30. 1. 2012.


 

Orašar

Balet koji ostavlja bez daha
 

Priča o lutku koji se pretvara u vojnika i pomaže djevojčici Klari u borbi protiv miševa, vjerojatno vam je poznata iz slikovnica ili crtića, ali jeste li znali da je ta priča pretočena i u balet?
Orašara je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu gledala Marta Knežević i napisala nam svoje dojmove
 

 


 

Krajem prosinca moja obitelj i ja otputovali smo u Zagreb na izvedbu Orašara (Ščelkunčika), baleta Petra Iljiča Čajkovskog. Balet se održao u Hrvatskom narodnom kazalištu. U njemu je sudjelovalo mnogo plesača, orkestar i članice zbora opere HNK-a u Zagrebu, a koreograf i redatelj bio je Derek Deane.

Balet je bio podijeljen u dva čina (četiri slike) između kojih je bila pauza za vrijeme koje sam obišla prekrasnu zgradu kazališta: vidjela sam svečane lože, dvorane, velika stubišta, kipove značajnih ljudi...

Glavni lik u baletu je djevojčica Klara, a neki od sporednih likova su: Klarin neobični ujak Drosselmayer, drveni lutak Orašar, zastrašujući Kralj miševa, Snježna Kraljica i Vila Šećera.

Na sceni su se izmijenile četiri slike. Prva se zbivala na Badnju večer u obitelji Staulbahm. Roditelji, djeca Klara i Fritz i njihovi baka i djed dočekuju goste među kojima je i ujak Drosselmayer koji daruje Klari Orašara. Zatim slijedi svečani ples, rastanak i odlazak na počinak. Klara usred noći ode do lutka Orašara i zaspi kraj kamina. Počinje sanjati. Ostatak baleta prikazuje zapravo njezin san.

U drugoj slici baleta sa svih strana oko Klare nahrupe strašni miševi, no Orašar se pretvori u hrabrog i odvažnog vojnika te s vojskom kositrenih vojnika pobjeđuje miševe.

U trećoj slici Orašar se pretvara u snježnog Princa. On i Klara nađu se u šumi prekrivenoj snijegom i tamo upoznaju Snježnu Kraljicu. Klara pleše s Drosselmayerom i snježnim Princem dok oko njih plešu prekrasne snježne pahuljice.

Zatim, u četvrtoj slici, po Klaru dolaze čarobne saonice koje je odvedu k Vili Šećera. Na njezinome dvoru razni plesači zabavljaju Klaru plesovima iz Španjolske, Kine, Arabije i Rusije, a zatim zaplešu Vila Šećera i Princ. Nakon tog uzbudljivog događaja kraj je Klarinom čudesnom snu - ona se budi sa svojim Orašarom shvaćajući da je sve to bio san.

Meni je to bilo prvi put da gledam balet i prvi susret s najvećim i najpoznatijim hrvatskim kazalištem. Bila sam zadivljena prekrasnom scenografijom, kostimima, plesom baletana i balerina i glazbom. Veselim se svom idućem posjetu kazalištu!
 

 

Marta u predvorju Hrvatskog narodnog kazališta

 

Napisala: Marta Knežević, 2. a
Fotografije:
HNK, Martin obiteljski album