Top

Znate li da je kravata izum Hrvata?

Naši su učenici prelijepim aktivnostima obilježili Svjetski dan kravate, 18. listopada

Svezali kravatu pjesniku Antunu Nemčiću

Znate li da je kravata izum Hrvata? Upravo je ova rečenica bila moto ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana kravate u našoj školi. Iako učiteljica matematike Gordana Podravec s učenicima obilježava taj dan već godinama, ovaj put su joj se spontano priključili gotovo svi učitelji naše škole.

Učenici su u velikom broju došli u školu s kravatama, izrađivali su kravate origami tehnikom, crtali kravatu kakvu bi i sami poželjeli nositi, smišljali koje sve riječi možemo pronaći u riječi kravata, natjecali se u vezanju kravate, na kartonu izvezli obrise kravate, izrađivali panoe.

Ono što nas je sve povezalo bila je šest metara duga kravata koju su izradili učenici koji polaze izvannastavnu aktivnost Rukotvorine s učiteljicom Vedranom Rađa. Kravata je prvo bila u skitnji po područnim školama, nastavila je šetnju gradskim institucijama, a zablistala je na pročelju školske zgrade u petak 18. listopada, na sam Svjetski dan kravate.

Velika kravata zablistala je na pročelju naše škole

Šetnja gradom započela je posjetom Gradskoj upravi grada Križevaca gdje su učenici Borna Bojkić, Ana Kopilović i Iris Arki upoznali pročelnika Sandra Novosela sa zanimljivostima vezanima uz kravatu te s aktivnostima u našoj školi. Priznao nam je da kravatu nosi samo u posebnim svečanim prilikama te da ju ne zna sam svezati, već traži pomoć tate.

U Gradskoj vijećnici s pročelnikom Sandrom Novoselom

Iduća postaja bio je Gradski muzej Križevci u kojem su nas dočekale ravnateljica Tea Hatadi i arheologinja Lana Okroša-Rožić. U šetnji nam se učinilo zgodnim svezati kravatu našem pjesniku Antunu Nemčiću i provesti anketu o kravati među našim sugrađanima.

U Gradskome muzeju

Putovanje je kravata završila u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković“. Ravnateljica Marijana Janeš Žulj i knjižničarka Martina Majdak spremno su nas dočekale i odmah pronašle knjigu o kravatama koju smo sa zanimanjem prolistali. Dogovorena je i suradnja pa će radovi učenika naše škole idući tjedan biti izloženi na prigodnoj izložbi u knjižnici. Svima koje smo posjetili odnijeli smo prigodne darove – platnene vrećice, broševe, vrećice s lavandom, straničnike s citatima o kravati koje su izradili učenici s Rukotvorina te uokvirene izvezene kravate naših malih vezilja koje vodi učiteljica Brankica Salopek.

U školi je učiteljica Martina Iveković sa svojim učenicima izradila i zanimljiv pano na temu kravate.

Tekst: Vedrana Rađa, prof.
Fotografije: učiteljice i učitelji

Komentari