Top
Običaji naših starih

BOŽIĆNI OBIČAJI NEKAD
Novinarska družina posjetila izložbu KUD-a „Prigorje”

Novinarska družina posjetila izložbu KUD-a
„Prigorje”

Novinarska družina naše škole posjetila je KUD „Prigorje” kako bi pogledali njihovu izložbu o božićnim običajima u prošlosti, a doživjeli su mnogo toga – kitili bor, pjevali, svirali, isprobavali poculice i tambure

Lea, Lana, Leon i Dunja u prostoru KUD-a “Prigorje”

U srijedu 19. prosinca mladi novinari naše škole pod vodstvom profesorice Martine Valec-Rebić posjetili su KUD „Prigorje”. Pogledali su izložbu kako se nekad slavio Božić te okitili bor na starinski način – svilenim bombonima.

Dočekala ih je predsjednica KUD-a Martina Zrno te im ispričala kako se nekada dočekivao Božić. Pokazala im je kako se pod stolnjak stavljao križ od slame i dva novčića, kako su djeca sjedila pod stolom na slami i pjevala.

Nakon priče učenici su uprizorili tu sliku. Leon je glumio muškarca, glavu kuće, koji u plahti nosi pšenicu i stavlja ju pod stol. Zatim su svi zajedno glumili djecu koja na slami pjevaju božićnu pjesmu Narodi nam se kralj nebeski.

Osim što su upoznali božićne običaje iz prošlosti, naučili su i mnogo toga o odijevanju ljudi nekada. Djevojčice su imale prilike isprobati pokrivala za glavu koje su nosile mlade udane žene, a koje se zovu poculice.

Također su isprobali šivanje na starinskom šivećem stroju te sviranje na tradicionalnim glazbalima našega kraja – tamburama, a na kraju su se zasladili kolačima.

Tekst: Lana Gršić, 5. r.
Fotografije i snimka: MVR

Povezani članci
SURADNJA ŠKOLE I KUD-a
Učenici će istraživati običaje svoga kraja

Učenici PŠ Veliki Raven imenovani su „malim istraživačima ravenskog kraja” te će sudjelovati u europskom projektu Kulturno-umjetničkoga društva „Prigorje”

IVKA VLAŠIĆ, UMIROVLJENA UČITELJICA
„Duša mi je u Slavoniji, a srce u Križevcima” 

Umirovljena učiteljica Ivka Vlašić živi na Velikom Potočecu, gdje je uz svoju kuću uredila prostoriju u kojoj čuva razne predmete Read more