DAN ŠKOLE I 180. GODIŠNJICA ROĐENJA LJUDEVITA MODECA
Velebna proslava Modecova 180. rođendana

napisao Izvor Osmodec Urednik

Velebna proslava Modecova 180. rođendana

Ove je godine uz Dan škole obilježena 180. godišnjica rođenja Ljudevita Modeca, učitelja i pedagoga po kojemu škola nosi ime od 1991. godine. Proslava je trajala više dana, a središnja je svečanost održana 29. svibnja u prostorima škole

Program za djecu

U 16 sati održan je program za djecu u sportskoj dvorani uz školu. Prvo je nastupila Hanna Žohar, koja je uz pratnju učenica nižih razreda, otpjevala Himnu škole. Zatim je  izložbu učeničkih likovnih radova otvorila učiteljica Senka Pleše.

Učenici dramske skupine koju vodi učiteljica Nina Drakulić odglumili su igrokaz Ljudevit Modec u našoj školi, a učenici 1. – 4. razreda PŠ Veliki Raven pod vodstvom učiteljice Jasmine Borošak otplesali su ples na pjesmu Dani. Također,  učenici i roditelji koji su bili publika mogli su izabrati idejno rješenje za logo škole. Premijerno je prikazan animirani film o Ljudevitu Modecu koji je osmislila i izradila učiteljica glazbene kulture Sandra Poštić.

Učenici su sudjelovali na zabavnom kvizu Modecomanija u kojem su bila pitanja o Ljudevitu Modecu i našoj školi. Na kvizu se natjecalo šest ekipa, a pobijedila je ekipa osmašica koju su činile Pia Sertić, Ema Doskočil, Magdalena Ištok i Magdalena Božić. Kviz su pripremile učiteljice Vedrana Rađa i Gordana Podravec.

 

Nagrađeni najljepši straničnici

Održana je i podjela nagrada za natječaj Najljepši glagoljički straničnik kojemu je tema ove godine također bila Ljudevit Modec.

U kategoriji razredne nastave prvo mjesto osvojila je učenica četvrtog razreda Ena Međimorec iz PŠ Apatovec (mentorica Ivanka Strmečki Baričević), drugo mjesto Anamarija Stručić iz 4. b (mentorica Suzana Balić), a treće mjesto Melani Plavec iz 3. b (mentorica Brankica Salopek). Dodatne nagrade osvojile su Jana Navoj iz 4. c (mentorica Josipa Rabadžija), Tea Blažević iz 1. c ( mentorica Sandra Maurović) i Teuta Šustić iz 4. b (mentorica Suzana Balić).

U kategoriji predmetne nastave prvo mjesto osvojila je učenica 8. d razreda Nastasja Sokač (mentorica Martina Iveković), drugo mjesto učenica 8. b Lorena Juršetić Lončar (mentorica Martina Valec-Rebić), a treće učenica 5. b Lucija Rabadžija (mentorica Danijela Zagorec). Dodatne nagrade osvojile su Korina Juršetić iz 6. e (mentorica Martina Iveković) i Nataša Tušek iz 8. b (mentorica Martina Valec-Rebić).

Natječaj su i ove godine, kao i prethodnih, organizirale učiteljice Martina Iveković i Vedrana Rađa. U povjerenstvu za odabir radova bile su učiteljice Senka Pleše, Nina Drakulić, Romana Erhatić i Martina Valec-Rebić.

 

Izložba i knjiga o Modecu

U 18 sati je u učionicama u prizemlju škole otvorena izložba o Ljudevitu Modecu u suradnji s Hrvatskim školskim muzejom te je održano predstavljanje knjige Izbor iz djela Ljudevita Modeca koju su priredile profesorice hrvatskoga jezika u našoj školi Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec. Uz priređivačice na predstavljanju su sudjelovali ravnatelj naše škole dr. sc. Tomislav Bogdanović, knjižničarska savjetnica i kustosica dr. sc. Štefka Batinić i recenzent knjige prof. dr. sc. Nevio Šetić, a moderirala je mr. sc. Renata Husinec, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima, koji je nakladnik knjige.

Izložbu su tijekom sljedećega tjedna obišli svi učenici naše škole. U organizaciji izložbe i promocije pomogli su Velimir Iveković, Katarina Mijić, Nataša Majnarić, Vanja Konfic, Nataša Marković, Marina Ferendiš, Marta Harča, Barica Blagaj, Sanja Vujić, Josipa Rabadžija, Suzana Balić, Petra Kačarovski, Jelena Kuzijev, Ivanka Strmečki Baričević, Danijela Švagelj, Romana Erhatić, Anđelka Balić, Marina Ferendiš, Darinka Šimunčić, Elvira Kiš Miklečić i Branka Lazor.

Više fotografija

 

Sportski dan posvećen Modecu

U petak 31. svibnja održan je sportski dan posvećen Modecu. Na gradskome stadionu, u dvorani pored škole i u školi odvijali su se Modecov atletski višeboj, Modecov kup u badmintonu te šahovski turnir.

Na gradskome atletskom stadionu održan je drugi dio 1. Modecovog atletskog višeboja. Učenici su se natjecali u trčanju na 100 m, skoku u dalj sa zaletom te trčanju na 600 m za učenice i 800 m za učenike. Sudjelovalo je sveukupno 42 učenika od 5. do 8. razreda. Sutkinje su bile učiteljice Marta Foglec, Jasna Bratić, Alina Pavičić i Darinka Šimunčić, a pomoćne sutkinje bile su Iva Koprić (8. b), Magdalena Ištok (8. a), Lana Lovreković (7. b), Ines Čevisek (8. a) i Dora Devčić (8. a). Službena fotografkinja događaja bila je Klea Pukec (8. d).

