HRVATSKA TRADICIJSKA GLAZBALA
Zasvirala sam istarski mih

napisao Izvor Osmodec Urednik

Zasvirala sam istarski mih

U organizaciji Kulturno-umjetničkoga društva „Prigorje” u subotu 6. travnja održan je seminar pod vodstvom Stjepana Večkovića, vrsnoga poznavatelja hrvatskih tradicijskih glazbala. Imala sam se priliku okušati u sviranju diplice, strančice, trstenica i istarskoga miha!

Hrvatska tradicijska glazbala

U prostorima Kulturno-umjetničkoga društva „Prigorje” u subotu 6. travnja održao se seminar o tradicijskim glazbalima koji je vodio Stjepan Večković, solist u Ansamblu narodnih plesova i pjesama Hrvatske LADO. Svira tradicijska glazbala, od kojih su neka diplice, sopile, roženice, dvojnice, sluškinja, strančica, gajde, dude i još mnoge druge.

Na seminaru su sudjelovali članovi  KUD-a „Prigorje” i drugih društava iz Orehovca, Velikog Poganca, Severina i Čazme. Bile su tu i učenice Glazbene škole Bjelovar te građani zainteresirani za tradicijsku glazbu, među kojima sam bila i ja. Kako sviram flautu, zanimali su me narodni puhački instrumenti, osobito oni s mješinom.

Predavanje o tradicijskim instrumentima

U prvom dijelu seminara Stjepan Večković održao je predstavljanje narodnih instrumenata. Ispričao je o njihovim osobitostima i pokazao kako zvuče. Drugi je dio seminara bio radionica sviranja. Neki su sudionici donijeli svoje instrumente, dok su ostali iskušali instrumente Stjepana Večkovića. Ja sam se okušala u sviranju diplice, strančice, trstenica i – što je bilo nevjerojatno iskustvo – istarskoga miha.

Sviranje istarskoga miha

Stjepan Večković, vrsni poznavatelj tradicijske glazbe

A onda se u meni probudio novinarski duh pa sam razgovarala s voditeljem i nekoliko polaznika radionice.

Stjepan Večković svira različita tradicijska glazbala, vodi seminare i radionice, osnivač je i voditelj Centra za tradicijska glazbala Hrvatske, Hrvatskog gajdaškog orkestra i Gajdaške akademije te urednik i voditelj radijske emisije Hrvatsko narodno blago na Hrvatskom katoličkom radiju. Autor je više knjiga o tradicijskim instrumentima.

– Sviram više od trideset hrvatskih tradicijskih glazbala, prvenstveno instrumente s mješinama: gajde, dude, mihove, diple, a onda su tu još sopile, dvojnice, razne vrste drugih svirala. Većinu tih instrumenata i izrađujem, dakle bavim se izradom glazbala, zato što su mnoga od njih nestala. Kad sam neka od glazbala želio kupiti, više ih nitko nije izrađivao pa sam ih morao izraditi sam. Mnoga sam glazbala obnovio tako da sam ih našao u muzeju i po uzoru na njih izradio nova te ih tako vratio na scenu. Surađujem sa sviračima tradicijskih glazbala širom svijeta. Sudjelujem na različitim europskim festivalima, a i u Hrvatskoj organiziram festivale. Glavni mi je posao sviranje u Ladu, ali sviram i za druge izvođače različitih stilova. – ispričao je g. Večković.

 

Interes za tradicijske instrumente rodio se u njemu još u djetinjstvu.

– Rodom sam iz Hrvatskog zagorja. Kao mali vodio sam stoku na pašu. Kako je moja mama lijepo pjevala, imala je jednu pjesmaricu koju sam znao uzeti pa sam na livadi pjevušio i fućkao. Tad me je čuo jedan svirač koji je svirao u limenoj glazbi u vatrogasnome društvu u Mihovljanu. Pozvao me u sekciju mladih svirača gdje sam počeo svirati klarinet. Kasnije, na fakultetu, učlanio sam se u folklorno društvo u kojem sam dobio zadatak svirati gajde. Ubrzo sam osim gajdi prosvirao i sopile, šurle, mih i još neka glazbala. Tako sam neko vrijeme svirao i putovao po svijetu. Onda su me pozvali u Lado. Tamo sam pronašao još neka glazbala i shvatio da postoji još mnogo tradicijskih instrumenata koji se više ne rabe. Zainteresiralo me bogatstvo te tradicije pa sam počeo svirati i izrađivati glazbala, voditi seminare i sve ostalo. Tako su ta glazbala postala važan dio moga života. – otkrio je.

