NIKIN JEZIČNI KUTAK
Imena blagdana i svetaca

napisao Izvor Osmodec Urednik

Imena blagdana i svetaca

Piše: Nika Sokač, 6. d

Svi znamo da kasna jesen i zima obiluju blagdanima koje ljudi obilježavaju od davnina. Iza nas je Martinje (blagdan svetog Martina) i  započinje advent pa je pred nama sve više blagdana u kojima se spominju imena svetaca. Najmlađima je ipak najdraži blagdan svetog Nikole kojim započinje prosinačko darivanje djece. No, često zadaje muke i nismo sigurni kako se pravilno piše – Sveti Nikola ili sveti Nikola?

Ako je riječ o blagdanu koji slavimo 6. prosinca, tada pišemo Sveti Nikola, npr. Djeca dobivaju poklone na Svetoga Nikolu. No, ako želimo napisati ime sveca koji je stigao, pišemo sveti Nikola, npr. Stigao je sveti Nikola.

Ako pak pišemo i naziv blagdana i ime sveca u istom izrazu, zapisat ćemo na sljedeći način: blagdan svetog Nikole, npr. Obilježili smo blagdan svetog Nikole. Ovdje je riječ o opisnom nazivu blagdana.

Advent ili došašće je pak razdoblje uoči Božića te se piše malim početnim slovom, kao i sve izvedenice, primjerice adventski vijenac na kojem smo upalili već drugu svijeću.

 

 

Povezani članci