IMENA U NAŠOJ ŠKOLI
Luka i Lana najpopularniji, Taras i Damaris jedinstveni

napisao Izvor Osmodec Urednik

Luka i Lana najpopularniji, Taras i Damaris jedinstveni

Analizirajući popis imena svih učenika naše škole, saznali smo koja su najpopularnija, tj. najčešća imena, a još nam je zanimljivije bilo otkrivati ona neobična i jedinstvena. Pogledajte što smo pronašli!

Mladi križevački jezikoslovac Krunoslav Puškar nedavno je objavio knjigu „Prezimena potkalničkoga Prigorja” u kojoj je skupio izuzetno zanimljive podatke o prezimenima ljudi našega kraja, što nam je bilo poticaj za vlastito istraživanje imena u našoj školi. Zahvaljujući pedagoginji Branki Lazor, koja nam je iz e-Matice izlistala imena svih 771 učenika, otkrili smo da oni nose 279 različitih imena, i to 120 muških i 159 ženskih. Najpopularnije muško ime je Luka (20 dječaka), a žensko Lana (19 djevojčica). Luku u stopu slijede David (18), Ivan (17) i Lovro (15), a više od deset nositelja toga imena imaju i Marko (14), Jakov (12), Dominik (11), Filip (11), Petar (11) i Karlo (10). Uz Lanu jako su popularna imena Sara (15), Lorena (11) i Dora (9). Osam je Ema, Gabriela, Lara, Lucija i Magdalena, čime se i ova imena svrstavaju među česta i omiljena.

Ako pogledamo najpopularnija imena u posljednjih stotinu godina prema Državnom zavodu za statistiku Republike Hrvatske, zapazit ćemo da se moda mijenja. Od pet najčešćih muških imena – Ivan, Josip, Marko, Stjepan i Tomislav – još uvijek su popularna imena Ivan i Marko, a od ženskih – Marija, Ana, Ivana, Mirjana i Katarina – među najpopularnijim imenima u našoj školi nema nijednog!

Isto a različito

Velik je broj različitih inačica istoga imena. Usporedili smo običnije, starije inačice s novijima, modernijima. Uz najpopularnijeg Luku (20) tu su četiri Lukasa i jedan Lucas. Ime Matej u školi nosi devet imenjaka, Mateo sedam i Matija šest, dok su neobičnije inačice Matijas (1) i Mato (2). Ime Ivan nosi 17 učenika, a Ivano samo dva. Marko se zove 14 učenika, dok je Mark tek jedan. Kod navedenih je imena vidljivo da su starije inačice još uvijek u velikoj prednosti. No ima i onih imena kod kojih je suprotno, npr. Fran je ime koje nosi sedam učenika, dok nekad često ime u našemu kraju, Franjo, ima tek jedan učenik. Napomenimo da je uz njih i jedan Frano. Valentino ima pet imenjaka, dok je tradicionalniji Valentin samo jedan. Kod imena Leo (6), Leon (7) i Leonardo (4) nema tako velike razlike.

Kod ženskih imena slična je situacija. Osam je učenica imenom Magdalena, što je velika razlika prema samo jednoj Magdi. Uz običniju inačicu Nikolina (5) danas je još popularnija Nika (6), a tu su i jedna Nikol i Nina. Inačice Ivana (6), Ivona (6) i Iva (5) podjednako su popularne.

Zanimljivo je promatrati i inačice imena s umetnutim j i bez njega. Dok je još mnogo češće ime Lucija (8) u odnosu na Lucia (2), kao i Dorijan (9) u odnosu na Dorian (1), u imenu Gabri(j)ela suprotna je situacija: imamo osam Gabriela i tri Gabrijele. Podjednako su česte Marija (2) i Maria (1), Antonija (1) i Antonia (2), Julija (1) i Julia (2) te Sofija (1) i Sofia (1). Ovdje je zgodno napomenuti pravopisno pravilo koje se odnosi na imena na -ia, a koje često nositelji takvih imena ne znaju: u sklonidbi se umeće j! Dakle, ime Maria sklanja se: Marije, Mariji, Mariju, Marijom.

Spomenimo i imena u kojima se u novije vrijeme udvostručuju suglasnici po uzoru na strane jezike: uz četiri Hane imamo i jednu Hannu, a tu su i jedna Ariana i jedna Arianna. „Poenglezila” se i jedna Sasha, no ipak imamo i jednog „domaćeg” Sašu. Za one koji ne znaju, to je inačica imena Aleksandra/Aleksandar.

Veći je broj i dvostrukih imena, dva su od njih muška: Ivan Pavao (kojih imamo dvojicu) i Jakov Aleksandar, a četiri ženska: Kiara Marija, Lucija Sara, Marija Faustina i Simona Lejla.

