Top
Bolji svijetŠkolska godina 2018./2019.

EUROPSKI PROJEKT
Rad s nadarenim učenicima

Rad s nadarenim učenicima

U našoj se školi od lipnja ove godine provodi europski projekt pod nazivom „Encouraging and developing gifted kids for more advanced cross border area”, odnosno skraćeno „GiftedHUHR”. Cilj je projekta rad s nadarenim učenicima, a osim naše škole uključena je još OŠ  Đurđevac i Javni obrazovni centar Zalaegerszeg iz Mađarske

online edukacija

Od lipnja ove godine naše škola sudjeluju u međunarodnome projektu prekogranične suradnje koji financira Europska unija, a naziv mu je „Encouraging and developing gifted kids for more advanced cross border area”, odnosno skraćeno „GiftedHUHR”. Riječ je o projektu koji educira učitelje za rad s nadarenim učenicima, a uz našu školu sudjeluje još Osnovna škola Đurđevac i dvije škole iz Javnog obrazovnoga centra Zalaegerszeg iz Mađarske.

Projekt se provodi među učenicima trećih razreda matične i područnih škola pod vodstvom učitelja i učiteljica Tanje Kulović-Balić, Ivanke Strmečki-Baričević, Sanje Vujić, Nataše Marković, Vanje Konfic te Tihomira Pleše. Osim učitelja sudjeluju i pedagoginja Branka Lazor, socijalna pedagoginja Ana Rosanda Ćaćić-Arapović, ravnatelj škole Goran Ljaljić, a od velike su pomoći tajništvo i računovodstvo škole jer je u ovakvim projektima potrebna vrlo opsežna dokumentacija.

Projekt će trajati 16 mjeseci, a podijeljen je na etape, od kojih su već dvije provedene.

– U prvom dijelu projekta imali smo početnu edukaciju o radu s darovitim učenicima. Zatim smo utvrđivali darovite učenike. Svi su učenici trećeg razreda rješavali testove čiji rezultati pokazuju koja bi djeca mogla biti nadarena. Testovi su izdvojili 14 potencijalno darovitih učenika. – objasnio je učitelj Pleša.

U nastavku projekta trebale bi biti održane nove edukacije u Mađarskoj, ali vjerojatno će biti online zbog trenutne pandemije. Posljednja su etapa prekogranični kampovi, jedan u Mađarskoj i jedan u Hrvatskoj, tijekom kojih bi učenici imali radionice i natjecanja.

– Za našu je školu iz sredstava projekta nabavljena pametna ploča, pet računala i nešto didaktičkih igara za poticanje kreativnosti i nadarenosti.  Bit će napravljen i priručnik za učitelje u kojem će biti opisano kako raditi s nadarenim učenicima koji također financira Europska unija. – istaknuo je učitelj Pleša.

 

Tekst: Dunja Rebić, 7. r.
Fotografije: Tihomir Pleša, mag. edu. prim. obraz.; Sanja Vujić, mag. edu. prim. obraz.

Povezani članci
DJEČJE AKTIVNO LJETO
I ljeti je znanost zabavna

Osnovna škola Ljudevita Modeca bila je krajem kolovoza domaćin Dječjeg aktivnog ljeta, na kojemu su učitelji i volonteri iz Hrvatske Read more

BLAGDAN SV. MARKA KRIŽEVČANINA
Predavanje o doprinosu križevačkih škola štovanju sv. Marka

Povodom proslave blagdana sv. Marka Križevčanina profesorica Martina Valec-Rebić održala je predavanje „Doprinos križevačkih škola štovanju sv. Marka Križevčanina” u kojemu Read more