MEĐUNARODNI DAN IZUMITELJA
Kad odrastem, bit ću izumitelj!

napisao Izvor Osmodec Urednik

Kad odrastem, bit ću izumitelj!

Koliko znanost može biti zanimljiva i korisna moglo se u našoj školi saznati 9. studenoga, na Međunarodni dan izumitelja. Polaznici dodatne nastave fizike, kemije, biologije, tehničke kulture, hrvatskoga jezika, povijesti te dramsko-recitatorske družine ostalim su učenicima predstavili pokuse i životopise izumitelja

Predstavljanje pokusa

U našoj je školi i ove godine na izuzetno kreativan način obilježen Međunarodni dan izumitelja (9. studenoga). Mali kemičari, fizičari, tehničari i biolozi pripremili su razne zanimljive pokuse te se prisjetili najpoznatijih svjetskih i domaćih izumitelja. Proučavali su elektricitet, strujne krugove, atmosferu, DNA, kapilarnost, izradili aparat za gašenje požara, dugu, željeznu tintu, pojilicu za pčele, glazbene boce i proveli mnoge druge pokuse te sve što su naučili prikazali pred brojnim ostalim učenicima.

Učenike su pripremali učitelji Anica Hrlec, Matej Dobrić, Tea Nakani Kračić, Petra Kačarovski i Srđan Dražić, a učenici koji su predstavljali pokuse bili su Lorena Đurinić, Ivana Stručić, Lana Sentočnik, Gabriel Višak, Ema Vrhovec, Emanuela Haman, Fabijan Koprić, Lara Petrić, Adrian Katanović, Emanuel Balen, Ema Doskočil, Ida Ivšak, Leona Samardžija, Nastasja Sokač, Maria Kranjec, Nika Sokač, Sasha Karre, Klea Pukec, Sara Plačko, Tena Crnčić, Lovro Ipša, Marija Vrbančić, Patricia Švagelj, Iva Koprić, Melani Brežac, Nika Lugomer, Patricia Đurđević, Magdalena Božić, Pia Sertić, Dora Devčić, Ines Čevisek, Dvina Poharc, Estera Katanović, Dora Kliček, Sara Vučković, Ivana Pavlic, Nataša Tušek, Lorena Juršetić Lončar, Lana Sučić, Dominik Zidarić, Lana Lovreković, Nika Bedoić, Magdalena Ištok, Tena Petrus, Sara Horvat i Katja Sinković.

Učenici koji su izvodili pokuse sa svojim učiteljima

Postavljen je i pano o izumiteljima te maketa Tesline kuće u Smiljanu koje su izradili učenici pod vodstvom učiteljice Martine Iveković. Učenica Jelena Kirin nacrtala je prekrasne portrete izumitelja (James Watt, Dmitrij Ivanovič Mendeljejev, Robert Koch, Nikola Tesla, Marie Curie Sklodowska, Niels Bohr, Albert Einstein) te predstavljala pano pred posjetiteljima. Maketu su izradili učenici 6. e, 8. d i 8. e razreda. 

Također, oslikali su i straničnike s likom i djelom izumitelja (Dvina Poharc, Florijan Dani, Leonardo Sokač, Vinko Fabjan, Nastasja Sokač, Jelena Kirin, Marko Sekelj, Sasha Karre, Leona Samarđija, Anđela Blagaj, Ema Doskočil, Emanuela Haman, Luka Vrhovec). 

Na dodatnoj i redovitoj nastavi Hrvatskoga jezika učenici Nika Sokač, Dvina Poharc, Maria Kranjec, Sara Plačko, Marko Sekelj, Josip Šusterajter, Sasha Karre, Estera Katanović, Roko Sabolek, Viktor Tomac i Leona Samarđija napisali su životopise znanstvenika, a na Povijesti su Dvina Poharc, Estera Katanović, Klea Pukec, Tena Crnčić i Sara Plačko oblikovali lentu vremena izuma. Vodila ih je učiteljica Martina Iveković.

Učitelj Velimir Iveković isprintao je 3D minijaturne biste znanstvenika, Nikole Tesle i Alberta Einsteina.