Biblijska imena

Izuzetno su popularna biblijska imena: Jona, Noa, Eva, Estera, Rafaela, Sara, Ana, Elizabeta, Daniel, David, Samuel, Judita (starozavjetna) te Marija (Mirjam), Šimun, Tadej, Luka, Matej, Ivan, Stjepan, Andrija, Jakov, Josip, Magdalena, Pavao, Toma, Veronika, Emanuel, Gabriel, Mihael (novozavjetna). Također, dosta je i imena po svecima: Ozana, Benedikt, Franjo, Lovro, Lucija, Martin, Valentin, Blaž, Florijan. Od tih imena posebno mi se sviđaju Estera čije je značenje zvijezda i Judita koja znači slavljena.

Muške i ženske inačice

Mnoga imena pojavljuju se i u muškom i u ženskom obliku. Velik je broj imena u kojima je muška inačica brojnija od ženskih. Tako je ime Matea (3) nadvladano muškim inačicama, kojih je čak pet: Mateo (7), Matej (9), Matija (6), Matijas (1) i Mato (2). Mihael (7) češće je od Mihaele (2), Karlo (10) od Karle (2), Petar (11) od Petre (7), Martin (4) od Martine (2), Josip (7) od Josipe (2), Vito (5) od Vite (1), Patrik (7) i Patrick (1) od Patricije (3), Valentino (5) i Valentin (1) od Valentine (1), Ivan (17) i Ivano (2) od Ive (5) i Ivane (6), Leon (7) i Leo (6) od Leone (6), Antonio (5) od Antonije (3), Bruno (4) od Brune (2), Emanuel (5) od Emanuele (2), Kristijan (3) i Kris (1) od Kristine (1).

Mnogo je manje slučajeva da su ženske inačice brojnije od muških: Gabriela (8) i Gabrijela (3) češće su od Gabriela (6), Nikolina (5) i Nikol (1) od Nikole (1), kao i Nika (6) od Nike (2).

Ipak, najviše je primjera gdje su obje inačice podjednako česte: Adrian (2) i Adriana (1), Aleksandar (2) i Aleksandra (1), Daniel (1) i Daniela (1), Jan (4) i Jana (4), Klaudio (1) i Klaudija (1), Manuel (1) i Manuela (2), Nino (1) i Nina (1), Rafael (2) i Rafaela (1), Renato (2) i Renata (1), Sandro (1) i Sandra (1), Teo (2) i Tea (3), Vedran (2) i Vedrana (1), Mario (2) i Marija (2) / Maria (1), Pavao (1) / Pavel (1) i Pavla (1) / Paula (2) / Paulina (1) te Julian (1) i Julia (2) / Julija (1).

Tilia, Olena, Taras i Damaris

U prvom razredu ukupno su 54 različita imena. Najpopularnija muška imena su David (3) i Mihael (3), a ženska Bruna (2) i Lana (2). Dva su još Andreasa, Frana, Luke, Noe i Petra, dok se sva ostala imena pojavljuju samo jednom. Jedna se djevojčica zove Jennifer, možda po slavnoj glumici. Ime Tilia također je u ovome razredu, a prema podatcima na stranici Acta Croatica jedno je od rijetkih imena u Hrvatskoj, postoji samo deset osoba s tim imenom. Od rjeđih imena tu su još Isidora, Judita, Tadej i Mark. Zamijetila sam dvije djevojčice s dvostrukim imenom – Simona Lejla i Lucija Sara. Pitam se zašto dva imena. Možda se roditelji nisu mogli odlučiti koje od ta dva odabrati pa su dali oba. Ili je ime kombinacija imena članova obitelji?

Drugi razred broji 66 različitih imena. I ovdje mi je za oko zapelo dvostruko ime Marija Faustina. Sara je u ovoj generaciji najpopularnije žensko ime (3), dok je najčešće muško Vito (2). Uz njih se samo još Magdalena pojavljuje dvaput, sva su ostala imena s jednim nositeljem. Neobično ime nosi djevojčica Olena koja je stigla iz Ukrajine. Njezino je ime grčkog podrijetla, a znači svjetlo, vatra, sjajna. Zanimljiva su i rjeđa imena Irina, Jona, Lada, Manuel, Pavel, Rita i Zora.

