PREDSTAVLJAMO
Dječja gradonačelnica Iva, njezin zamjenik Natko i gradska vijećnica Maria

napisao Izvor Osmodec Urednik

Dječja gradonačelnica Iva, njezin zamjenik Natko i gradska vijećnica Maria

Iva Novosel izabrana je za dječju gradonačelnicu, a Natko Kudeljnjak za njezina zamjenika. Pogledajte što su nam o sebi rekli oni i gradska vijećnica Maria Kranjec, pa procijenite hoće li nas dobro predstavljati pred gradonačelnikom i građanima Križevaca

U petak 11. prosinca 2020. održana je online konstituirajuća sjednica Dječjeg gradskog vijeća Grada Križevaca. Iva Novosel (7. e) izabrana je za dječju gradonačelnicu, a Natko Kudeljnjak (6. c) za njezina zamjenika. Razgovarali smo s njima i dječjom vijećnicom Marijom Kranjec i saznali ponešto o njihovim interesima i planovima.

Iva Novosel, dječja gradonačelnica

Kako se snalaziš u ulozi dječje gradonačelnice?
Jako mi je drago što sam postala dječja gradonačelnica. Mislim da se zasad odlično snalazim. Učitelji su mi čestitali i pohvalili me.

Zašto si se kandidirala?
Razred i razrednik su me kandidirali. Bio je sat razrednika i razrednik Velimir Iveković rekao nam je da se netko mora kandidirati. Svi su odabrali mene.

Sigurno imaš neke osobine vođe kad te je razred birao? Jesi li dosad već bila predsjednica razreda?
Dosada sam bila četiri puta predsjednica razreda. Mislim da se drugima sviđa što sam uporna osoba, mislim i da sam marljiva, snalažljiva sam. Nikada me nije bio sram govoriti pred drugima. Ljudi imaju povjerenja u mene.

Jesi li mislila da ćeš baš ti biti izabrana za dječju gradonačelnicu?
Iskreno, nisam se baš nadala jer je bilo puno kandidata. Čak sam mislila da neće biti nitko iz naše škole, ali, eto, dogodilo se suprotno mojim očekivanjima. Mi, izabrani vijećnici, ne poznajemo se međusobno i strahovala sam hoću li se uspjeti predstaviti u najboljem svjetlu.

Je li lako biti u dječjem gradskom vijeću?
Iskreno, to sad još ne znam. Tek smo imali jednu sjednicu i ne mogu reći je li lako ili nije. Trenutno skupljam ideje i razmišljam što bi se moglo novo napraviti u gradu. Proveli smo ankete po razredima i najviše je učenika zaokružilo da želi više sportskih događanja. Veselim se radu u gradskom vijeću i mislim da smo Natko, Maria i ja dobar tim.

Kako su na izbor reagirali tvoji prijatelji i obitelj?
Moja najbolja prijateljica sjedila je pokraj mene dok smo čekale rezultate, to mi je puno značilo. I ostali iz razreda su bili sretni, razredniku je bilo jako drago što sam baš ja odabrana. Obitelj je bila ponosna zbog mene jer nisu očekivali da ću postati gradonačelnica. Nisam im baš puno o tome govorila, samo sam im rekla da sudjelujem i to je bilo to.

Što misliš, hoće li vaše ideje biti prihvaćene i provedene u djelo?
Mislim da je gradonačelnik prema svima nama odlično pristupio. Mislim da će ideje za koje ne trebaju velika financijska sredstva biti prihvaćene bez problema. Za veće projekte manja je šansa da će se uspjeti provesti u djelo.

Čime se baviš u slobodno vrijeme, imaš li kakav hobi?
Treniram atletiku u AK Križevci, a trener mi je Branko Zorko. Prije sam trenirala plivanje u Koprivnici, ali sam odustala. Idem u školu stranih jezika Nika u Križevcima.

Misliš li se u budućnosti baviti politikom?
Ne planiram se baviti politikom, željela bih postati liječnica.

 

Natko Kudeljnjak, zamjenik dječje gradonačelnice

Čime se baviš u slobodno vrijeme?
Treniram nogomet u NK Radnik u Križevcima. Hobiji su mi igranje šaha i igranje igrica.  Sviram tamburu u glazbenoj školi Alberta Štrige. Tamburu sviram od treće godine jer je moj tata profesor tambure u glazbenoj školi pa je tu ljubav prenio i na mene.

Koji ti je najdraži predmet?
Najdraži predmet mi je tjelesna i zdravstvena kultura.

Tko te je kandidirao za dječjeg vijećnika?
Kandidirala me je razrednica. Nitko se nije htio kandidirati pa je izabrala mene.

Kako je tvoja obitelj reagirala kada si im rekao da si u dječjem gradskom vijeću? Što o tome misle prijatelji?
Moja obitelj je odlično reagirala, mama je bila sretna i ponosna na mene, kao i moj tata. Oboje  su me zagrlili. Prijateljima nisam ništa previše govorio, rekao sam im na kraju. Čestitali su mi.

 

Maria Kranjec, dječja gradska vijećnica

Zašto si se kandidirala? Koje bi ti svoje osobine istaknula?
Kandidirala sam se jer sam glasna, volim komunicirati s ljudima. Dosta sam pričljiva i volim se družiti s ljudima.

Koliko puta do sada si bila predsjednica razreda?
Dosad sam bila jednom predsjednica razreda. I baš nisam htjela, nitko od nas ne želi baš preuzeti odgovornost za sve, ali mene su prijatelji odabrali.

Misliš li da si dobro predstavljala svoj razred?
Mislim da jesam, trudila sam se.

Kako su reagirali članovi tvoje obitelji i prijatelji?
Dobro su reagirali. Nisam im baš puno spominjala. Bili su ponosni  na mene. U razredu su me svi grlili i čestitali mi, i razrednica je bila jako ponosna na mene.

Koji ti je omiljeni predmet u školi? Imaš li kakav hobi?
Omiljeni predmetu su mi povijest i informatika. Treniram atletiku i rukomet. Idem u školu stranih jezika Nika već šest godina.

 

 

                            Razgovarale: Iva Koprić, 5. b i i Magdalena Božić, 5. a
Tekst: Iva Koprić, 5. b
Fotografije: Martina Valec-Rebić, prof.

Povezani članci