Pano o izumiteljima i maketa Tesline kuće u Smiljanu

U obilježavanje Dana izumitelja uključila se i dramsko-recitatorska družina učiteljice Nine Drakulić. Učenici Rea Miklobušec, Tena Budja, Katja Sinković, Ana Šarić, Helena Hrg, Matija Kamenjak i Ema Vrhovec predstavili su znanstvenike u prvoj osobi.

Znanstvenici „uživo” u izvedbi dramsko-scenske družine

 

Učiteljica matematike Gordana Podravec postavila je izložbu o Pitagori u školskoj knjižnici te razgovarala s učenicima 5. e što bi radili kad bi bili znanstvenici ili izumitelji. Evo što su rekli:

Htjela bih biti arheologinja, pronalaziti stvari iz prošlosti i proučavati povijest svijeta od njegovih početaka.

Lara

            

Volio bih biti znanstvenik koji istražuje more i njegovo dno. Išao bih tražiti Titanik, a volio bih naći i skupocjene stvari u Jadranskom moru – neko potonulo blago ili dijamante.

Martin

 

Kao znanstvenica htjela bih pomagati ljudima svojim izumima. Izumila bih novi stroj za pomaganje u učenju onima koji trebaju pomoć kod svladavanja gradiva. Taj stroj bi se zvao „Brza učilica“. Imao bi oblik kutije u boji kakvu izabere učenik koji ju koristi. O ostalim detaljima moram još razmisliti…

Elena

 

Želio bih izumiti novo gorivo od biljaka koje bi bilo jako jeftino.

Damjan

 

Ja bih izumio automobil koji ima pogon na vatru i jako je brz – 800 kilometara na sat. Htio bih da može otići do drugih planeta u svemiru i da bude najbolji automobil na planetu.

Jakov

 

Volio bih biti znanstvenik koji proučava neke nove izvore energije. Koje – to još moram otkriti.

Dominik

 

Želim biti arheolog i istraživati prapovijest.

Florijan

 

Želio bih biti arheolog i otkriti kosti gigantoraptora, baryonyxa i brontosaura.

Ivan

 

Želio bih biti doktor koji će otkriti lijek za rak.

Mato

 

Željela bih izumiti kako možemo proizvoditi jeftiniju hranu i da je ima dovoljno za sve.

Lorena

 

Volio bih izumiti olovku koja bi u školi pisala umjesto nas.

Julian

 

Voljela bih istraživati cvijeće i školjke. Voljela bih otkriti neke nove vrste i onda saznati sve o njima.

Paula

 

Voljela bih proučavati razne neobične životinje u moru – kitove, svjetleće ribe, morske pse…

Lucija

 

Rado bih bio računalni znanstvenik. Jedan od izuma bilo bi superračunalo koje brzo i točno određuje prognozu vremena.

Igor

 

Ja bih se kao znanstvenik zvao Doktor Olovka. Radio bih u svom laboratoriju koji je na tajnom mjestu. Ne bih nikome rekao u kojoj je državi ili gradu jer tamo bi bilo puno korisnih, ali i opasnih izuma koji bi pomagali ljudima.

Ivan Pavao

 

Željela bih biti liječnica za životinje. Posebno za mačke i pse. Istraživala bih sve o njima i pronalazila nove lijekove za njihove bolesti.

Rafaela

 

Ja bih izmislio stroj koji bi jednostavno prebacivao podatke u naš mozak. Taj stroj bi ima monitor, knjigu iz koje prebacujemo podatke i nuklearno napajanje.

Petar

Međunarodni dan izumitelja obilježava se 9. studenog jer je tada rođena američka filmska glumica i izumiteljica Hedy Lamarr. Izumila je sustav za kodiranje poruka mijenjanjem frekvencija, bez kojeg danas ne bi bio moguć WiFi.

 

 

GALERIJA

Tekst: Melani Brežac, 8. b
Fotografije: Matej Dobrić, mag. educ. chem.;
Anica Hrlec, prof.; Martina Iveković, prof.

Povezani članci