29. 10. 2012.


PREDAVANJE

Mala škola filozofije s Brunom Ćurkom

U četvrtak 25. listopada učenike 3. d i 4. b razred posjetio je profesor filozofije dr. Bruno Ćurko, koji je s učenicima razgovarao o prijateljstvu

Bruno Ćurko tvorac je programa

Učenici  3. d i 4. b razreda sa svojim učiteljicama Tanjom Kulović-Balić i Brankicom Salopek ugostili su prošloga tjedna profesora dr. Brunu Ćurka, tvorca programa „Mala filozofija” i osnivača Udruge za promicanje i unaprjeđenje filozofije za djecu „Mala filozofija”, koji im je održao predavanje na temu prijateljstva.

U predavanju uz Power Point prezentaciju pojavljuju se animirani učitelji poput sove Sofije, raka Paka, konjića Morskića i ribice Bibice koji djeci postavljaju pitanja o prijateljstvu i na taj ih način potiču na zabavno i neopterećeno promišljanje o zadanoj temi.  Učenici su cijelo vrijeme bili uključeni u predavanje tako što su neki od njih čitali pitanja životinjskih likova, a drugi su smišljali odgovore i objašnjavali izreke nekih važnih filozofa kao što su Aristotel, Konfucije i drugi. Razgovarali su o pravom prijateljstvu, pronalaženju prijatelja, najboljim prijateljima, raspravljali o tome zašto je najbolji prijatelj najčešće iz razreda.

U početku su pitanja bila prilično jednostavna i učenici su na njih lako odgovorili, ali kasnije su dolazila sve teža i složenija pitanja. Neka od najtežih pitanja bila su: Je li bolje da je prijatelj sličniji ili različitiji od tebe? ili  Je li pravi prijatelj onaj koji se u potpunosti slaže s tobom i nikada ne izrazi svoje mišljenje? Kako bi im pomogao doći do odgovora, prof. Ćurko navodio je neke situacije, a učenici su govorili kako bi postupili da se nađu u takvoj situaciji.

Na kraju predavanja učenici su dobili zagonetku koju su morali razriješiti, a uslijedilo je zajedničko slikanje u dvorištu škole.

Slikanje u dvorištu škole

 

Tekst: Matea Koren, 7. e
Fotografije: Brankica Salopek

 

 

 

VIŠE IZ ISTE RUBRIKE

Tragovima starine 
Predavanje o Marcelu Kiepachu 
Kroz džunglu s Davorom


 

IMPRESSUM

NATJECANJA

ŽIVIMO DOBROTU