U kategoriji učenica 5. i 6. razreda prvo mjesto osvojila je Franka Sokač (6. a) s ukupno 1047 bodova, drugo mjesto Nikolina Kiš (6. a) s ukupno 1037 bodova, a treće mjesto Mia Stankovski s ukupno 1031 bodom. Sudjelovale su još Leona Kundrak (6. b), Lea Torre (6. a), Lana Valjak (6. b), Iva Đurđević (6. b), Riona Barišić (6. a), Sara Leskovar (5. b) i Ema Aleksa (6. b).

U kategoriji učenika 5. i 6. razreda prvo mjesto osvojio je Karlo Habdija (6. c)  s ukupno 1048 bodova, drugo mjesto Ivan Orak (6. c) s ukupno 1037 bodova,  a treće mjesto Marin Hamidović (6. b) s ukupno 1034 boda. Sudjelovali su još David Hrupek (6. a), Marko Pupovac (6. a), Valentino Starc (6. a), Emanuel Dlesk (6. a), Roberto Herendić 6, Matej Sudetić (6. b), Julian Miklobušec (5. e) i Marin Dokić (6. a).

U kategoriji učenica 7. i 8. razreda prvo mjesto osvojila je Estera Katanović (8. d) s ukupno 1031 boda, drugo mjesto Lorena Đurinić (7. d) s ukupno 1026 bodova, a treće mjesto Tena Crnčić (8. d) s ukupno 1020 bodova. Sudjelovale su još: Lana Sentočnik (7. d), Lucija Lacković (7. b) i Eva Majdak 8.c.

U kategoriji učenika 7. i 8. razreda prvo mjesto zauzeo je Dominik Doskočil (7. b) s ukupno 1047 bodova, drugo mjesto Filip Črnec (7. b) s ukupno 1032 boda, a treće mjesto Jurica Košutar (7. b) s ukupno 1027 bodova. Sudjelovali su još učenici Tin Dragašević (7. b), Borna Sačarić (7. b), Leo Lovreković (7. b), Marko Mikec (7. a) i Sebastijan Balen (7. a).

Ranije ove godine, točnije 16. veljače, održan je i prvi dio 1. Školskoga atletskog višeboja za učenike i učenice viših razreda koje je osmislila i organizirala učiteljica Darinka Šimunčić. Tada su se učenici natjecali u dvorani i to u trčanju na 30 metara, bacanju medicinke od 1 kg, 3kg i 4 kg te u skoku u vis. 

Dva šahovska turnira

U isto vrijeme u školi su održana dva šahovska turnira. Na turniru učenika viših razreda sudjelovalo je pet učenika i nakon četiri kola natjecanje završili su u sljedećem poretku: 1. mjesto osvojio je Leo Lovreković (4/4), 2. mjesto Toma Mihalić (3/4), 3. mjesto Jelena Kirin (1/4), 4. mjesto Stjepan Jakopović (1/4) i 5. mjesto Pavao Ištok (1/4).

Na turniru učenika nižih razreda imali smo sjajan odaziv od 26 učenika i u vrlo jakoj konkurenciji, nakon sedam kola, ostvareni su sljedeći rezultati: 1. mjesto Nora Ljaljić (6.5/7), 2. mjesto Kai Sokač (6/7), 3. mjesto Luna Sokač (5/7), 4. mjesto Barbara Jelušić (5/7), 5. mjesto Luka Pukec (4.5/7), 6. mjesto Tia Draksler (4.5/7), 7. mjesto Vito Škledar (4/7), 8. mjesto Aleksandar Zidarić (4/7), 9. mejsto Filip Hartman (4/7), 10. mjesto David Šantak (4/7) i 11. mjesto David Pecko (4/7). Ostatak poretka moguće je vidjeti ovdje.

Turnir su organizirali Brankica Salopek i Goran Ljaljić uz pomoć učiteljica Ivane Nemat, Tee Nakani i Mihaele Ljutić. Na poziv organizatora turniru se pridružio umirovljeni učitelj matematike i voditelj šahovske grupe Marijan Garac, koji je sudio turnir viših razreda.

Natjecanje u badmintonu

U školskoj dvorani povodom Dana škole i Sportskog dana održano je natjecanje u badmintonu za učenike od 5.  do 7. razreda. Sudjelovalo je osam učenika, a nakon odigranih 12 mečeva poredak je bio sljedeći: 1. mjesto Borna Ciboci, 7. c, 2. mjesto Juraj Pavičić, 7. c, 3. mjesto Luka Brezovec, 7. c, 4. mjesto Mateo Šeliga, 6. e, 5. mjesto Marin Peškir Harča, 7. c, 6. mjesto Matej Miklobušec, 5. c, 7. mjesto Gabriel Črček, 7. c, 8. mjesto Filip Dretar, 7. c. Učiteljica koja je organizirala natjecanje je Marjana Fržović.

Učenici nagrađeni kazališnim predstavama

Povodom rođendana škole ravnatelj Tomislav Bogdanović nagradio je sve učenike besplatnom kazališnom predstavom. Za učenike nižih razreda organizirana je predstava Malog teatra Vremenaste igre, dok su oni iz viših razreda gledali operu za djecu Regoč u izvedbi Umjetničke organizacije „Euterpa” i Udruge za promicanje kulture „Dud” iz Lonjice.

 

Tekst: Magdalena Božić, 8. r.
Fotografija: učitelji i učiteljice; Benedikt Božić, 5. r.; Klea Pukec, 8. r.

Povezani članci