ANA BRATIĆ, BIVŠA NOVINARKA IZVORA
„Izvor mi je dao poticaj za buduće zanimanje”

napisao Izvor Osmodec Urednik

„Izvor mi je dao poticaj za buduće zanimanje”

Ana Bratić danas je studentica 1. godine novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Početna znanja o novinarstvu stekla je u osnovnoj školi, kad se u petome razredu priključila novinarskoj družini. Od tada traje njezina ljubav prema novinarstvu

Nekadašnja članska iskaznica novinarske družine kao poticaj za studiranje.

Peti razred osnovne škole… Od tad treba proći dosta vremena, treba uložiti puno truda i steći mnogo znanja do fakulteta, zar ne? Zasigurno izgleda kao da ima još previše vremena za donošenje neke bitne životne odluke kao što je upis na fakultet i odabir budućeg zanimanja. No, upravo je to vrijeme kada počinjemo izgrađivati neku ozbiljniju podlogu za buduće obrazovanje, vrijeme kada se počinjemo pronalaziti u određenim predmetima u školi ili pak izvannastavnim aktivnostima. U mojem slučaju, pronalazak same sebe i onoga što volim dogodio se upravo u osnovnoškolskom obrazovanju kroz izvannastavnu aktivnost.

Otrila sam da imam potencijal

Aktivnost u koju sam se, na nagovor starije sestre, uključila u petom razredu bila je novinarska skupina. Ispočetka sam nevoljko odlazila na sastanke i razmišljala: zašto trošiti svoje vrijeme na aktivnost koja u školi nije obvezna, za koju neću dobiti nikakvu nagradu, poput neke petice u imeniku ili slično? Sada razmišljam drugačije. Shvatila sam da sam dobila veliku nagradu za odlazak na sastanke novinarske skupine jer svaka minuta koju sam provela učeći nešto novo danas vrijedi puno više od toga. Tijekom tog vremena shvatila sam što me zapravo zanima – shvatila sam da volim pisati, da imam potencijal koji mogu unaprjeđivati samo ako budem uporna, nastavim raditi i svoje slobodno vrijeme iskoristim za dodatne sate edukacije. S vremenom sam shvatila da je novinarski posao zabavan, dinamičan i zanimljiv.

Profesorica Martina Valec-Rebić, voditeljica novinarske skupine, svake nas je godine po nekoliko puta vodila na jednodnevne izlete nakon kojih bi o tome netko napisao kratak tekst. Zbog tih izleta novinarstvo me počelo zanimati još više. Samo putovanje, dolazak na određena mjesta, razgledavanja, dobro društvo i zabava bili su dobar povod za pisanje i pretakanje svih doživljaja na papir. Volim putovati, željela bih posjetiti mnoga mjesta i vidjeti nešto novo, a onda sve to što sam vidjela dočarati nekome riječima i fotografijom. Upravo je to ono što sam naučila pišući za Izvor, da novinarstvo uključuje i neke moje malene snove koji bi se mogli ostvariti – malene izlete s novinarskom skupinom povezala sam s putovanjima u kasnijem poslovnom svijetu. U sjećanju mi je najviše ostao izlet i planinarenje po Učkoj o kojem sam upravo ja pisala tekst. Bila je to jednodnevna avantura s puno hodanja, učenja, razgledavanja, smijeha i dobre zabave.

Jedini smjer koji sam željela upisati

Danas studiram novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti, prva sam godina. Bio je to jedini smjer i izbor koji sam željela upisati jer me je na to potaknuo Izvor i pisanje za njega u osnovnoj školi. Jako sam zadovoljna zato što znam da se moji snovi počinju ostvarivati. Ne žalim se i nije mi teško učiti i pisati. Volim to, a kad nešto voliš, s lakoćom obavljaš svoje zadatke. U velikoj sam prednosti jer sam većinu osnova iz novinarstva uspjela naučiti u osnovnoj školi uz pomoć profesorice Rebić. Na fakultetu nisam krenula „od nule” jer sam ranije naučila pisati određene novinarske vrste tekstova, a ono najbitnije, usavršila pravopis i gramatiku, što je za kvalitetno pisanje neophodno.

Još uvijek čuvam svoju novinarsku člansku iskaznicu, nekako mi daje inspiraciju i poticaj za dalje, ima veliku sentimentalnu vrijednost za mene. Sjetim se tih novinarskih dana i shvaćam kako iz dana u dan sve više odrastam, postajem zrelija osoba i upijam sve više znanja na fakultetu, a uskoro će doći i vrijeme dobivanja prave novinarske iskaznice.

Ne žalim ni trena što sam svoje vrijeme u osnovnoj potrošila na nešto čime ću se kasnije u životu baviti. Upornost i trud uvijek se isplate. Ne kažem da svi koji se upišu u novinarsku skupinu moraju postati novinari, znam da to nije moguće. Ali, možda se netko, baš poput mene, pronađe u pisanju i shvati da se time želi baviti. Ili jednostavno nauči lijepo pisati, izražavati se i komunicirati s ljudima, što uvelike pomaže na bilo kojem fakultetu i u životu općenito. Svaki dodatni rad na sebi i na svojem znanju povećava mogućnost uspjeha i olakšava put prema određenom cilju.

 

Tekst i fotografija: Ana Bratić, studentica 1. godine novinarstva,
bivša novinarka Izvora

Povezani članci