CRVENI KRIŽ
Humanitarni rad kao primjer zajednici

napisao izadmin5

Humanitarni rad kao primjer zajednici

Hrvatski Crveni križ već gotovo 90 godina pomaže unesrećenim osobama i obiteljima slabijeg imovinskog stanja na našim prostorima. U našoj školi djeca se odgajaju u duhu humanosti i volontiranja, tako se učenici mogu uključiti u izvannastavnu aktivnost Podmladak Crvenog križa koju vodi učiteljica Vedrana Rađa

Podmladak Crvenog križa prezentira pružanje prve pomoći

Podmladak Crvenog križa prezentira vještinu pružanja prve pomoći

Crveni križ je suvremena svjetska organizacija kojoj je osnovna zadaća pomaganje unesrećenim osobama obavlja. To je jedinstvena organizacija raširena po cijelom svijetu koja štiti prava svakog čovjeka bez obzira na vanjska obilježja.

Kako je sve počelo

Razočaran ratom koji se dogodio na Krimu kod Solferina na poluotoku Krimu, u lipnju 1859. godine Henry Dunant utemeljio je pokret pod nazivom Crveni križ. Potaknuo je stanovnike okolnih mjesta na pružanje prve pomoći svim ranjenim vojnicima bez obzira kojoj vojsci pripadali i to je bio početak Crvenog križa na onim prostorima. Zastava Crvenog križa sastoji se od crvenog križa na bijelom polju, ona je simbol medicinskog osoblja.

Danas, u našem materijalističkom svijetu, pomaganje je nekako „zastarjelo“. Sramota je danas ne imati i unatoč tomu što ponekad imamo previše, rijetko se nekoga sjetimo i pomognemo osobi kojoj je pomoć najpotrebnija.

Križevački Crveni križ

U našem gradu također djeluje Hrvatski Crveni križ, onaj isti koji djeluje gotovo stoljeće u našoj domovini i mnogi naši učitelji, pa možda čak i naši prijatelji, članovi su Gradskog društva Crvenog križa. Učitelji koji su članovi GDCK Križevci i predaju u našoj školi ne unovčuju svoje vrijeme i znanje, nego ga daruju volonterirajući. Oni su najbolji primjer ovom društvu. Ne samo što pomažu ljudima u potrebi nego educiraju ljude različitim predavanjima o mnogim čimbenicima koji loše utječu na ljudski život suvremenog čovjeka.

– Volonteriram u Crvenom križu održavajući akciju o sprečavanju pretilosti i upravo na temu organiziramo mnoga predavanja kako bi educirali ljude. Veseli me da sve više ljudi shvaća potrebu za tjelesnim vježbanjem i kretanjem – rekao je profesor tjelesne i zdrastvene kulture Dario Sokač.

Grupa Podmladak Crvenog križa

I u našoj školi postoji izvannastavna aktivnost pod nazivom Podmladak Crvenog križa.

– Svrha te aktivnosti je obučavanje učenika za pružanje amaterske prve pomoći. Učimo ih i o međunarodnom humanitarnom pravu, pravima djece te povijesti organizacije Crvenog križa – kazala nam je voditeljica družine, profesorica povijesti Vedrana Rađa . Ona je također član Gradskog društva Crvenog križa Križevci.

A što su to učili tijekom cijele godine, pokazat će na međuopćinskom natjecanju 16. ožujka 2013. Na aktivnostima djeci je najzanimljiviji praktični dio – zbrinjavanje unesrećenoga i imobilizacija ozlijeđenih.

– Prava je sreća u nesreći ako vam se nešto loše dogodi, a znate postupak imobilizacije i pomognete samome sebi ili, još bolje, pomognete vašem unesrećenom prijatelju – zaključuje učiteljica Vedrana.

Humanitarne akcije

Svake se godine u našoj školi prikuplja novčana pomoć koju organizira Hrvatski Crveni križ. Učenici naše škole u svojim selima ili ulicama prikupljaju novčana sredstva za obitelji slabijeg imovinskog stanja te tako čine dobro djelo, a davatelji novčane pomoći dobiju bon kao znak zahvalnosti.

Tekst: Kristijan Višak, 8. a
Fotografija: Vedrana Rađa

Povezani članci