NATJEČAJ„I JA ODVAJAM”
Šestaši osvojili izlet na gradskom natječaju

napisao Izvor Osmodec Urednik

Šestaši osvojili izlet na gradskom natječaju

Učenici 6. a osvojili su prvu, a učenici 6. c drugu nagradu na natječaju Grada Križevaca „I ja odvajam” te su nagrađeni izletom u Lonjsko polje

Zajedničko fotografiranje učenika

U četvrtak 2. svibnja učenici 6. a razreda, dio članova biološke grupe, estetske i rukotvorina bili su u Čigoču (selu roda) i Parku prirode Lonjsko polje. Naši učenici nagrađeni su ovim izletom jer su osvojili prvu nagradu na natječaju Grada Križevaca „I ja odvajam” za izradu prijenosnog punjača za mobitel. Također, učenici 6. c koji su članovi grupe rukotvorina i estetske grupe osvojili su 2. nagradu za svoj tabure od auto guma. U pratnji su bile učiteljice Gorana Lovreković, Petra Kačarovski i Irena Horvat.

– Svi su uživali u sunčanom danu i netaknutoj prirodi Lonjskoga polja. Prvo smo u Čigoču poslušali izlaganje o životu ljudi nekad i sad, biljnom i životinjskom svijetu koji obitava u Lonjskom polju. Saznali smo da je Lonjsko polje jedina velika močvara u Europi i da se tu okuplja najviše ptica koje na svojim redovnim selidbama ovdje odmaraju zbog obilja hrane. Turopoljska je svinja posebna po tome što je odlična plivačica, ali i vješto roni kako bi došla do riječnih školjki kojima se voli hraniti. Promatrali smo rodina gnijezda kroz dalekozor i obišli posavsku kuću sa suvenirnicom. Na poklon smo dobili drvene privjeske sa znakom Parka prirode – likom ptice žličarke koja je zaštićena ugrožena vrsta i obitava u Parku. – ispričala je učiteljica Horvat.

Promatranje ptica

– Prošetali smo selom promatrajući posavske drvene kuće koje se žele očuvati kao kulturna baština. Pritom smo brojili rodina gnijezda. Posjetili smo imanje obitelji Sučić u čijem je dvorištu bilo čak sedam rodinih gnijezda! Rode se gnijezde blizu ljudi, ali na krovu kako ih se ne bi uznemiravalo. Obitelj Sučić nam je pokazala svoju bogatu etnografsku zbirku. Bilo je tu svega: stara svečane kočije, kolijevke, različiti uporabni predmeti, utezi za vježbanje od drveta, obuća, nošnje… Učenici su pomno i zainteresirano pratili baku Sučić dok ima je pokazivala izradu tkanine na tkalačkom stanu.

– Voditeljica nas je zatim odvela u polje kroz šumu kako bismo vidjeli konje koji se slobodno kreću. Usput smo sreli obitelj crnih turopoljskih svinja u šetnji. Bio je doživljaj vidjeti ih ovako izbliza i fotografirati. – istaknula je učiteljica Horvat.

Nakon obilaska počašćeni su ručkom u Čigoču gdje smo uživali u lijepom ambijentu dvorišta restorana. Svi su dobili majice s natpisom „I ja odvajam”.

 

 

Tekst: Ana Širjan, 5. r.
Fotografije: Irena Horvat, dipl. uč.; Petra Kačarovski, prof.

Povezani članci