5. 6. 2011.


HARRY POTTER

Sedmi nastavak Harryja Pottera

Film Harry Potter i darovi smrti sedmi je nastavak iz serije filmova o svima poznatim čarobnjacima Harryju, Hermioni i Ronu redatelja Davida Yatesa, adaptacija serije knjiga britanske spisateljice J. K. Rowling. Ova fantastična avantura traje 147 minuta, a glavne uloge igraju Daniel Radcliffe, Emma Watson i Rupert Grint

U sedmom nastavku Harry, Ron i Hermione pokušavaju pronaći horokuse i tajnu Voldemortove besmrtnosti. Na tome putu se razilaze, ponovno nalaze, spašavaju živote. Kako su sami i bez vodstva i zaštite profesora, prisiljeni su sami sebe zaštititi.

Sadržaj filma je jako uzbudljiv, a radnja dinamična. Za razvoj radnje ključan je trenutak pronalaženje Griffindorovog mača jer on uništava horokuse. Izrazito je dojmljiva scena, naravno ako ste fan filmskog zastašivanja, kada zmija Nagini naglim pokretom kreće prema kameri pa se gledatelj nađe u ulozi žrtve koju proždire divovska zmija.

Najzapaženiju ulogu i ovoga je puta ostvario Daniel kao Harry jer utjelovljuje glavni lik i oko njega se vrti radnja. U sporednoj ulozi uvjerljiva je Imelda Staunton kao Dolores Umbrige kad se pravi mudra te izražava bijes prema „mješancima”.

U ovom nastavku kostimi nisu bili toliko uočljivi kao u prijašnjim nastavcima jer likovi nisu u svojim školskim čarobnjačkim uniformama, nego u normalnoj mladenačkoj odjeći. Hermiona očarava svojom torbicom bez dna, u kojoj stvarno ima svega i svačega, i koja je junake više puta spasila od nevolje.

U filmu ima različitih vrsta kadrova: dugih za ljubavne i emotivne scene, i kratkih i brzih za uzbudljive scene. Ističe se nekoliko ptičjih perspektiva u napetim scenama i one  žablje koje su zorno dočarale Harryjevu moć.

Glazba uglavnom prati sadržaj filma i ne ističe se previše, a prostori u kojem se zbiva radnja filma vrlo su vjerno prikazani. Od specijalnih efekata valjda istaknuti scenu kad se trojka teleportirala iz „sigurne kuće” u London.

Budete li uspoređivali knjigu i film, uvidjet ćete da je u filmu izostavljeno dosta detalja, inače ni dva filma ne bi bila dovoljna da u njih stane posljednja knjiga o Harryju. Ipak, film je ispunio sva moja očekivanja i preporučam vam da ga pogledate.

 


Tekst: Dino Davosir, 7. b

 

 

 

 

 


 

IMPRESSUM

NATJECANJA

ŽIVIMO DOBROTU