PROJEKT „ČETIRI GODIŠNJA DOBA – ŽIVJETI ZDRAVO”
Gi-gi-gibali se!

napisao Izvor Osmodec Urednik

Gi-gi-gibali se!

Ove se školske godine u našoj školi odražava projekt „Četiri godišnja doba – živjeti zdravo” u kojemu će učenici ići na četiri dugačke šetnje našim gradom i okolicom. Prvu šetnju odradili su 20. listopada

Učenici nižih i viših razreda, njih ukupno 28, sudjelovali su u akciji šetanja prirodom pod vodstvom učiteljica Darinke Šimunčić i Lucije Martinčić. S projektom, koji je osmislila učiteljica Šimunčić pod nazivom „Četiri godišnja doba – živjeti zdravo” i motom „Gi-gi-gibajmo se!”, počeli su 20. listopada jer je tada Svjetski dan šetanja.

Akcija je zamišljena na način da se prošeta jednom u svakom godišnjem dobu. Hoda se otprilike šest kilometara. Svaki put će se šetati drugom rutom.

Na prvoj jesenskoj ruti su odlučili prošetati kroz Veliki Potočec do Širokog Brezja, pa kroz Ratarsku šumu do škole.  Pokušali su saznati zašto se Veliki i Mali Potočec tako zovu, upitali su lokalno stanovništvo, ali nisu dobili točan odgovor. Vidjeli su mnoge gljive te su naučili koje smiju i koje ne smiju jesti. Djeca su razgledavala prirodu i dobro se zabavila trčeći i međusobno se igrajući.

Evo nekih dojmova učenika 4. a:

Patra Š.: Svidjelo mi se u šumi ratarni,  vidjela sam puno gljiva. Inače se volim šetati sa sestrom pa mi je ovo bio jedan od najljepših dana u školi.

Magdalena I.: Odlučila sam se priključiti akciji da protegnem noge, boravim u prirodi i družim se s prijateljima. Osobito mi se svidjela šetnja po šumi te gljive.

Dora D.: Meni je bilo odlično, prijavila sam se jer rijetko boravim u prirodi pa je ovo bila prilika da se družim s prijateljima i malo se razgibam. Šetali smo se oko dva sata.

Vjeko K.: Svidjelo mi se što smo trčali kroz šumu i gledali prirodu. Naučio sam koje su gljive jestive, a koje nisu. Utrkivao sam se sa sestrom i pobijedio ju, iako je starija od mene.

Tekst: Ana Širjan, 6. r.
Fotografije: Darinka Šimunčić, prof., uč.; Lucija Martinčić, uč.

Povezani članci