GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE
Nova izvannastavna aktivnost u našoj školi

napisao Izvor Osmodec Urednik

Nova izvannastavna aktivnost u našoj školi

Od 12. listopada u našoj je školi s radom započela nova izvannastavna aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje koju vodi učiteljica Nikolina Hrg

Učenici koji pohađaju Građanski odgoj i obrazovanje

U našoj školi započela je s radom izvannastavna aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje. Vodi je učiteljica Nikolina Hrg koja je završila studij sociologije i etnologije, a da bi se pripremila za poučavanje ovoga predmeta, prolazila je edukaciju iz Građanskog odgoja i obrazovanja za učitelje osnovnih škola. S nastavom su krenuli 12. listopada, a grupa broji petnaest učenika petih i šestih razreda. Teme koje će se obrađivati jesu ljudska prava, dječja prava, tolerancija, borba protiv diskriminacije i vršnjačkog nasilja, demokracija, politika, aktivnost u lokalnoj zajednici, volontiranje, humanitarni rad, ekologija, društvene mreže, reklame… 

Nastava je organizirana u sedamdeset sati godišnje, odnosno dva sata tjedno. Na nastavi se najviše radi grupno tako da učenici imaju puno praktičnoga rada, gledaju filmove, sudjeluju u radionicama. Planiraju sudjelovanje u Festivalu prava djece te terensku nastavu u Zagreb, gdje će posjetiti Hrvatski sabor i Ured pravobraniteljice za djecu. Također, planirani su posjeti Centru za odgoj i obrazovanje Križevci i Dječjem vrtiću „Zraka sunca”.  Već uvježbavaju igrokaz o svetom Nikoli kojim će se predstaviti u dječjem vrtiću i COOR-u. Tamo će imati i likovnu radionicu te napraviti zajednički rad s djecom iz vrtića i centra. 

Građanski odgoj i obrazovanje financira i podržava Grad Križevci u suradnji s Gradom Rijekom i njegovim odjelom za obrazovanje. Ciljevi su da djeca nauče kritički razmišljati, analizirati situacije u kojima se nađu te da postanu aktivni i odgovorni građani.

Učenici su vrlo zadovoljni novim predmetom, evo što su nam rekli:

  • Na Građanski odgoj idem jer želim volontirati i izboriti se za prava djece. (Lana Valjak, 6. b)
  • Sviđa mi se na Građanskom odgoju jer je zanimljivo, veselo i najviše se veselim što ćemo ići u posjet Dječjem vrtiću „Zraka sunca”. (Kevin Flinta, 6. e)
  • Jako mi se sviđa, zanimljivo je i imamo radionice. (Erik Vrhovec, 6. e)

Tekst: Janja Karlovčec, 6. r.
Fotografije: Nikolina Hrg, voditeljica GOO-a

Povezani članci