GODINA ČITANJA I MARKA MARULIĆA
Priprema se priredba o Maruliću i Juditi

napisao Izvor Osmodec Urednik

Priprema se priredba o Maruliću i Juditi

Naši učenici uče o Maruliću i Juditi, kreativno se izražavaju potaknuti pričom o toj hrabroj ženi, a pripremaju i priredbu koja će se održati u Hrvatskome domu

Glagoljički inicijal s motivima Marulića i Judite

Vlada Republike Hrvatske podržala je prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja, a ujedno i Godinom Marka Marulića u čast 500. obljetnice tiska Judite, prvoga epa na hrvatskome jeziku. Godina Marka Marulića obilježava se od 22. travnja 2021. do 22. travnja 2022. godine.

Marulić je iznimno zaslužan za razvoj hrvatske književnosti i jezika. Zbog Judite pripala mu je titula „oca hrvatske književnosti”. To najznamenitije Marulićevo djelo sastoji se od šest pjevanja, a prevedeno je na mnoge svjetske jezike. Radnja Judite odvija se u gradu Betuliji koji se pokušava obraniti od Holofernove vojske. Judita, koristeći svoju mudrost i ljepotu, uspijeva spasiti Betuliju od neprijatelja odrubivši glavu Holofernu. Upućuje svoj narod da Holofernovu glavu stave na koplje kako bi se njegova vojska, vidjevši sudbinu svog vođe, preplašila i pobjegla. Tako je i bilo, a nakon toga događaja svi su hvalili Juditu.

Naši učenici pripremaju priredbu kojom će obilježiti Godinu Marka Marulića. Priredba će se održati početkom travnja u Hrvatskome domu, a u planu je i izložba likovnih radova. I glagoljaši su obilježili Godinu Marka Marulića izradivši glagoljička slova ukrašena motivima Marulića i Judite. 

Dobro se je podsjetiti da čitanjem možemo otići u svjetove koje možda nikad ne bismo posjetili ni vidjeli, ali također čitanjem možemo i upoznati ljude koje nikada u stvarnosti ne bismo upoznali. Zato čitajmo što više knjiga i dajmo mašti na volju!

Tekst: Leon Cerovec, 8. r.
Likovni rad: Dunja Rebić i Veronika Skrba, 8. r.

Povezani članci