Top
Putovanja

POSJET MEĐIMURJU I ZAGORJU

Izrađivali licitare, sijali brašno, obilazili pčele

Učenici 2. a i 2. c razreda sa svojim učiteljicama Sandrom Poje, Ksenijom Legradić i asistenticom Ines Dubravec 4. svibnja obišli su Međimurje i dio Hrvatskog zagorja

Prvo su se zaustavili u Varaždinu gdje su lagano prošetali  povijesnom baroknom jezgrom grada i vidjeli tvrđavu Stari grad, korzo te  Franjevački trg sa samostanom i spomenikom Grguru Ninskom te stigli u Muzej kukaca. Oduševljeno su razgledavali  vrste i slušali zvukove glasanja raznih kukaca te  izgled njihovih staništa.

U Muzeju kukaca

Došavši u Klenovnik posjetili su Licitarsku kuću obitelji Gladović gdje su upoznali 70 godina staru tradiciju proizvodnje medenjaka (koje su i probali), svijeća, lampiona i gvirca. Sudjelovali su u radionici izrade licitarskog srca koje su i ponijeli kući. Obišli su i dvorac Klenovnik koji je godinama bio u vlasništvu obitelji Drašković, a danas je adaptiran za potrebe plućne bolnice.

Izrada licitara

Svi su se odmorili na obiteljskom gospodarstvu Grešna pilnica gdje su ručali, igrali nogomet, ljuljali se, klackali, šetali i vozili na traktoru. Učenici su najviše bili oduševljeni jer su im domaćini organizirali disco.

Vožnja na traktoru

Nedaleko Ivanca u selu Prigorec zastali su i obišli Friščićev mlin koji  iako star više od pedeset godina uspješno žito pretvarao u brašno. U tome su se okušali i učenici.

Sijanje brašna

Na povratku posjetili su pčelare iz Pčelarske udruge „Lipa” u Koprivnici koji su ih odveli na nekadašnji vojni poligon gdje su na livadi postavljene mnogobrojne košnice. Učenicima su održali kratko predavanje o pčelama, vrstama meda te o zaštitnom odijelu. Najveće oduševljenje bilo je kada su im obukli odijela i zajedno s pčelarima obilazili su košnice. Počastili su ih sokovima i raznim vrstama meda.

 

Tekst i fotografije: Sandra Poje, uč.

Komentari