LAVVEK, KRIŽEVAČKI YOUTUBER
„Najprije treba ispuniti obveze, a onda mogu igrice”

napisao Izvor Osmodec Urednik

„Najprije treba ispuniti obveze, a onda mogu igrice”

Popularni križevački youtuber Lavvek, pravim imenom Luka Črneli, pobudio je veliko zanimanje učenika koji su se zatekli u knjižnici za vrijeme razgovora naše novinarske ekipe s njim. Svi su se željeli fotografirati s njime, a mi smo saznali kako je došao do takve popularnosti!

Luka Črneli iz Križevaca ima 25 godina, student je četvrte godine IT menadžmenta u Zagrebu, a u slobodno vrijeme igra videoigrice i snima za YouTube kanal. Ima 59 000 pretplatnika, a njegov kanal ima više od 4.5 milijuna pregleda.

– Student sam, ali trenutno mi je fokus na igranju igrica i na snimanju za moj YouTube kanal, trudim se biti što bolji i uspješniji. – započeo je Lavvek svoju priču.

Igrice je počeo igrati u 4. razredu osnovne škole iz zabave, a u srednjoj je počeo igrati ozbiljnije te je krenuo na prve turnire.

– Prva igrica koju sam počeo igrati ozbiljnije bila je Call of duty 2. Zatim sam igrao Hearthstone, i tu su počeli prvi gaming rezultati. U toj sam igrici osvojio dosta turnira. Zatim je izašla igrica Brawl Stars, koju sam najprije igrao iz zabave, ali sam vrlo brzo napredovao i došao do top 10 igrača te igre. Prijatelji su mi tada sugerirali da snimim neki video i vidim kako će se ljudima sviđati. I eto, sviđa im se! – ispričao je.

Ideja je najveći izazov

Da bi se uspjelo na YouTubeu, stalno treba biti nov, originalan, zabavan, a to nije nimalo lako postići.

– Stalno moraš biti kreativan da privučeš ljude da pogledaju tvoj video. Najveći izazov je ideja. S jednim prijateljem svaku nedjelju gledam i komentiram videe koje snimaju naši, ali i strani youtuberi kako ne bih radio nešto što već postoji. Moja je velika prednost što sam profesionalni igrač igrice Brawl Stars o kojoj snimam video, pa na taj način mogu lakše privući ljude da gledaju mene, a ne nekog tko snima samo iz zabave.

Luka je od igrača iz zabave došao do profesionalnog igrača.

– Kad si profesionalni igrač, to znači da imaš ugovor s nekom organizacijom i da predstavljaš njihovo ime u igrici koju igraš. Da bi do toga došao, trebaš biti dobar na rang listi igrača. Najteže je postići da te netko primijeti. Nas su primijetili jedni Talijani jer smo moji prijatelji i ja bili visoko na svjetskoj rang listi. Ja sam u jednom trenutku čak bio među top 15. Primijetili su naš tim dok smo igrali strane turnire. Ponudili su nam probni posao za njihov tim, da vide hoćemo li zadovoljiti. Uglavnom, svidjeli smo im se i ponudili su nam ugovor na četiri mjeseca. Nakon isteka tog ugovora dobili smo ponudu jedne zagrebačke tvrtke koja je odlučila ući u gaming. Rado smo se odlučili za hrvatsku organizaciju. Između igranja igrica za zabavu i profesionalnog igranja, kakvo radim sada, meni nema razlike, ja baš uživam u igranju igrica. A volim i izazov da moram nešto ispuniti ili postići u igrici kako bih zaradio novac. – otkrio je Lavvek.

Svi su se htjeli slikati s lavvekom.

Protiv igrica jer ne razumiju tu industriju

Luka snima videe pod neobičnim nadimkom Lavvek.

– Friend i ja smo u početku izabrali nadimak law, što na engleskom znači zakon. Nakon nekog vremena dodao sam nastavak -ek i promijenio duplo v u dva v. I tako je nastalo, i ostalo Lavvek.

Za igranje igrica ima odličnu opremu.

– Ja sam veliki ljubitelj gaming opreme. Vrijednost moje opreme je oko 50 000 kuna, ali to ne znači da se ne može biti gamer bez toga. Dio sam financirao sâm od novca koji sam zaradio igrajući, ali ipak mi je većinu kupila mama. Sretan sam jer imam podršku roditelja, što je jako važno za uspjeh.

Iako je svjestan mogućih negativnih strana igranja igrica, ljuti ga kad roditelji djeci brane igrice bez da uopće razumiju problematiku.

– Smatram da je problem što roditelji ne razumiju gaming industriju i misle kako je igranje gubljenje vremena. Ali gaming industrija nije gubljenje vremena, igranje igara razvija se u e-sport. Gaming je širok pojam, od programiranja, treniranja do analiziranja. Roditelji se moraju informirati, a onda na temelju toga procijeniti je li to za njihovo dijete dobro ili loše.

Lavvekov YouTube kanal

Treba biti umjeren

Veliki ljubitelj gaminga uspješno uspijeva uskladiti studij i igranje igrica.

– Studiram IT menadžment, to je industrija vezana uz računala i bazu podataka. Predavanja imam svaki drugi tjedan. Jedan tjedan sam na faksu, rješavam obaveze vezane uz faks, a kad se vratim doma, tada snimam. Dnevno igram između 4 i 6 sati, ovisno o drugim obavezama, naravno, sa stankama između. Od YouTubea se ne može zarađivati za život. Glavni izvor zarade su sponzori. Ja trenutno nemam sponzora, ali uvijek se javi netko za reklame. Reklama za jednu minutu košta 100 – 200 eura. Nadam se u budućnosti spojiti znanja s fakulteta i iskustva iz gaminga.

Luka planira na YouTubeu ostati fokusiran na igricu Brawl Stars još neko vrijeme. Cilj mu je doći do 28 tisuća trofeja, tada bi ga teško bilo tko iz ovoga dijela Europe mogao nadmašiti. Nakon toga planira ubaciti i neke druge igrice, možda Fortnite, Minecraft  i Roblox.

S obzirom na to da su ga mnogi naši učenici prepoznali i željeli se fotografirati s njime, što dokazuje njegovu popularnost među našom generacijom, zanimalo nas je što bi nam savjetovao o igranju igrica.

– Morate najprije ispunjavati svoje obaveze, odraditi školu, napraviti zadaću, odmoriti se, a tek tada igrati igrice. I nikako ne smijete dugo igrati u komadu. Trebate biti umjereni, imati vremena i za prijatelje i igru s njima uživo. – poručio je Lavvek za kraj.

s novinarima Izvora

Tekst: Leon Cerovec, 6. r.
Fotografije: snimke zaslona; MVR

Povezani članci