MJESEC HRVATSKE KNJIGE
Knjižnice su zanimljiva i važna mjesta

napisao Izvor Osmodec Urednik

Knjižnice su zanimljiva i važna mjesta

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige organizirani su posjeti učenika školskoj i gradskoj knjižnici

Prvašići na Odjelu za mlade u Gradskoj knjižnici „Franjo Marković”

Učenici 2. b razreda posjetili su sa svojom učiteljicom Tanjom Majnarić školsku knjižnicu i otkrili važnost mjeseca listopada i studenog za knjigu. Saznali su da se od 15. listopada do 15. studenoga obilježava Mjesec hrvatske knjige i da ovogodišnja manifestacija nosi naziv „Književnost bez granica!” te da je posvećena predvoditeljima i književnom prevođenju uz slogan „Nek’ ti riječ ne bude strana(c)…” .

Kako je ova godina proglašena Europskom godinom vještina, a prevođenje je također vještina pa se tako uklapa i u ovo europsko obilježavanje. Učenici su razgovarali o svojim vještinama, a nakon čitanja priče Najotmjeniji div u gradu crtali su divove i izlagali su u čemu su njihovi nacrtani divovi dobri, vješti i snalažljivi. Uz dosta smijeha zapamtili su i stihove iz te lijepe priče, a sve zahvaljujući prevoditeljima koji su zaslužni da lijepe i zanimljive priče putuju svijetom.

Kako bi upoznali prostor knjižnice i prolistali slikovnice školsku knjižnicu posjetili su i učenici 1. a, 1. b i 1. c razreda sa svojim učiteljicama Katarinom Harča Sinković, Natašom Majnarić i Sandrom Maurović. Učenici su dobili članske iskaznice za svoju prvu posudbu. S pomoću poučnih priča Miš u knjižnici i Uljuđeni vuk učenici su naučili pravila ponašanja u knjižnici, pravila posudbe i čuvanja knjiga te razgovarali o važnosti čitanja.

Učenici 1. b i 1. c razreda bili su 16. studenog i u  posjetu Gradskoj knjižnici „Franjo Marković”. Uz stručno vodstvo knjižničarki obišli su odjele knjižnice. Na dječjem odjelu knjižničarka im je pročitala priču Ja Philipa Waechtera, koju su kasnije u školi ilustrirali. U multimedijskoj dvorani pogledali su crtani film Tom i Jerry. Posjet su završili dobivši obrasce za besplatno učlanjenje u knjižnicu.

Tekst: Magdalena Božić, 8. b
Fotografije: Sandra Maurović, uč.; Nataša Majnarić, uč.;
Tanja Majnarić, uč.

Povezani članci