31.1. 2012.


Tizian, Tintoretto, Veronese, veliki majstori renesanse

Najljepša renesansna djela s hrvatske obale
skupljena u Klovićevim dvorima

 

U srijedu 27. prosinca naši su učenici posjetili galeriju Klovićevi dvori u Zagrebu gdje je postavljena izložba Tizian, Tintoretto, Veronese, veliki majstori renesanse. Njome se na jednom mjestu želi predstaviti najvažnije i najljepše slike talijanskih majstora koje se čuvaju u Hrvatskoj, a nastale su od 1440. do 1580. godine
 

 

 

Po cijeloj jadranskoj obali sakupljena su djela najvećih talijanskih majstora renesanse: Tiziana, Tintorettoa, Bellinia, Carpaccioa, Veronesea, mletačkih umjetnika koji su slikali za hrvatske naručitelje svece i svetice na raskošnim oltarnim palama. Na izložbi se u svakoj sobi mogu razgledati neka od najvećih djela iz radionica neke od poznatih autora.

Zanimljivo je to što se za neka Tintorettova djela može potvrditi da ga nije radio on već neki njegov učenik zbog nekih detalja koji se u Tintorettovim djelima ne bi pojavljivali. Na slikama svetaca točno je vidljivo koji je koji zbog specifičnih detalja, npr. sveti Sebastijan uvijek je izboden strijelama.

U svakoj crkvi su slike naviknute na neke posebne uvjete pa je tako galerija morala osigurati da će biti vlaga zraka biti ista kao i u crkvi iz koje potječe, tako da su svakoj u prostoriji stavljeni uređaji koji reguliraju vlagu u zraku pa je jedna dosta stara slika u posebnom okviru koji ju štiti od pucanja.

Zasigurno vrijedi vidjeti ovu izložbu u Klovićevim dvorima zato što je rijetkost vidjeti toliko djela najpoznatijih autora renesanse na jednom mjestu.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Napisao: Dino Davosir, 7. b