KNJIŽEVNI SUSRET
Autor zaigranih književnih djela

napisao izadmin5

Autor zaigranih književnih djela

U svibnju su se učenici 3. b i 6. e razreda družili s književnikom Mladenom Kušecom koji im je predstavio svoj život i rad, čitao im svoje pjesme i razgovarao s njima

U svibnju je učenicima predstavio književnik Mladen Kušec

U svibnju je učenicima predstavio književnik Mladen Kušec

U svibnju su se učenici 3. b i 6. e razreda družili s književnikom Mladenom Kušecom koji im je predstavio svoj život i rad, čitao im svoje pjesme i razgovarao s njima. Zahvaljujući suradnji učiteljice Brankice Salopek i Josipa Peterlića, voditelja radijske kulturno-zabavne emisije „I ja sam tu”, ovo je već drugi književni susret koji je upriličen za učenike 3. b razreda.

Kušec svojim humorom nije uspio zabaviti samo trećaše nego i njihove goste, učenike 6. e razreda te članove novinarske i literarne družine. Ispričao je da je rođen u Zagrebu, gdje živi i radi kao književnik i novinar. Kao novinar zaposlio 1962. godine na tadašnjem Radio Zagrebu, a najpoznatije emisije su mu Tonkica Palonkica frrr…, Hihotići, Sedmi vjetar, Bijela vrana, Patuljci pojma nemaju i druge. Osim emisija, Mladen Kušec napisao je i mnogo kazališnih tekstova, romana, pjesama i slikovnica, kao što su Plavi kaputić, Volim te, Prasci jedni mali, Kušrtavi, Zlatni potok, Pitalice skitalice, Pijetao koji je pao s neba, Donatela, Tajne zagonetne šume, Vrlo rijetke zagonetke i ostala. Dobio je mnogo nagrada za knjige koje je napisao. Zanimljivo je bilo čuti kako je njegov smisao za pisanje pjesama otkrio književnik Milivoj Matošec.

Kušec je učenike nasmijao anegdotom o psu lutalici. Jednog je  jutra došao na posao i parkirao automobil. Kad je izašao iz njega, ugledao je psa koji mu je pred noge stavio granu. Književnik ga je pogledao u oči i bacio granu. Nasmijao se i krenuo prema ulasku u radiostanicu. Kada je otvorio vrata, pas ga je pretekao i utrčao unutra. Iznenađen i ljutit vratar morao se pomučiti da otjera psa.

Kušec je govorio i o svojima knjigama i njihovom nastanku. Istaknuo je knjigu Kuštravi za koju je  ilustracije u knjizi napravila jedna djevojčica iz Istre. Kazao je da mu se jako sviđaju Križevci i da bi volio navratiti koji put ponovno. Za kraj nam je poručio da moramo vjerovati u sebe ako želimo uspjeti.

Kušec je oduševio i šestaše i trećaše

Kušec je oduševio i šestaše i trećaše

Kušec je oduševio i šestaše i trećaše

Tekst: Barbara Kos, 6. e
Fotografije: Martina Valec-Rebić

Povezani članci