Njegovi su seminari vrlo traženi i zanimljivi.

– Držim seminare diljem Hrvatske, podupire me Ministarstvo kulture. Često me zovu i u škole, vrtiće, vodim seminare za studente, strance… Jučer sam baš bio u Krapini u jednoj osnovnoj školi. Interes je jako velik. I djeci i odraslima je vrlo zanimljivo čuti o glazbalima jer im uvijek ispričam neke zanimljive priče.

Stjepan pokazuje kako se sviraju dvojnice

Zanimalo me koji je tradicijski instrument najteže svirati.

– Najteže je naučiti svirati peteroglasne dude. Inače je teže svirati instrument s mješinom gdje treba paziti na upuhivanje, i na držanje, i na pritisak na mješinu, i na trubanj koji spada s ramena, na puno se stvari mora misliti istovremeno. Ali kad se svlada, nije više teško. – smatra g. Večković.

Na kraju sam ga pitala najteže pitanje – koji mu je najdraži instrument (kao da majku pitaš koje joj je najdraže dijete!).

– Volim svirati sve instrumente, ali ako bih morao izdvojiti, bile bi to gajde i dude. Gajde zbog zvuka, monumentalno zvuče. Dude su slične gajdama, imaju nešto viši zvuk, ali njih volim jer su se svirale u mojem kraju pa želim vratiti taj instrument u život.

Stjepan svira više od 30 tradicijskih instrumenata

Mlade snage

Na seminaru je bilo nekoliko mladih dudaša i gajdaša sa svojim instrumentima. Jedan od njih je Tomislav Kapelac iz Prnjarovca kraj Čazme.

Tomislav Kapelac iz Prnjarovca

– Volim svirati i pjevati, svi su u mojoj obitelji glazbeno nadareni, pa me zato oduvijek zanima sve što proizvodi zvuk! Sviram u KUD-u „Graničar” iz Čazme. Počeo sam svirati dude jer je bilo potrebno za KUD. Poslali su me na predavanje, tamo sam pokušao svirati i svidjelo mi se. Tada je KUD naručio dude. Osim duda sviram harmoniku i tamburu farkašicu sebi za dušu, i sve sam to sam naučio. Isprva mi se na dude bilo teže priviknuti jer se ton dobiva otklapanjem rupica i znalo mi se zavrtjeti od previše puhanja. Ljudi pozitivno reagiraju kad vide mladog dudaša, sretni su zato što još netko njeguje tradiciju. Mislim se nastaviti baviti sviranjem duda. – otkrio je Tomislav.

Tomislav svira dude

A da instrumenti s mijehom nisu samo za muškarce, pokazala je dudašica Ema Skroban iz Patkovca kraj Bjelovara.

Ema Skroban već četiri godine svira dude

– Sviram u KUD-u „Palična” Severin. Već sam bila na par seminara koje je vodio gospodin Večković. Voditelj KUD-a poslao me na ovaj seminar pa sam dovela prijateljicu iz glazbene škole da naučimo nešto novo. Imam šesnaest godina, a dude sviram četiri godine. S četiri godine sam došla u KUD i plesala sam do jedanaeste godine, a nakon toga sam počela svirati samicu. Zatim sam počela svirati ostale tambure i  krenula u glazbenu školu, gdje sam svirala trubu. Nije lako svirati dude jer moram razmišljati o više radnji koje moram napraviti. Moja mama je bila predsjednica folklornog društva pa je na mene prenijela ljubav prema tradicijskim glazbalima i narodnoj glazbi. – ispričala je Ema.

strančica
prda ili lončani bas
trstenice
diplica
lijerica
gunge
sdr

Tekst: Dunja Rebić, 5. r.
Fotografije i snimka: MVR

Povezani članci