LJEPOTA ZAVIČAJNE RIJEČI 2023.
Isabela i Šimun osvojili nagrade na literarnom natječaju

napisao Izvor Osmodec Urednik

Isabela i Šimun osvojili nagrade na literarnom natječaju

Naši sjajni literati opet su osvojili nagrade, i to ovoga puta dvije na istome natječaju. Šimun Ferendiš osvojio je prvu nagradu, a Isabela Štriga treću nagradu na bjelovarskom literarnom natječju „Ljepota zavičajne riječi”

Šimun Ferendiš osvojio je prvu nagradu, a Isabela Štriga treću

Isabela Štriga (5. r.) i Šimun Ferendiš (7. r.) s mentoricom Danijelom Zagorec nagrađeni su na literarnom natječaju Ljepota zavičajne riječi koji po drugi put organizira Ogranak Hrvatskog pedagoško-književnog zbora Bjelovar. Dodjela nagrada za najuspješnije sudionike natječaja održala se 28. studenog u Gradskom muzeju Bjelovar. Šimun je osvojio prvu nagradu, a Izabela treću. 

Javna izvedba radova

Sve učenike je na početku pozdravila predsjednica Ogranka HPKZ-a Ornela Malogorski, a zatim su predsjednice prosudbenih povjerenstava rekle par riječi o dječjim radovima i pobjednicima. Svi nagrađeni učenici imali su priliku pročitati svoje radove, a na kraju su nagrađeni prigodnim poklonima.

Natječaj je bio podijeljen u 3 kategorije: od 1. do 4. razreda OŠ, od 5. do 8. razreda OŠ te srednja škola. Ukupno je bilo prijavljeno 130 pjesama i priča iz 37 škola i 10 županija diljem Republike Hrvatske, a natječaj je zahvaljujući natjecateljima iz Srbije (Vojvodine) bio i međunarodni. Koordinatorice su bile profesorica Željka Kalabek i ravnateljica Suzana Turković.

Nagrađeni učenici u svim kategorijama

Svečanost su vodili Natko i Klara, učenici IV. osnovne škole pod vodstvom učiteljice Željke Kalabek. Glazbeno su program obogatili zbor IV. osnovne škole Bjelovar te učenici Glazbene škole Vatroslava Lisinskog Bjelovar. 

Natječaj je bio posvećen bjelovarskoj slikarici Nasti Rojc, rođenoj prije 140 godina. Bila je iznimna umjetnica, prva školovana hrvatska slikarica koja je svojim djelima bila ispred svoga vremena. Njezina djela prikazuju povijesnu tematiku, gradske motive, portrete i autoportrete, a u pejzažne motive utkala je slike svojega djetinjstva. Tako je tema natječaja bila krajolici moga djetinjstva.

Tekst: Magdalena Božić, 8. r.
Fotografije: MVR

 

Povezani članci