DAN ŠKOLE
Proslavili smo rođendan škole uz običaje naših starih

napisao Izvor Osmodec Urednik

Proslavili smo rođendan škole uz običaje naših
starih

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma proslavljen je 30. svibnja Dan škole priredbom u duhu prošlosti i narodnih običaja

Rođendan naše škole proslavili smo 30. svibnja u velikoj dvorani Hrvatskoga doma zanimljivom priredbom u duhu naše prošlosti i narodnih običaja. Mogle su se vidjeti plesovi i tradicionalne nošnje našeg kraja te čuti  pjesme koje su se nekada izvodile u našem kraju. Priredbu su zajednički pripremili naša škola i KUD „Prigorje” u sklopu europskoga projekta „Uključivanje starijeg stanovništva u kulturni život križevačkoga kraja”.

Program su otvorili himnom naše domovine članovi malog zbora naše škole uz pratnju učitelja Ozrena Bogdanovića. Osim himne, mali zbor predstavio se još dvjema pjesmama pod nazivom Šuštar i Sunce shaja, a mjesec zahaja.

Učenici PŠ Veliki Raven izveli su pjesmu Cinguli, rajnguli. Solirao je Marko Vukmanović, a učenike su pripremile učiteljice Renata Trstenjak, Anđelka Balić i Jasmina Borošak. Izveli su i zanimljive recitacije o starim predmetima kojima su se služili naši djedovi i bake, kao što su tkalački stan, pegla, lampaš, stepica i rifljača. Voditeljica i autorica recitacija je Renata Trstenjak.

Učenici 4. c razreda naše škole pod vodstvom učiteljice Sandre Poje predstavili su se pjesmom i plesom Tri koraka  i Kriči, kriči tiček.

Učenice PŠ Vojakovački Osijek nasmijale su publiku scenskom igrom Tri gluhe  koju su pripremile uz pomoć učitelja Tihomira Pleše.

Učenici PŠ Glogovnica otpjevali su i otplesali pjesme Ftiček veli  i Mali bratec Ivo i mala Marica. Pripremile su ih učiteljice Josipa Rabadžija i Marina Ferendiš.

Lina Blažinčić iz PŠ Veliki Raven recitirala je pjesmu Cura z Ravna za što ju je pripremila učiteljica Jasmina Borošak.

Učenici PŠ Veliki Raven uz članove KUD-a „Prigorje”  zabavili su publiku pjesmama i plesovima Igra kolo u 22, Milica, Seljančica i Most.

Šećer na kraju bila je točka iznenađenja – zajednički nastup članova KUD-a „Prigorje”  i učiteljica naše škole Martine Valec-Rebić, Sandre Poje, Anđelke Balić i Josipe Rabadžija. Izveli su splet narodnih plesova i pjesma.

Program su vodili Paola Valjak i Emanuel Kralj iz PŠ Veliki Raven koje je pripremila učiteljica Jasmina Borošak.

Scenarij su osmislile Martina Zrno, predsjednica KUD-a „Prigorje” i učiteljica Jasmina Borošak. Koordinatorice su programa bile učiteljice Renata Trstenjak, Anđelka Balić i Jasmina Borošak. Za scenografiju i izložbu pobrinule su se učiteljice Senka Pleše i Anđelka Balić te članovi KUD-a „Prigorje”. Tehnička podrška bili su učitelji Marko Horvat, Jasmina Borošak i Martina Valec-Rebić.

Tekst: Mirjam Balen, 5. r.
Fotografije: Dunja Rebić, 5. r.

Povezani članci