MATURALNO PUTOVANJE
Putovanje koje se pamti

napisao Izvor Osmodec Urednik

Putovanje koje se pamti 

Učenici 7. d i 7. e razreda odlično su se proveli na maturalcu. Posjetili su Cerovečke špilje, Zadar, Biograd, Šibenik, Kornate i Memorijalni centar „Nikola Tesla” u Smiljanu

Jedva smo dočekali i taj dan, 25. lipnja 2023. Krenuli smo put Cerovečkih špilja, našeg prvog odredišta, uz usputna stajanja i kratka predstavljanja gradova kroz koje smo prolazili. Tako je Zagreb predstavljala Maria Kranjec, Karlovac Lukas Crnković, Ogulin Ema Vrhovec, a Zadar Marko Sekelj.

Penjati se do Cerovečkih špilja vrijedilo je jer smo vidjeli brojne špiljske ukrase koji su nas oduševili, a čuli smo priču o tome kako su nađene špilje i o njihovu sastavu. Nismo se dali prestrašiti ni hladnoći koja je bila osjetna jer je prosječna temperatura u špiljama svega 7 stupnjeva.

U Zadru nas je divna vodičica Vlatka provela kroz grad, najprije kroz Perivoj od Slave s pričom o Petru Zoraniću i uvodom – kako je Zadar nastao, s naglaskom da je Zadar rimski grad, za razliku od Biograda u kojem ćemo biti smješteni, koji je hrvatski grad te se stoga i značajno razlikuju arhitekturom. Razgledali smo Morske orgulje i Pozdrav Suncu, crkvu svete Stošije/Anastazije, jedne od četiriju zaštitnika grada, Forum, crkvu svetog Donata, Trg pet bunara te imali slobodno vrijeme za kupnju suvenira ili osvježenje. Nakon smještaja u Biograd, u hotel Bolero, kupali smo se u bazenu u kojem je navečer bio i beach party s animatoricom Tonkom.

Sljedeći dan upoznali smo magične Kornate i jezero Telašćicu u kojoj je kupanje pravi doživljaj. Jako nas je obradovalo skakanje s broda, ali i sokići kojih je bilo u izobilju. Nekoliko nas je izgorjelo što je kasnije riješila aloe vera, a ostali smo siromašniji za jednu kapu. Navečer smo uživali na disco partyju na koji nas je, naravno, vozio naš strpljivi vozač, striček Stjepan, kojeg smo animirali svojim glazbenim izborom.

Treći nas je dan teta Silvija provela kroz Šibenik gdje smo razgledali tvrđavu svetog Mihovila, isprobali akustiku ljetne pozornice, a nakon toga vidjeli ljepoticu – katedralu svetog Jakova izvana i iznutra. Zanimljiva je bila priča o šibenskim glavama, ali bilo je rano i bili smo jako umorni pa je teta Silvija bila pomalo razočarana našim nedostatkom entuzijazma. Popodne smo se kupali u Biogradu, a navečer izašli na biogradsku špicu s animatorom Davidom.

Zadnji je dan malo pokvarila kiša, ali zato smo još skupili snagu za razgledavanje Memorijalnog centra „Nikola Tesla” u Smiljanu, a najzabavnije bilo je u Teslinu laboratoriju. Očito je da smo vidjeli podosta iz biologije, geografije, fizike, ponešto iz hrvatskog jezika i puno, puno povijesti i kulture. 

Veseli i prepuni dojmova vratili smo se u naše Križevce u pratnji razrednice 7. d Martine Iveković, razrednika 7. e Velimira Ivekovića te dobro odabrane pratnje – učitelja Dine Borčića i malog turističkog pratitelja Emila Ivekovića koji je također ispričao nešto o Zadru u mikrofon i stalno nas zabavljao plesom. Na rastanku, da se ne zaboravi, Luka Vrhovec i Viktor Tomac pripremili su kratak podsjetnik na 28. lipnja 1914. kada je bio izvršen Sarajevski atentat od strane zločinačke organizacije Mlada Bosna čime su izmamili ogroman pljesak.

Nismo okom trepnuli i već smo se našli na Autobusnom kolodvoru Križevci jer sve što je lijepo, kratko traje. I baš nijednom nismo koristili prijekopotrebnu peglu iliti glačalo koje je moralo s nama na put. Šah koji smo ponijeli itekako se koristio što je lijepo jer ne visimo samo po mobitelima, već cijenimo i dobre bezvremenske stvari.

Tekst: učitelji Martina, Velimir i Dino
Fotografije: Martina Iveković, prof.

Povezani članci