, dinamo i strujni prekidač te bilježnica sa 130 listova izračuna,  crteža, nacrta, formula i drugih olovkom ispisanih zabilješki.

– Pokušat ćemo okupiti tim stručnjaka koji bi proučili Marcelovu bilježnicu kako bi se vidjelo na kojim je sve izumima radio prerano umrli Marcel – objasnio je predsjednik udruge P.O.I.N.T. mr. sc. Belani koji je u studenome o Kiepachu govorio na međunarodnoj znanstvenoj konferenciji o povijesti telekomunikacija u Madridu.

 

 

Patentno pismo za Ĺľiro-kompas

 

Napisao: Dino Davosir, 6. b

Fotografije: Martina Valec-Rebić, stranice Gradskog muzeja Križevci