Top
Kultura

PROJEKT „POSVOJNI PISAC”
Trećaši „posvojili” književnicu Nives Madunić Barišić

Trećaši „posvojili” književnicu Nives Madunić
Barišić

Učenici 3. b razreda treći put sudjeluju u projektu „Posvojeni pisac” u kojemu se upoznaju sa stvaralaštvom jednoga suvremenog književnika. Ove su godine upoznavali knjige spisateljice Nives Madunić Barišić

Učenici 3. b razreda, učiteljica Suzana Balić i knjižničarka Romana Erhatić treću godinu zaredom provode projekt poticanja čitanja Posvojeni pisac. Književnica koju su trećaši ove školske godine posvojili bila je Nives Madunić Barišić. Osim što piše za djecu, radi i kao urednica – dramaturginja na HRT-u, gdje uređuje dramsku emisiju Radio igra za djecu i mlade. Završila je Filozofski fakultet i Akademiju dramskih umjetnosti. Njeni tekstovi za djecu izvođeni su na radiju i u kazalištu. Osvojila je i dvije nagrade Mali Marulić za dramske tekstove za djecu  Naša je mama postala zmaj i Ispod zvončića se rodio kraljević.

Učenici 3. b razreda marljivo su čitali i stvarali tijekom školske godine: analizirali su pročitane knjige, pisali dojmove, slali poruke i misli, ilustrirali naslovnice priča, crtali stripove i učili na radionicama, a pripremajući pitanja za književni susret, postali su na jedan dan i mali novinari. Ovim projektom učenici razvijaju čitalačku kulturu i zanimanje za različite književne vrste, razvijaju samostalnost, samopouzdanje, odgovornost i kreativnost. Sadržaj i opseg knjiga s vremenom se prilagođuje njihovom uzrastu. Posebno im se svidio nagrađeni igrokaz Naša je mama postala zmaj koji su za njih pripremili učenici 7. e razreda: Ana,  Marija, Ivana, Mario i Iva.

Na književnom je susretu učiteljica Suzana Balić književnici predstavila tijek aktivnosti projekta, a učenici su joj postavljali razna pitanja o njezinim knjigama, životu i stvaralaštvu. Susret je održan 16. svibnja 2019., a time je bio označen i završetak projekta.

Tekst: Romana Erhatić, prof.
Fotografije: Suzana Balić, uč. savjetnica

 

Povezani članci
DAN ŠKOLE
Proslavili smo rođendan škole uz običaje naših starih

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma proslavljen je 30. svibnja Dan škole priredbom u duhu prošlosti i narodnih običaja

DUHOVNO STVARALAŠTVO
Laura osvojila treću nagradu na Dječjem „Kranjčiću”

Već osam godina naša škola organizira Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva „Stjepan Kranjčić” na kojemu se nagrade najuspješniji učenici, autori literarnih Read more