2021., GODINA ČITANJA
Brojne aktivnosti s ciljem poticanja čitanja

napisao Izvor Osmodec Urednik

Brojne aktivnosti za poticanje čitanja

Naša je škola s čak sedamnaest aktivnosti obilježila Godinu čitanja. Tko kaže da djeca ne vole knjige?!

U našoj se školi i inače provode brojne aktivnosti i projekti s ciljem poticanja čitanja, a osobito ih je mnogo bilo u 2021. godini koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila Godinom čitanja.

U travnju je obilježena Noć knjige. Tema joj je bila Ljekovita moć knjige pa su učenici razmišljali o tome može li literatura biti lijek i mogu li se u njoj naći odgovori na pitanja koja nas muče. Učiteljice su o toj temi s učenicima osmislile i provele niz aktivnosti: donosili su i čitali knjige iz vlastitih kućnih biblioteka, izvodili su „jogu smijeha”, izrađivali humoristične stripove, ilustrirali, vježbali s knjigama,  prikupljali ljekovite recepte svojih baka, osmišljavali ljekovite matematičke zadatke, postavili izložbu s naslovnicama knjiga i učeničkim ljekovitim preporukama, bilježili „ljekovite” misli, izrađivali reklame i slogane za knjige poput reklama za lijekove i još mnoštvo toga. Svoje su učenike animirale učiteljice: Brankica Salopek, Tanja Kulović Balić, Gordana Podravec, Martina Iveković, Martina Valec Rebić, Ana Andrić, Sandra Maurović, Lucija Martinčić, Anđelka Balić, Darinka Šimunčić i knjižničarka Romana Erhatić.

Učenici 2. c razreda

Tijekom cijele godine provodio se projekt Posvojeni pisac koji su vodile učiteljica Suzana Balić i knjižničarka Romana Erhatić, a  sudjelovali su učenici 1. b razreda.

Pred sam kraj školske godine, u lipnju učenici 7. c razreda imali su susret s pripovjedačicom Margaretom Peršić koja im je pripovijedala narodnu bajku i uključivala učenike u scenski prikaz događaja o kojima pripovijeda. Susret su im omogućile  učiteljica Martina Valec-Rebić i knjižničarka Romana Erhatić.

Pripovjedačica Margareta Peršić s učenicima 7. c razreda

Zbog situacije s korona virusom neka događanja odvijala su se virtualno pa je tako učiteljica Martina Iveković s učenicima od 5. do 8. razreda virtualnom izložbom obilježila Svjetski dan knjige i 10. godišnjicu održavanja natjecanja Čitanjem do zvijezda u našoj školi. Virtualno se  u ožujku održao i književni susret s književnicom Željkom Horvat-Vukelja, koje su 1. b razredu pripremile učiteljica Suzana Balić i knjižničarka Romana Erhatić.

Učiteljica Sandra Maurović i knjižničarka Romana Erhatić predvodile su projekt Naša mala knjižnica i u prošloj školskoj godini, a nastavljaju u učenicima razvijati ljubav prema čitanju i ove školske godine.

Na školskom natjecanju Čitanjem do zvijezda natjecanju sudjelovalo je deset učenika od 6. do 8. razreda. Najbolje čitateljice naše škole, Mirjam Balen, Dora Lovreković i Dora Posavec, plasirale su se na županijsko natjecanje na kojem su osvojile 1. mjesto, a David Kapor osvojio je 3. mjesto svojim izlaganjem U svijetu knjiga u kategoriji kreativnog uratka. Na državnom natjecanju naše su učenice osvojile 23. mjesto, a učiteljice zaslužne za njihov uspjeh jesu Martina Iveković, Martina Valec-Rebić, Nina Drakulić, Danijela Zagorec i knjižničarka Romana Erhatić.

Čitačice do zvijezda

U travnju je održana i završna svečanost 10. Susreta hrvatskog dječjeg duhovnog stvaralaštva „Stjepan Kranjčić”. Cilj mu je poticanje stvaranja i čitanja dječjih duhovnih književnih i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. Učiteljice Martina Valec-Rebić, Danijela Zagorec i Nina Drakulić čitale su u virtualnome okruženju najuspjelije, nagrađene radovi i proglasile pobjednike natječaja.

