Top

Znanje o Tadijinu stvaralaštvu i životu donijelo im mobitele i knjige  

Marta Knežević, Valnea Medač, Florijan Šašek i Daria Radanović sudjelovali su u književno-zabavnom kvizu o Dragutinu Tadijanoviću i između 28 ekipa osvojili drugo mjesto

Primanje nagrade

Učenici 8. a i b razreda sudjelovali su u književno-zabavnom kvizu o životu i djelu Dragutina Tadijanovića u Osnovnoj školi „Ivan Goran Kovačić” u Slavonskom Brodu povodom obilježavanja pjesnikova 112. rođendana. Pod vodstvom profesorice Martine Valec-Rebić u natjecanju su sudjelovali Marta Knežević, Valnea Medač, Florijan Šašek i Daria Radanović, a kao podrška s njima su bili Tomislav Stručić, Josip Rabadžija i profesorica Danijela Zagorec. U prvom krugu natjecanja sudjelovalo je 112 učenika i učenica iz 28 škola. Najviše je škola bilo s područja grada Slavonskog Broda, njih 18, a ostalih je deset ekipa bilo iz Bjelovara, Čučerja, Đakova, Križevaca, Svete Nedjelje, Trenkova, Vukovara i Zagreba.

Snimanje za lokalnu televiziju

Modeci su u prvom krugu natjecanja osvojili drugo mjesto i tako se plasirali u završno natjecanje, u kojemu se za pobjedu borilo pet najboljih ekipa. U napetom kvizu koji se sastojao od ABC pitalica, rebusa, premetaljki, kviza u stilu Izazova, pantomime, pjevanja bećarca i sportske igre, križevačkoj je ekipi za jedan bod izmaklo prvo mjesto. Za osvojeno drugo mjesto dobili su na poklon mobitele, knjige i poklon bonove, koje su osigurali Turistička zajednica grada Slavonskog Broda, Grad Slavonski brod te izdavačke kuće Alfa, Znanje, Školska knjiga i Profil. Prvo su mjesto u završnom natjecanju osvojili učenici OŠ „Hugo Badalić” iz Slavonskog Broda, a treće OŠ Sveta Nedjelja.

Za sudionike kviza organiziran je i turistički obilazak Slavonskoga Broda i Tadijine rodne kuće u Rastušju. Tadijanovićev nećak Miroslav Bjelobrk pokazao im je kuću i dvorište u kojemu je pjesnik odrastao. Pogledali su i izložbu fotografija te knjige posjetitelja pjesnikovoj rodnoj kući, od kojih najstarija datira iz 1959.

Nakon Rastušja posjetili su Spomen-dom Dragutina Tadijanovića u Slavonskom Brodu, u kojem se od 2009. nalazi namještaj, umjetnine, knjige, pisma i ostali predmeti koji su nekad bili u Tadijinom stanu u Zagrebu. Razgledali su i Tadijinu sobu u Franjevačkom samostanu, u kojemu je pjesnik stanovao u školskoj godini 1920./1921. kao učenik petog razreda gimnazije.

Osim mjesta vezanih za Tadijanovićev život, natjecatelji su imali priliku vidjeti i druge brodske znamenitosti, kao što su Tvrđa i kuću Ivane Brlić-Mažuranić.

Tekst: Josip Rabadžija, 8. r.
Fotografije: Martina Valec-Rebić, prof.;
Danijela Zagorec, prof.

Komentari