Top
Glavna tema: Glagoljam, dakle jesam

OBLJETNICA KRIŽEVAČKIH GLAGOLJAŠA
Proslava koju su prenijeli lokalni i državni mediji

Proslava koju su prenijeli lokalni i državni mediji

Glagoljaška skupina naše škole ove školske godine slavi deset godina djelovanja, tijekom kojih je glagoljicu naučilo čitati i pisati tridesetak malih glagoljaša. O lijepim aktivnostima kojima su obilježili svoj rođendan izvijestili su lokalni mediji te Hrvatska radiotelevizija

Skupna fotografija sudionika proslave prije odlaska u knjižnicu Križevačke eparhije.

U našoj je školi 4. veljače organizirana proslava desete obljetnice djelovanja Križevačkih glagoljaša. Program je započeo renesansnom skladbom koju je izvela Grupa ljubitelja glazbe pod vodstvom učiteljice Sandre Poštić, a zatim je dobrodošlicu svim prisutnima zaželio ravnatelj Dražen Bokan.

Glazbeni pozdrav Grupe ljubitelja glazbe.

Osnivačica glagoljaške družine, učiteljica Martina Valec-Rebić predstavila je Križevačke glagoljaše i njihovu desetogodišnju povijest, od samih početaka 2006. godine kada su učenici izrazili želju da nauče pisati i čitati glagoljicu do današnjih dana, kad skupinu vodi učiteljica Danijela Srbljinović.

Uslijedilo je predstavljanje zajedničkog projekta OŠ Ljudevita Modeca i čokolaterije Hedona  – čokolade s glagoljicom. O čokolateriji i projektu iz kojega će, nadamo se, proizaći novi križevački suvenir govorila je direktorica Hedone Gorana Pavičić.

Predstavljanje projekta “Glagoljica na čokoladi”.

Uslijedilo je predavanje o glagoljičkim inkunabulama, najstarijim knjigama tiskanima između 1455. i 1500. godine, koje je održao bivši učenik naše škole, glagoljaš i glavni urednik Izvora, Dino Davosir. Za svoje je izlaganje Dino primio brojne pohvale prijatelja i učitelja.

Predavanje Dine Davosira o glagoljičkim inkunabulama.

Na završetku prvog dijela programa predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Križevcima Renata Husinec poklonila je uime Matice bivšim i sadašnjim glagoljašima katalog „Križevačko književno blago – Iz obiteljskih knjižnica” i kalendar „Križevačke minijature – Duša grada u detaljima”.

Od 10 do 12 sati održane su kreativne radionice: glagoljički grafit, glagoljica u žici, glagoljica i quilling, glagoljica u salvetnoj tehnici te glagoljica i lutkice pod vodstvom učiteljica Senke Pleše, Danijele Srbljinović i Danijele Zagorec te vanjskih suradnica Marijane Burda, Blaženke Đukec i Tamare Vrhovec.

Prekrasni radovi nastali na kreativnim radionicama.

U 12 sati uslijedio je ručak, nakon kojega su se sudionici počastili tortom, također u glagoljičkom stilu, za koju je zaslužna bivša učenica naše škole Ana Bratić, danas, kao i Dino, učenica 4. razreda križevačke gimnazije.

Slavljenička torta, rad bivše učenice Ane Bratić.

Nakon čašćenja učenici su zajedno s učiteljicama posjetili grkokatoličku katedralu gdje su slušali o njezinom nastanku i promjenama u povijesti. Također su posjetili i knjižnicu Križevčke eparhije kako bi vidjeli dvije glagoljičke knjige koje se u njoj čuvaju: Časoslov rimskij iz 1648. i Missal rimskih iz 1741.

Brevijar rimskij iz 1648. prilično je u lošem stanju.

Osim dviju glagoljičkih knjiga vidjeli su i najvrjedniji knjigu koju posjeduje knjižnica – rukopis iz 1433. – te brojne druge vrijedne knjige, npr. jedanaestojezični rječnik iz 16. stoljeća, Bibliju na hebrejskom jeziku iz 1716. godine, Triodion na crkvenoj ćirilici iz 1786., kartu Beča iz 1770. i mnoge druge.

Najstarija i najvrjednija knjiga u knjižnici: rukopis iz 1433., Scriptum pontificale, biskupski obrednik ili pontifikal.

Proslavu je pratio portal Prigorski.hr, snimljen je prilog za Regionalni dnevnik 4. programa Hrvatske radiotelevizije, a sljedeće subote bit će prilog i u emisiji Obločec Varaždinske televizije.

Prilog u Regionalnom dnevniku (oko 21. minute)
Tekst na portalu prigorski.hr
Uživo na prigorski.hr
Mali podravski (10. 2. 2017.)
TV Obločec (11. 2. 2017.)

 

 

Tekst: Elena Miklečić, 8. r.
Fotografije: Dora Rebić, 2. r. sr.;
Martina Valec-Rebić, prof.; Sandra Poštić, prof.
Snimka: Dora Rebić, 2. r. sr.

 

Povezani članci
DESET GODINA KRIŽEVAČKIH GLAGOLJAŠA
Glagoljamo, dakle jesmo

Ove godine slavimo desetu godišnjicu postojanja glagoljaša u našoj školi zbog čega smo odlučili glagoljicu staviti kao glavnu temu

7. SABOR MALIH GLAGOLJAŠA
Glagoljašice opet glagoljale

Od 16. do 18. rujna održan je 7. Sabor malih glagoljaša „Ajmo, dico, glagoljati", na kojemu su sudjelovale naše glagoljašice Read more