9. SABOR GLAGOLJAŠA „SLOVO ROGOVSKO”
Petašice upoznavale glagoljaštvo

napisao Izvor Osmodec Urednik

Petašice upoznavale glagoljaštvo

Križevački glagoljaši četvrti su put sudjelovali na Saboru glagoljaša „Slovo rogovsko” u Svetom Filipu i Jakovu od 21. do 23. rujna

Mirjam, Dunja i Lana sa majicama i okvirima koje su oslikale.

Učenice 5. r.  Lana Hegedić, Mirjam Balen i Dunja Rebić sudjelovale su u pratnji profesorice Martine Valec-Rebić na Saboru glagoljaša „Slovo rogovsko” u Sv. Filipu i Jakovu od 21. do 23. rujna. To je već četvrti put da Križevački glagoljaši sudjeluju na Saboru glagoljaša, višednevnoj manifestaciji koja okuplja velike i male glagoljaše iz cijele Hrvatske.

Na terasi Osnovne škole Sv. Filip i Jakov

Program posvećen Ljubi Stipišiću

Stigavši u petak u Sv. Filip i Jakov, smjestile su se u Turističkom naselju Croatia. Poslije podne su iskoristile za kupanje u moru, a navečer su u staroj školi gledale predstavu Kod Lepanta, sunce moje Amaterskog kazališta Kutrata. Predstava je nastala prema tekstu Ljube Stipišića Delmate, koji je bio jedan od začetnika Sabora glagoljaša. Nakon predstave nastupila je ženska klapa Kapric iz Zadra.

Predstava Amaterskog kazališta “Kantrata”

Misa, radionice i predstava

U subotu su turističkim vlakićem išle do posjeda Rogovo gdje se nalazi crkva sv. Roka. Tamo su prisustvovale glagoljaškoj misi koju je predvodio fra Izak Špralja, a glagoljaške napjeve pjevali su pučki pivači iz Župe Gospe od Zdravlja iz Radovina i Župe Male Gospe iz Privlake.

Nakon mise u Osnovnoj školi Sv. Filip i Jakov učenici su imali kreativne radionice na kojima su izrađivali straničnike, škrinje i okvire s glagoljičkim slovima te oslikavali torbe i majice. Naše su učenice napravile majice s glagoljičkim početnim slovom svog imena i okvir koji su također ukrasile glagoljičkim slovima. Poslije podne je profesorica Danijela Deković, koordinatorica Sabora glagoljaša, održala predavanje „Brojevi u glagoljici”.

Navečer su na ulicama Sv. Filipa i Jakova gledali još jednu predstavu Amaterskog kazališta „Kutrata” pod nazivom „Scensko uprizorenje filipjanskih bratovština iz 18. st. u četiri slike”.

Crkva sv. Roka na Rogovu

Izlet za kraj

Nedjelja je bila rezervirana za izlet u Biograd na Moru, gdje ih je profesorica Danijela Deković upoznala sa znamenitostima toga kraljevskoga grada. Posjetili su mjesto gdje se nalazila katedrala u kojoj se krunio hrvatsko-ugarski kralj Koloman 1102., te iskopine muškog i ženskog benediktinskog samostana. Tamo su se upoznali sa životom benediktinaca i njihovim doprinosom hrvatskoj kulturi.

U Turističkom naselju Croatia
U Turističkom naselju Croatia
Obala u Sv. Filipu i Jakovu
S prijateljima iz Zagreba
Klapa Kapric
Turistički vlak
Glagoljaška misa
Rogovo
Škola
Škola
Škola
Škola
Radionice
Scensko uprizorenje madrikula
Krunudbena katedrala u Biogradu
Biograd
Biograd
Biograd

Tekst: Dunja Rebić, 5. r.
Fotografije: MVR

Povezani članci