SVJETSKI DAN DJECE
Naši učenici u nošnjama pred papom predstavljali Hrvatsku

napisao Izvor Osmodec Urednik

Naši učenici u nošnjama pred papom predstavljali Hrvatsku

Desetero učenika naše škole sudjelovalo je na prvom Svjetskom danu djece, tj. susretu djece s papom Franjom u Rimu

Djeca iz Križevaca s vjeroučiteljicom s. Antonelom Rašić

Prošlog vikenda, točnije 25. i 26. svibnja prvi je put u Rimu održan Svjetski dan djece. Na susret s papom Franjom pristiglo je oko 50 000 djece u dobi od šest do dvanaest godina. Djeca iz stotinjak zemalja sudjelovala su u subotnjem programu na stadionu Olimpico i u nedjeljnoj misi na Trgu sv. Petra.

U Križevcima je odlazak na susret potaknuo i organizirao Pokret fokolara te se tako među 48 sudionika iz Hrvatske našlo jedanaestero djece iz Križevaca, od kojih je deset učenika naše škole: Renata i Sebastijan Balen, David Šantak, Damjan Jakopec, Janja i Sara Karlovčec, Marilen Mesaroš, Mihael i Jakov Simunović te Jakov Sokolić. U pratnji je uz roditelje bila i vjeroučiteljica s. Antonela Rašić.

– Vratili smo se puni dojmova, bilo nam je jako lijepo. Poseban je doživljaj uživo vidjeti papu, tako je srdačno pozdravljao djecu i djeca njega. Osobito me se dojmilo kako se papa spustio na dječju razinu, kako im je posvetio punu pažnju i kako je s njima razgovarao. Još bih nešto izdvojila kao zadivljujuće: sve je skupa bilo naporno za malene (dvije su djevojčice imale samo pet i pol godina), dugo smo čekali, bili smo na suncu, a ipak nitko nije niti zaplakao niti se požalio da ne može. Jesu bili umorni, ali su i bili ponosni što su dio ovog povijesnog susreta. – otkrila je s. Antonela.

 

U centru Pokreta fokolara

– Zabava je počela još u autobusu u četvrtak navečer kad smo se mi Križevčani pridružili Čakovčanima. Tako sam već na početku putovanja stekao prijatelje. Putovali smo oko četrnaest sati i u petak oko 10 sati stigli u Rocca di papa, predgrađe Rima. – započeo je Damjan priču o putovanju u Rim.

Poslijepodne su proveli u centru Pokreta fokolara koji se nalazi u predgrađu Rima. Posjetili su kuću Chiare Lubich, osnivačice Pokreta fokolara. Vidjeli su njezin radni stol, mnoštvo diploma, nagrada i darova, a najviše ih se dojmio krevet u kojemu je preminula. Uz njenu su kuću posjetili kapelicu i grob gdje je sahranjena.

Navečer, nakon svete mise, na kojoj je koncelebrirao vlč. Vladimir Simunović iz Križevaca, upoznali su predsjednicu Pokreta fokolara gđu Margaret Karram i postavljali joj pitanja na koja je ona odgovarala.

U centru Pokreta fokolara

 

Susret na stadionu Olimpico

Subota je, prema pričanju djece, bila nezaboravna. Dvadesetak djece toga je dana na stadionu Olimpico u povorci, baš kao kao na Olimpijskim igrama, predstavljalo Hrvatsku i nosilo narodne nošnje Prigorja, Zagorja, Međimurja, Istre i Dalmacije. Mahali su zastavama, a hrvatska je zastava izazvala oduševljenje.

– Ja sam nosio prigorsku nošnju. Čim su djeca iz cijelog svijeta ugledala hrvatsku zastavu, počeli su vikati: „Modrić! Modrić!” Svi su nam željeli dati pet. Osobito su Španjolci bili glasni jer Modrić igra u jednom njihovom klubu. Baš sam bio ponosan! – otkrio je Jakov Simunović.

Djeca u narodnim nošnjama

Nakon povorke stigao je papa Franjo u svom papamobilu, a nekolicina mu je sretnika postavljala pitanja. Papa im je s velikom pažnjom i ljubavlju odgovarao. Pitanja su bila raznolika. Djecu je zanimalo mnogo toga o samome papi, ali i o važnim pitanjima katoličke vjere. Najbolje su zapamtili pouke o opraštanju i ljubavi prema neprijateljima.

– Svidjelo mi se što je papa jako strpljivo odgovarao na naša pitanja. Govorio je o Svetom Trojstvu, ljubavi prema neprijateljima i bližnjima. Rekao je da svijetu treba dječja molitva i dječja želja da mijenjaju svijet nabolje. – objasnio je David.

