ČITANJEM DO ZVIJEZDA
Lana, Mirjam i Dora najbolje čitačice

napisao Izvor Osmodec Urednik

Lana, Mirjam i Dora najbolje čitačice

U prosincu je održano trinaesto po redu natjecanje „Čitanjem do zvijezda”. Čitale su se tri knjige, a najbolje su čitačice u našoj školi bile Lana Srbljinović, Mirjam Balen i Dora Lovreković

Lana Srbljinović, Mirjam Balen i Dora Lovreković sa zahvalnicama i simboličnim nagradama

U našoj je školi 17. prosinca održano školsko natjecanje „Čitanjem do zvijezda”, već 13. sezonu zaredom. Ovogodišnja tema natjecanja u Godini čitanja bila je „Knjiga i film”. Zadatak je bio pročitati tri knjige: Tajni vrt (Frances Hodgson Burnett ), Vještice (Roald Dahl) i Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu (Ransom Riggs). Natjecanje se provodi u dvije kategorije: u kvizu znanja i kreativnom uratku. U kvizu znanja učenici odgovaraju na pitanja o knjigama. Kreativni uradak je rad jednog učenika, tj. plakat, izrađen na osnovi triju pročitanih knjiga.

Na natjecanju u kvizu najbolje su bile Lana Srbljinović, Mirjam Balen i Dora Lovreković te će one predstavljati našu školu na županijskom natjecanju. Mentorice su učenicima bile Nina Drakulić, Martina Iveković, Martina Valec Rebić i Danijela Zagorec.

Na županijskoj razini učenici rješavaju kviz znanja, njihovi rezultati se zbrajaju i čine ukupan plasman škole. Dvije najuspješnije škole plasiraju se na nacionalnu završnicu.

Cilj je ovog projekta poticati čitanje kod djece, potaknuti timski rad, poučavanje natjecatelja novim tehnikama, vještinama i znanjima, unapređenje njihovih vještinama i sposobnosti, poticanje kreativnosti i stvaralaštva te ukazivanje na važnost čitanja i usvajanja vještine čitanja. Ove godine u 13. sezoni Nacionalnog projekta za poticanje čitanja i promicanje kulture čitanja „Čitanjem do zvijezda” okupljeno je 2500 čitatelja iz 297 osnovnih i srednjih škola diljem Republike Hrvatske.

 

Tekst: Leon Cerovec, 8. c
Fotografije: Romana Erhatić, prof.; Martina Iveković, prof.

 

Povezani članci