23.5. 2012.


Obljetnica Ogranka Matice Hrvatske u  Križevcima

170 knjiga za 170 godina


Za 170. obljetnicu svoga postojanja križevački ogranak Matice hrvatske u suradnji s Gradskom knjižnicom „Franjo Marković” priredio je 25. travnja izložbu „170 knjiga za 170 godina”. Izložbu su posjetili i naši učenici
 

 

O izabranim knjigama govorili su predsjednica Ogranka Renata Husinec i književnik Đuro Vidmarović

 

– Knjige su blago i treba ih štovati, tako tvrde svi oni koji vole i istinski poštuju dobru knjigu, a među njima je i Matica hrvatska – rekao je 25. travnja u prostorima Matice hrvatske križevački gradonačelnik Branko Hrg otvarajući izložbu povodom 170. obljetnice križevačkoga ogranka.

Predsjednica križevačkoga ogranka Matice hrvatske Renata Husinec okupljene je upoznala s poviješću Matice te izloženim knjigama. Posebice je istaknula dvije knjige križevačkoga ogranka koje su dobile nagradu „Ivan Kukuljević Sakcinski”, a to su „Dr. Fran Gundrum Oriovčanin” Franje Husinca i „Kalnički plemenitaši” Lelje Dobronić.

Govorio je poznati hrvatski književnik Đuro Vidmarović, koji je također i član Glavnog odbora Matice hrvatske. Vidmarović je objasnio ulogu Matice u hrvatskoj povijesti rekavši da je Matica uvijek djelovala u trenutcima kad je naša nacionalnost osporavana te da su se spremni aktivirati u slučaju sličnih pokušaja u Europskoj uniji.

Izložba, koju je pripremila knjižničarka Gradske knjižnice „Franjo Marković“ Martina Poturiček, sastavljena je od izdanja Matice hrvatske. Jedna izložena knjiga tiskana je čak davne 1844. godine što je podsjetilo posjetitelje na dugačku povijest ove kulturne ustanove.

 Na kraju je gradonačelnik članovima glagoljaške i novinarske družine naše škole uručio poklone, glagoljaške kalendare i ilirske slovnice. Tim su činom i nas najmlađe željeli osvijestiti o važnoj ulozi Matice hrvatske, značenju knjige i važnosti osjećaja nacionalne pripadnosti te nas potaknuti da u budućnosti i sami postanemo članovi Matice.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matica hrvatska jedna je od najstarijih hrvatskih kulturnih ustanova. U njenim pravilima glasi da je „neovisna, neprofitna i nevladina udruga utemeljena za promicanje hrvatske kulture, a tijekom vremena, zbog svog je rada i neprekidnosti, postala nacionalna ustanova”.

Osnovana je 10. veljače 1842. godine pod imenom Matica ilirska na prijedlog grofa Janka Draškovića, istaknutog političara i najstarijeg člana hrvatskoga narodnog preporoda.

 

Članovima glagoljaške i novinarske skupine gradonačelnik Branko Hrg predao je poklone Ogranka

Uz izdanja križevačkoga ogranka

Napisao: Dorotea Vrbančić, 6.e   
Fotografije: Martina Valec-Rebić