Na tribinama na stadionu Olimpico

Na početku susreta svi su sudionici dobili narukvice s perlicama koje su namijenjene praćenju dobrih djela. Kad se napravi nešto dobro, perlica se pomakne na stranu i tako se može pratiti tko je učinio koliko dobrih djela.

– Na stadionu mi se svidjelo učiti jednog dječaka iz Šibenika zastave raznih zemalja. Zamijetili smo kako ima najviše zastava iz Portugala, a najmanje iz Makedonije. Bilo mi je odlično i kad smo radili valove tijelima. Još je nešto bilo jako zanimljivo. Kad smo se međusobno upoznali, shvatili smo da nas ima šest Jakova!  – ispričao je Jakov Sokolić.

Djeci se svidio i susret s majkom blaženoga Carla Acutisa. On je jedan od najmlađih blaženika, od milja ga zovu „Božji influencer” jer je upotrebaljavao internet za širenje vjere. Prvi je blaženik koji je imao Facebook profil i igrao PlayStation. Carlo je 2006. preminuo vrlo mlad, s petnaest godina, od leukemije. Njegova je majka bila jako tužna kada je saznala da Carlu nema spasa i da će ostati bez djece, no on joj je na samrti prorekao da će roditi blizance. To se doista kasnije i dogodilo.

Zajedničko slikanje djece iz Hrvatske

Uslijedio je plesni i glazbeni program djece iz cijeloga svijeta.

– Gledali smo mnoštvo plesnih i glazbenih točaka. Najzanimljivija nam je bila mlada akrobatska plesačica koja je zavezana za balone plesala u zraku. Također, jedan je osmogodišnji dječak pjevao prekrasnim glasom. – istaknula je Renata.

Zabavni program

 

Nedjeljno misno slavlje s papom

U nedjelju su sva djeca u zajedništvu s papom Franjom slavila euharistiju na Trgu sv. Petra u Vatikanu. Pjevala se himna susreta „Siamo noi”, što znači „To smo mi”.

Da bi djeca razumjela misu, pobrinuli su se roditelji Tomislav i Danijela Balen koji su prevodili s talijanskog jezika, a djeca su slušala na slušalice. Dobili su i knjižicu s pjesmama koje su se pjevale na misi pa su i tako mogli lakše pratiti.

Papa je djeci tumačio jedno od najvećih otajstava vjere, a to je Sveto Trojstvo. Objasnio im je da ih Duh Sveti vodi kroz život. Papa je od djece tražio da tu misao, kao i riječ pace (mir), ponavljaju više puta kako bi im se usjekli u srce.

U Vatikanu

Kada je misa završila, papa je obišao trg vozeći se u svom papamobilu.

– Prvi sam put vidjela papu uživo. Prošao je na metar od nas. Kasnije sam razmišljala kako je to velik blagoslov. Jako mi se svidjelo i kad je papa pozvao djecu na molitvu za mir u svijetu. – rekla je Janja.

Djeca su se prisjetila i mjera opreza koje se poduzimaju pri susretima s papom. To je za neke također bio nov doživljaj.

– Oko pape su zaštitari i ograda. Kad smo ulazili u Vatikan, trebali smo proći kroz detektore metala kao na aerodromu. Pregledavali su nam ruksake. Nismo smjeli imati boce. Bili su jako oprezni. Takve su mjere opreza jer je 1981. godine papa Ivan Pavao II. teško ranjen dok ga je jedan čovjek pokušao ubiti. – objasnio je Sebastijan, koji je u ekipi bio najstariji od križevačke djece.

Hrvatska zastava u Rimu

Nakon misnoga slavlja organiziran je obilazak Rima. Razgledali su nekoliko znamenitosti kao što su fontana Di trevi, bazilika sv. Petra i Anđeoska tvrđava. Tom su prilikom probali i pravi talijanski gelatto.

– Meni se posebno svidjela Anđeoska tvrđava. Saznala sam da je u davnoj prošlosti vladala kuga. Papa se molio da kuga prestane i imali su procesiju kroz grad. Na vrhu te tvrđave vidjeli su anđela kako stavlja mač u korice. To su shvatili kao znak da je kraj zarazi i zaista je kuga prestala. – sjeća se legende Marilen.

Obilazak Rima

Djeca će još dugo prebirati u srcima uspomene na prvi Svjetski dan djece i susret s papom Franjom.

– Mislim da ćemo zauvijek pamtiti taj događaj. Papa nas je potaknuo da se družimo s bakama i djedovima, a kad nam je govorio o ljubavi, otvorilo mi se srce prema nebu! – zaključio je Mihael.

Papa je najavio da će u rujnu 2026. ponovno biti susret s djecom, čemu se naši sugovornici od srca raduju.

Tekst: Magdalena Božić, 8. r.
Fotografije i snimka: Šimunec, Marin, Balen, Šlezak, Buntić, Stipić, Županić

Povezani članci