Top
60. rođendan Izvora

OBLJETNICA ŠKOLSKOGA LISTA
Starac „Izvor” proslavio 60. rođendan

Starac „Izvor” proslavio 60. rođendan

Bivši i sadašnji urednici, novinari i suradnici školskoga lista Izvor pripremili su svečanu proslavu i izložbu povodom 60. rođendana jednog od najstarijih školskih časopisa u Hrvatskoj

Voditeljica Monika Valec, bivše urednice: Matea Koren, Dora Rebić, Elena Miklečić, Lorena Hrković i sadašnja urednica Emina Mikulec.

Školski list Izvor proslavio je prvoga petka u drugome polugodištu svoj 60. rođendan. Na priredbi u prepunoj multimedijskoj dvorani Gradske knjižnice „Franjo Marković” prikazana je povijest časopisa od davne 1957., kad je Izvor pokrenula nastavnica Božena Puževski kao uglavnom literarni list, do današnjih dana, kad je u digitalnome obliku. Bivši i sadašnji učenici-urednici pred publikom svih generacija iznijeli su iskustva o danima svoga uredništva i radu u novinarskoj družini te su pročitani najzanimljiviji i najuspješniji tekstovi dosad objavljeni u Izvoru.

Matea Korena, Doroteja Vrbančić, Kristijan Višak i Lorena Hrković čitaju ulomke iz svojih nagrađenih tekstova.

Publiku su razdragala dva iznenađenja: najprije su učitelji OŠ Ljudevita Modeca, od kojih su neki danas u mirovini, pročitali svoje đačke radove iz Izvora, a na kraju je nastupio nedavno osnovani zbor učitelja, kojemu je to bio tek drugi nastup. Otvorena je i izložba na kojoj se mogu prolistati sačuvani brojevi Izvora i na šest plakata pomno proučiti povijest novinarske družine.

Radove iz starih brojeva Izvora čitale su bivše novinarke Lucija Picig, Andreja Bratić, Dora Sokač, Ema Golubić i sadašnja novinarka Dunja Rebić.

U posljednjih deset godina, otkada novinarsku družinu vodi profesorica Martina Valec-Rebić, osnovna znanja o novinarstvu stekao je 101 učenik, od kojih je jedna učenica prošle godine upisala novinarstvo na Fakultetu političkih znanosti.

Tekst: Dunja Rebić, 4. a
Fotografije: Mateja Miklečić, 6. r.;
Martina Majdak, prof.; prigorski.hr

 

 

Povezani članci
RAZGOVOR S RUŽICOM KOPSA, ČLANICOM PRVIH UREDNIŠTVA IZVORA
„Uvijek je lijepo kad se imaš čega sjećati”

Listajući najstarije brojeve Izvora, među imenima učenika pronašli smo jedno koje nas je zainteresiralo - Ružica Fehir. Ružica se danas Read more

RAZGOVOR S IVANKOM PALIJAN, TREĆOM UREDNICOM IZVORA
„Sami smo očistili i uredili redakciju”

Učiteljica Ivanka Palijan bila je krajem 70-ih i početkom 80-ih glavna urednica školskoga lista Izvor i voditeljica literarno-novinarske družine. Tijekom Read more