DAN JAPANA
Učitelji posjetili zanimljive zagrebačke manifestacije

napisao Izvor Osmodec Urednik

Učitelji posjetili zanimljive zagrebačke manifestacije

U subotu 1. listopada 2016. nekoliko učitelja naše škole posjetilo je u Muzeju Mimara manifestaciju Dan Japana, koju već više godina organizira Veleposlanstvo Japana u Republici Hrvatskoj, a kojom se hrvatskim građanima želi približiti japanska kultura. Nakon Mimare u središtu su glavnoga grada uživali u zanimljivoj i raznovrsnoj kulturno-umjetničkoj manifestaciji Bijela noć 

japan-0

Učitelji i njihova djeca uz japansku zastavu ispred Muzeja Mimara

Ove je godine Dan Japana, koje organizira  Japansko veleposlanstvo pri Republici Hrvatskoj, bio posvećen najnovijim tehnologijama koje dolaze iz Japana i japanskoj pop-kulturi, pa smo prisustvovali različitim zanimljivim predavanjima, demonstracijama i radionicama u Muzeju Mimara.

Program je započet pozdravnim govorom veleposlanika Keijija Takiguchija. Uslijedilo je predavanje o japanskoj pop-kulturi Koviljke Lazar i predavanje Lovre Stefanovića o planetarno popularnoj igri Pokemon GO. Naučili smo neke nove trikove i nakon predavanja lovili Pokemone. Nove tehnologije budućnosti koje nam dolaze iz Japana vidjeli smo na predavanju Shigerua Arakija o superbrzoj magnetskoj levitacijskoj željeznici Maglev. Nažalost, na pojedina predavanja nismo stigli jer su se preklapala.

Predavanje o pop-kulturi
Maketa levitirajućeg vlaka

Japanske osobitosti

Vidjeli smo demonstraciju japanskih borilačkih vještina – aikido, judo, karate, kendo, kyudo, ninjutsu, nanbudo – od kojih su neke  djelovale  zastrašujuće.

Učili smo kako se radi origami, isprobavali kimona (tradicionalnu japansku odjeću), učili izrađivati ikebanu, probali sake. Neki su od nas pokušali naučiti japanski, a neki pisati haiku.

Izrada origamija
Isprobavanje kimona
Izrada ikebana

Više: Veleposlanstvo Japana

Noć puna čuda

Nakon završetka programa zaputili smo se u grad na kulturno-umjetničku manifestaciju Bijela noć. Radi se o manifestaciji koja postoji i u ostalim europskim metropolama, pod nazivom „Nuit Blanche”, što u prijevodu s francuskog jezika znači besana, neprospavana noć. Ovo je bio drugi put da se ona organizira u Zagrebu i od poslijepodnevnih sati do kasno u noć na čak osamnaest lokacija u središtu grada moglo se besplatno doživjeti niz zanimljivih sadržaja: svjetlosno-zvučne instalacije, balet, , oslikavanje murala, slušanje poezije, holograme, ulične umjetnike, modnu reviju…

Audiovizualna intervencija na zgradi HNK
Mozgaonica, različite igre na Europskom trgu
Baletna predstava

Tekst: Ivana Dokuš-Komarica, prof.
Fotografije: Sandra Poštić, prof.

Povezani članci