31.1. 2012.


Ostavština Jelačić

Uspomene na jednoga bana


U povodu 150. obljetnice smrti bana Josipa Jelačića (1801. – 1859.) Hrvatski povijesni muzej predstavio je brojem najveću i jednu od najvažnijih obiteljskih ostavština koja se čuva u zbirkama muzeja - ostavštinu plemićke, barunske i grofovske grane druge loze Jelačić
 

 

Izložba Hrvatskog povijesnog muzeja o Josipu Jelačiću - hrvatskome banu, političaru i vojskovođi, jednom od najvećih hrvatskih vladara - sadrži više od 300 raznovrsnih predmeta od kraja 18. do početka 20. stoljeća. Tu su Jelačićeve odore, oružje, vojnička oprema i odlikovanja te prikazi velikih bitaka. Mogu se vidjeti i obiteljski portreti, pokućstvo i osobni Jelačićevi predmeti kao što su lule, novčanici, knjige, nakit.

Posebni dio izložbe posvećen je i njegovoj supruzi Sofiji Jelačić koju je oženio 1850. godine, te banovu pogrebu i utjecaju koji je ostavio za sobom u obliku plaketa, medalja, spomen-ploča i ostalih posveta koje su mu iskazane nakon smrti.

Zbirka Ostavština Jelačić u Hrvatskom povijesnom muzeju nastajala je duže vrijeme te sad raspolaže s oko 700 raznovrsnih muzejskih predmeta.

Josip Jelačić (1801.-1859.), krajiški časnik, zapovjednik banskih pukovnija i ban Kraljevine Dalmacije, Hrvatske i Slavonije, djelovao je u vremenu nacionalnih pokreta i revolucionarnih previranja te početaka oblikovanja modernoga građanskog društva. Banom je postao 1848. godine od strane cara Franje Josipa I. Zalagao se za ukidanje kmetstva te odijeljenje Hrvatske od Habsburške Monarhije.

 

 

 

 

 

 

 

 

Napisao: Dino Davosir, 7. b
Fotografije: stranice Hrvatskog povijesnog muzeja