Top
Događanja

1. ZNANSTVENI TURNIR

Naši mladi znanstvenici osvojili prvo i drugo mjesto

U organizaciji naše škole održan je 1. Znanstveni turnir za učenike osmoga razreda s područja grada Križevaca i okolice 

U našoj školi 13. prosinca održan je 1. Znanstveni turnir za učenike osmih razreda s područja grada Križevaca i okolice. Ideja znanstvenog turnira potekla je od učitelja fizike Lea Kranjeca.

– Htio sam učenicima ponuditi nešto što nisu klasična natjecanja gdje se zasebno provjeravaju znanja iz biologije, kemije i fizike, već objediniti sve u jedno, jer djecu može zanimati znanost, a onda se vrlo rano moraju opredijeliti za jednu granu. Htjeli smo timsko natjecanje pošto znamo da naš grad prate uspješna sportska i glazbena natjecanja, tako da sam ja zamislio da u našem gradu dođe i znanost do izražaja i da pokrenemo jednu tradiciju u kojima će se djeca boriti u znanstvenim borbama. – ispričao nam je prof. Kranjec.

Na znanstveni turnir se prijavilo 11 timova iz šest škola: OŠ Ljudevita Modeca kao domaćin, OŠ „Grigor Vitez”  Sveti Ivan Žabno, OŠ „Vladimir Nazor” , OŠ Gornja Rijeka, OŠ Sveti Petar Orehovec i OŠ Sokolovac. U organizacijskom timu kao sastavljači ispita i pokusa sudjelovali su učitelj fizike Leo Kranjec, učitelj kemije Matej Dobrić te učiteljice prirode i biologije Petra Kačarovski i Tea Nakani Kračić. U samom procesu na bilo koji način sudjelovalo je 17 učitelja.

Natjecanje se sastojalo od teorije i od izvođenja pokusa. Prvi pokus je bio određivanje veličine čestice ulja, drugi izrada alkotesta, a treći pokus je bio sa sirovom i pečenom kokicom. Svi timovi su prošli kroz sva tri pokusa i test, međutim nisu svi bili u isto vrijeme na istom mjestu. Prilikom dolaska svaki je tim dobio raspored na kojem je pisala šifra i na taj način su znali kako će izgledati njihov cijeli dan. Test je nosio 50 bodova, a svaki od pokusa po 10 bodova. Maksimalan broj bodova iznosio je 80 bodova.

Prvo mjesto osvojila je ekipa OŠ Ljudevita Modeca sa ukupno 66 bodova u sastavu Dunja Kudeljnjak, Klara Knežević i Ivan Devčić. Specifično je bilo za drugo i treće mjesto isti broj bodova i to 47 bodova, tako da su dva tima išla u pripetavanje. Učenici iz obje izjednačene ekipe su na jednom od ukrasa koji se nalazio u holu škole na kojem su visjeli modeli molekula morali u 3 minute prepoznati i kemijski ispravno imenovati što više molekula. Nakon pripetavanja drugo mjesto je pripalo ekipi OŠ Ljudevita Modeca u sastavu Leon Pukec, Leo Lovreković i Borna Bolfek. Treće mjesto pripalo je timu OŠ „Grigor Vitez“ u sastavu Petra Burić, Lucija Kušter i Karlo Palatinuš.

– Ovo je bio jako veliki projekt koji smo stvarali dva mjeseca kako bi se sve dovelo do organizacije s kojom smo izuzetno zadovoljni. Zadovoljan sam da su i djeca i mentori koji su došli zadovoljni, a sa ovim sigurno nastavljamo i dogodine. – rekao nam je prof. Kranjec.

 

Evo što su rekli sudionici turnira:

Ivan Devčić, OŠ Ljudevita Modeca: Jako mi je zanimljivo, iznad svih očekivanja. Pokusi su me iznenadili, radili smo s kokicama i uljem. Takve pokuse ne radimo na redovnoj nastavi. Došao sam na turnir jer me zanima prirodoslovlje.

Nataša Šmid, prof. kemije, OŠ „Grigor Vitez” Sv. I. Žabno i OŠ Sv. Petar Orehovec: Turnir mi se čini vrlo zanimljivim. Način na koji je osmišljen učenicima je vrlo izazovan, rade u timu, sami moraju organizirati rad i pratiti vrijeme. Dovela sam jednu ekipu iz Žabna i jednu iz Orehovca. Neki od učenika iz tima pohađaju dodatnu nastavu u svojim školama.

Leona Peklić, OŠ Sveti Petar Orehovec: Došli smo na turnir da pokažemo svoje znanja i naučimo nešto novo. Inače jako volim kemiju i biologiju. U početku smo se mučile s pokusom, trebale smo sve same odraditi. Ali kasnije je išlo sve bolje i bolje.

Klara Prosinečki, OŠ „Vladimir Nazor”: Došla sam s još dvije svoje kolegice, učitelj nas je izabrao jer nam odlično ide fizika, kemija i matematika. Volimo te predmete. Dosta su teški pokusi i moramo sve samostalno odraditi, ali dobro je što radimo u timu pa si međusobno pomažemo.

Ana Tkalčec, prof. biologije, OŠ „Vladimir Nazor”: Imamo četiri tima, iz svakog osmog razreda po jedan tim. Pokusi i zadatci su zahtjevniji od onih koje učenici rješavaju na redovnoj nastavi, trebaju malo promisliti, primijeniti znanje na primjerima. Mislim da će ih ovaj turnir potaknuti da budu zainteresiraniji za prirodne predmete. Sigurna sam da će s ovoga turnira ponijeti mnogo pozitivnih iskustava.

Ivana Hanžeković, prof. biologije, OŠ Sokolovac i OŠ Sidonije Rubido- Erdödy G. Rijeka: Dovela sam jedan tim, sastavljen od učenika iz moje dvije škole. Mislim da će ovaj turnir poticajno djelovati na njih jer i inače pokazuju interes za prirodoslovne predmete. Na redovnoj se nastavi ne stignu odraditi neki pokusi, pa je ovo učenicima prilika da vide nešto novo.

Petra Burić, OŠ „Grigor Vitez” Sv. I. Žabno: Moja ekipa sastoji se od učenika koji pohađaju dodatnu nastavu kemije. Čim nam je učiteljica rekla za turnir, svidjela nam se ideja, i evo nas ovdje. Zadatci nisu preteški, iako nam je ispit bio teži od pokusa. Za vrijeme pokusa imali smo naočale i osjećali se poput pravih kemičara.

Mia Ban, OŠ Sokolovac: Došla sam na turnir jer me je pozvala učiteljica i rado sam pristala jer me prirodoslovne znanosti privlače. Planiram studirati medicinu. U ispitu je bilo nekoliko kompliciranijih pitanja, ali dobro je što smo radili u grupi pa smo surađivali i dogovarali se. Kod pokusa smo sami morali zaključiti kako ih izvesti, zapisivati, računati… Bilo je jako zanimljivo.

Tekst: Leon Cerovec, 6. r.
Fotografije: Dunja Rebić, MVR

Komentari