POSJET BOTANIČKOME VRTU
Učenici vidjeli hrast star 280 godina, rijetku i ugroženu četinjaču te najveći lopoč

napisao Izvor Osmodec Urednik

Učenici vidjeli hrast star 280 godina, rijetku i
ugroženu četinjaču te najveći lopoč

Učenici koji pohađaju dodatnu nastavu iz biologije i hrvatskog jezika te dramsku i biološku grupu s učiteljicama Anom Andrić i Petrom Kačarovski posjetili su Botanički vrtu u Zagrebu i vidjeli mnoge zaštićene i rijetke biljke

Učenici koji su ove nastavne godine pohađali dodatnu nastavu iz biologije i hrvatskog jezika te dramsku i biološku grupu s učiteljicama Anom Andrić i Petrom Kačarovski zaputili su se 17. svibnja u Zagreb na terensku nastavu.

U Botaničkom vrtu sudjelovali su u radionici „Živi svijet u kapljici vode”. U uzorku vode iz bazenčića u kojima se uzgajaju biljke voda stajaćica uspjeli su uz pomoć povećala i mikroskopa pronaći i determinirati ličinke komaraca i drugih kukaca, vodene grinje, puževe, sitne račiće i pijavicu.

Potom su, uz stručno vodstvo, obišli Botanički vrt  i saznali mnoge zanimljivosti o Vrtu i biljkama u njemu. Botanički vrt Prirodoslovno-matematičkog fakulteta osnovan je prije 130 godina, a najstarija biljka u njemu je hrast lužnjak, star čak 280 godina.

Učenici su vidjeli neke od najrjeđih biljaka, kao npr. kritično ugroženu četinjaču – australski stribor, pronađenu samo na jednom mjestu u Australiji. Ova vrsta nalazi se u kavezu koji onemogućava pristup biljci, a na mjestu pronalaska biljku je čak čuvala vojska.

crveni panda

Učenici su vidjeli i mesojedne biljke, koje žive na tlima siromašnim mineralima, stoga su dio svog tijela (najčešće list) preobrazile u zamke za hvatanje kukaca, te najveću vrstu lopoča koji živi u Amazoni a ime je dobio po kraljici Viktoriji. List ovog lopoča može biti promjera do 2,4 m, te može izdržati težinu malog djeteta. Cvate samo jednu noć u godini, kada u svom bijelom cvijetu zarobi kukce kako bi ga oprašili.

lopoč Victoria Cruziana

U Zoološkom vrtu učenici su sudjelovali na radionici „Beskralježnjaci i kralježnjaci”, na kojoj su usporedili pero noja i sove, razgledali rogovlje oriks antilope i jelena lopatara, kutnjak slona, dlaku deve, a neki su se, uz malu pomoć edukatorice i kraljevskog pitona, oslobodili straha od zmija.

Nakon radionice obišli su Zoološki vrt i još štošta naučili o njegovim stanovnicima.

Tekst i fotografije: Petra Kačarovski, prof.

Povezani članci