29. 3. 2011.


Izložba: Pompeji - grad u sjeni Vezuva

Na kulturnom događaju godine

 

U četvrtak 17. ožujka učenici naše škole posjetili su u Galeriji Klovićevi dvori izložbu Pompeji - grad u sjeni Vezuva. Izložba obuhvaća 110 djela, među kojima su skulpture, freske, svjetiljke, ogledala, posuđe, novac, nakit i drugi predmeti koji govore o svakodnevnom životu u Pompejima
 

 

 

U Galeriji Klovićevi dvori 15. ožujka otvorena je najveća ovogodišnja međunarodna izložba Pompeji - život u sjeni Vezuva.

Antički grad Pompeji nalazio se u podnožju Vezuva (južna Italija). Dvaput ga je pogodila prirodna nesreća: najprije je teško razoren u potresu 63. g., a u provali Vezuva 79. godine najveći je dio stanovništva smrtno stradao, dok je grad zatrpan pepelom i kamenjem. Tek 1600 godina kasnije grad je  ponovno otkriven i postupno otkopan, a danas je poznato turističko odredište.

Na izložbi su se mogli vidjeti brojni predmeti primijenjene umjetnosti koji puno govore o funkcioniranju ondašnjeg života,  kao što su svjetiljke, ogledala, posuđe, novac, nakit, freske, brončane skulpture. Posebice su dojmljivi odljevi ljudi i životinja u položajima u kojima ih je zatekla smrt pod pepelom Vezuva.

 

 

 

 

 

 

 

 

Napisao: Bruno Katavić, 6. b