29. 12. 2011.


 

Predstava Kamenje

Od dječje igre do ubojstva
 

Krajem rujna učenici viših razreda A-turnusa gledali su izvrsnu predstavu Kamenje zagrebačkog kazališta Mala scena
 

 

Predstava o dvojici dječaka koji nehotice izazovu tragičnu prometnu nesreću nikoga nije ostavila ravnodušnim

 

Pučko otvoreno učilište Križevci svake godine organizira za učenike besplatnu kazališnu predstavu. Kako se prošle godine predstava Ana i Mia zagrebačkog kazališta Mala scena pokazala punim pogotkom, Učilište se i ove godine odlučilo za isto kazalište. Predstava Kamenje, koja na repertoaru Male scene igra od veljače, još je jedna izvrsna predstava koja nikoga nije ostavila ravnodušnim.

Mladi glumci Marko Hergešić i Filip Lozić utjelovili su dvojicu dječaka koji iz obijesti i dosade s mosta iznad autoceste bacaju kamenje i izazivaju tešku prometnu nesreću u kojoj smrtno strada jedan vozač.

 

 

U predstavi igraju Marko Hergešić i Filip Lozić


Sudeći prema komentarima učenika, glumci su vrlo uvjerljivo prikazali četiri lika ‒ dva nepromišljena dječaka i dva policijska inspektora, pogotovo pod kraj predstave kad često mijenjaju uloge. „Skakanje” iz lika u lik jednostavno je riješeno kostimografijom ‒ jednim potezom zatvarača ispod „dječačke” trenirke otkriva se „inspektorska” košulja i kravata.
Iako bi neki više voljeli gledati četiri glumca (povezati tko je tko možda je onima s manje kazališnoga iskustva bilo malo teže), mora se priznati da su ova dvojica odglumila četiri uloge izvrsno, vrlo uvjerljivo ulazeći iz uloge u ulogu te da je predstava ovako dobila na dinamičnosti i zanimljivosti.

Scenografija je u predstavi također minimalna, ali vrlo zanimljiva i funkcionalna. S par dasaka i ljestava oblikovano je više prostora: skladište, nadvožnjak, zatvor, sudnica.

Predstava otvara mnoga pitanja koja su danas vrlo aktualna, npr. kako obijest i dosada mogu dovesti do tragedije, gdje je granica kad igra prestaje biti igra, jesu li i mogu li djeca biti odgovorna za počinjena nedjela, kolika je krivnja obitelji u izrastanju djeteta u kriminalca, i mnoga druga. Predstava je vrlo poučna i navodi na promišljanje, a zanimljivo je što aktivno uključuje gledatelje – glumci ih pozivaju da prosude jesu li dječaci krivi ili ne.

Kamenje je doživjelo mnoga uprizorenja i postiglo velik uspjeh u cijelome svijetu. Izvorna inačica teksta nastala je tijekom improvizacija glumaca australskoga kazališta ZEAL Theatre Company. I ova izvedba u kojoj režiju potpisuje Ivica Šimić, scenografiju Dinka Jeričević, a kostimografiju Hana Letica, osvaja gledatelje u našoj zemlji.

Napisao: Dino Davosir, 7. b
Fotografije: Martina Valec-Rebić, portal Večernjeg lista