POSJET ZAGREBU
Na izložbi slavnih slikara u Umjetničkom paviljonu

napisao Izvor Osmodec Urednik

Na izložbi slavnih slikara u Umjetničkom paviljonu

Učenici naše škole posjetili su sredinom prosinca izložbu Vlahe Bukovca i njegovog učitelja Alexandra Cabanela, prošetali Zagrebačkim adventom te u kinu gledali film Orašar i četiri kraljevstva

Lana, Lara i Gabrijel uz sliku Hrvatski narodni preporod

U utorak 18. prosinca naši su učenici u Umjetničkom paviljonu na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu posjetili izložbu hrvatskog slikara Vlahe Bukovca i njegovog učitelja Alexandera Cabanela.

Na izložbi se nalazi  više od 140 slika Vlahe Bukovca i slike njegovog profesora Alexandra Cabanela koje dosad nisu bile prikazane u Hrvatskoj. Mogli su vidjeti poznate Bukovčeve slike, kao što je zastor Hrvatski narodni preporod koji je napravio za HNK, Bukovčev autoportret i sliku Crnogorka.

Saznali su zanimljivu priču kako se Bukovac upisao na studij École des Beaux-Arts u Francuskoj. Bukovac je u Parizu upoznao uglednog i cijenjenog slikara i profesora Alexandera Cabanela te se želio upisati u njegovu klasu i kod njega studirati slikarstvo. Ali Cabanelova klasa bila je popunjena. No, naš je slikar bio uporan te je sklopio dogovor s Cabanelom da će u zadanom roku naslikati jednu sliku pa ako se ona bude profesoru svidjela, primit će ga u klasu. Za tu prigodu naslikao je sliku Ruka koja je oduševila profesora Cabanela te je tako Bukovac postao njegov učenik. Slavni je francuski slikar odigrao veliku i važnu ulogu u Bukovčevome likovnom obrazovanju.

Pred Umjetničkim paviljonom

Učenici su u Cinestaru pogledali film Orašar i četiri kraljevstva. Priča o Orašaru mnogo je puta do današnjih dana obrađena na različite načine, kao predstava, balet, film, a originalnu je priču, pod nazivom Orašar i mišji kralj, 1816. napisao njemački pisac Ernst Theodor Amadeus Hoffmann. Najnoviji film govori o djevojčici Clari, koja se nađe u čudesnom svijetu u kojemu tri kraljevstva (Zemlja snježnih pahulja, Zemlja cvijeća i Zemlja slatkiša) žele nadvladati Četvrto kraljevstvo i njegovu vladaricu Majku Ginger, a Clara će kao njihova princeza pokušati u tome pomoći.

Na kraju su posjetili Zagrebački advent. Razgledali su štandove i klizali se.

Tekst: Dunja Rebić, 5. r.
Fotografija: MVR; Leon Cerovec, 5. r.

Povezani članci