Od 50 različitih imena u trećem razredu najčešća su David (3), Bruno (2), Josip (2) i Luka (2) za dječake te Ema (2), Jana (2) i Lara (2) za djevojčice. U ovome je razredu jedna djevojčica Aida. Ime je vjerojatno dobila prema jednoj od najpoznatijih opera na svijetu, Aidi talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija. Pojavljuje se ovdje i ime Blaž. Iako je to ime u Hrvatskoj  jedno od češćih imena, ipak je tipičnije za starije generacije, najpopularnije je bilo od 1930. do 1938. godine. Zato mi se baš čini posebnim i lijepim. Blaž ili Vlaho je bio i svetac kojega smatramo zaštitnikom životinja i zagovornikom protiv bolesti grla. Posebna su imena u ovome razredu još i Ivor, Kris i Luna. Tu je i Teuta, što je ime ilirske kraljice iz 3. stoljeća pr. K. zapamćenoj po ljepoti i zaljubljivosti, a legenda kaže da je bježeći pred Rimljanima na otoku Visu sakrila svoje blago. Još su među trećašima dva lijepa i vrlo rijetka imena. Jedno od njih je Taras, kojih u Hrvatskoj ima manje od dvadeset. Pitam se je li ime dječak dobio po slavnome ukrajinskome pjesniku Tarasu Ševčenku ili možda po junaku Tarasu Buljbi iz romana Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Drugo je ime Marilen koje, kao i Tilia, ima manje od deset imenjakinja u Hrvatskoj.

Kod četvrtaša očaralo me ime Damaris, baš zvuči kraljevski, to je biblijsko ime. Svidjelo mi se i ime Nera. Možda je njezina mama voljela čitati serijal knjiga Grička vještica Marije Jurić Zagorke u kojoj glavna junakinja nosi to ime. Nera na talijanskom znači crna, a prema hebrejskome svijeća ili svjetlost. Od 53 različita imena koliko ih ima u četvrtom razredu, Ivan i Luka najpopularnija su muška, a Lara, Lucija i Sara najpopularnija ženska imena (sva imaju po tri nositelja). Dva su Damjana, Dominika, Jakova, Mateja, Mihaela i Noe. Rjeđa su imena Julian, Karina, Lili i Loreta.

Ne zaboravimo ni područne škole. Ukupno ih je sedam i broje 77 različitih imena od kojih je najpopularnije muško ime Lovro (4). Slijede ga po tri Davida, Karla, Leona, Matea i Patrika. Od ženskih dvije su Dore, Eme, Mije i Sare. Ističe se jedno neobično ime, Denisse, jako rijetko u Hrvatskoj, s maje od 10 imenjaka. Tu je i Lucas, često ime, ali se stranim pisanjem. Zanimljiva su imena još Rene, Aldijana, Edita, Enesa i Mirjam. Ime Sanjin zapravo sam sada prvi put čula, iako je, kako saznajem, dosta često ime u Hrvatskoj.

Ijan, Emir, Dvina i Demian

U petome razredu od 74 različitih imena ime Leona nose 4 djevojčice, to je ujedno i najpopularnije žensko ime. Među dječacima tri su Antonija, Ivana i Marka. Od rjeđih imena tu su Kevin, Toma, Antea i Ariela. Zanimljivo je ime Viliam koje se uglavnom javlja na Sjevernom Jadranu pa je neobično za Križevce.

Od 64 različitih imena u šestome razredu najpopularnija su Lana (čak 6 imenjakinja) te Luka i Matija (4 imenjaka). Ističem ime Ijan jer ima manje od deset imenjaka u Hrvatskoj te Dado i Stipo, koje mi zvuče kao nadimci pa su time neobična.

Sedmi razredi imaju najveći broj različitih imena u školi, 79. Ovdje su najpopularnija muška imena Luka i Marko s pet imenjaka i Lovro s četiri. Dvije su Dore, Eme, Lane, Magdalene, Nike, Sare i Tene. Zanimljiva su i rijetka imena Nastasja, Klea, Dvina i Emir.

Osmaši imaju 75 različitih imena, od kojih su najpopularnija muška Dominik i Marko (3), a žensko Lana (4). Izdvajaju se imena Demian  i Morana. Demian dolazi iz grčkoga jezika i znači pripitomiti, ukrotiti. Morana je ime slavenske boginje smrti i zime. Tu je i jedna djevojka Ira, čije ime dolazi od hebrejske riječi koja znači pozorna, oprezna, budna, te dječak Natko, čije ime latinskog porijekla znači rođen.

Ime NIJE znak

Kao što je sigurno i svakoga čitatelja zanimalo hoće li pronaći svoje ime, tako je i mene zanimalo moje. Pronašla sam samo jednu imenjakinju, djevojčicu iz drugog razreda. Melani je ime grčkog porijekla koje znači crna, tamna. To me nasmijalo jer ja sam – plavuša! Kako bilo, volim svoje ime, nekako je rijetko, a opet ne čudno. Sviđaju mi se upravo takva imena i sretna sam što su mi roditelji dali baš ime Melani.

Tekst: Melani Brežac, 7. r.
Grafički prikazi: MVR

Povezani članci