Ova školska godina

Učenici 5. b i 6. b razreda imali su se priliku susresti s književnicom Nadom Mihaljević koja je učenicima predstavila svoje najnovije knjige Mondrian iz Lepe Vesi i Putovanje u mjestu. Susret je povodom Mjeseca hrvatske knjige školi darovao Ogranak Matice hrvatske u Križevcima, a pripremile su ga učiteljice Danijela Zagorec i Martina Valec-Rebić.

Učiteljica Martina Valec-Rebić je s učenicima 6. a i 6. b razreda nakon čitanja knjige Zeleni tigar Pavla Pavličića na satu provela igru bijega. Učenici su u skupinama rješavali niz zagonetnih zadataka povezanih s knjigom (križaljke, osmosmjerke, mozgalice i druge igre) kako bi otključali škrinjicu s blagom ukradenim u muzeju o kojemu se govori u knjizi. Učiteljica Valec-Rebić je s učenicima 6. a razreda provodila projekt Tjedan s Milutinom Mayerom i Krvavim saborom križevačkim. Učenici su na satima Hrvatskoga jezika čitali ulomke iz romana Krvavi sabor križevački Milutina Mayera. Istraživali su povijesne činjenice o tome događaju i uspoređivali ga s umjetničkom obradom. Promatrali su sliku Otona Ivekovića u crkvi Svetoga Križa koja prikazuje Sabor te uspoređivali Mayerov opis likova s Ivekovićevom slikom. Scenski su uprizorili dijelove romana.

Igra bijega u 6. b razredu

Učenici 8. c razreda s učiteljicom Martinom Valec-Rebić su nakon čitanja Kishonove zbirke Kod kuće je najgore u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković” gledali kazališnu predstavu nastalu na temelju zbirke, koju su izveli članovi dječje glumačke družine Kolibrići. Uspoređivali su pročitane priče s njihovim scenskim uprizorenjima.

Učiteljica Ana Andrić je s učenicima osmih razreda sudjelovala na zajedničkom čitanju pjesme Ratko Zvrko Tvoja staza. Svaki učenik pročitao je jedan stih pjesme Tvoja staza Ratka Zvrka. Stihovi su snimljeni i objavljeni u radijskoj emisiji Izvor na Radio Križevcima 31. listopada.

Učiteljice Ana Andrić i Gordana Podravec su s učenicima sedmih i osmih razreda sudjelovale u radijskoj emisiji Izvor koja se bavila temom čitanja, a održan je intervju sa školskom knjižničarkom. Nabrojane su pozitivne strane čitanja, puštane pjesme koje spominju književnike i uglazbljeni stihovi književnih djela, čitane su recenzije i preporuke „matematičkih” naslova u Znanstvenom kutku.

Književni natječaji

Na književnom natječaju Odjeci u zbornik su ušli radovi učenica 7. razreda: Mirjam Balen, Veronike Skrbe, Dunje Rebić, Lane Gršić i Sare Juršetić. Rad Mirjam Balen osvojio je 3. glavnu (državnu) nagradu, a Veronike Skrbe nagradu najboljeg rada u županiji. Njihove mentorice su Martina Valec-Rebić i Danijela Zagorec.

Na natječaju Europa u školi sudjelovalo je troje učenika 7. i 8. razreda: Mirjam Balen, Veronika Skrba i Dominik Arki, koje su predvodile učiteljice Martina Valec-Rebić, Danijela Zagorec i Nina Drakulić. Mirjam Balen osvojila je 1. nagradu u kategoriji učenika 7. i 8. razreda.

Na književnom natječaju Poj riči materinske sudjelovalo je četvero učenika šestih razreda: Paulina Aleksa, Lina Blažinčić, Jakov Jakopec i Ivona Sokač s učiteljicom Danijelom Zagorec. Pjesma Ivone Sokač jedna je od pet nagrađenih na natječaju, pjesma Pauline Aleksa je pohvaljena. Radovi svih četvero učenika objavljeni su u zborniku Poj riči materinske.

Paulina Aleksa, Lina Blažinčić, Jakov Jakopec i Ivona Sokač

Tekst: Lana Hegedić, 8. b

Povezani članci