5. ZNANSTVENI TURNIR
Od jedanaest ekipa najbolji iz Koprivnice, Križevaca i Đurđevca

napisao Izvor Osmodec Urednik

Od jedanaest ekipa najbolji iz Koprivnice, Križevaca i Đurđevca

I ove godine u našoj školi učenici iz devet škola s područja županije omjerili su svoja znanja iz fizike, kemije i biologije. Prvo je mjesto osvojila ekipa iz Koprivnice, drugo ekipa iz Križevaca i treće mjesto ekipa iz Đurđevca 

Pobjednička ekipa iz OŠ „Antun Nemčić Gostovinski” iz Koprivnice

Na turniru koji se održao 24. studenog sudjelovalo je jedanaest ekipa iz devet škola s područja Koprivničko-križevačke županije. Tema turnira bila je „Klimatske promjene”. Natjecanje se sastojalo od ispita iz kemije, biologije i fizike te praktičnoga dijela u kojemu su se izvodila tri pokusa: „Pitka voda”, „Zagrijavanje vode” i „More u problemu”. 

Najbolji rezultat ostvarila je ekipa „Sunce” iz OŠ „Antun Nemčić Gostovinski” Koprivnica koju su činili  Josip Sušilović, Jakov Salajpal i Brigita Novak pod mentorstvom učitelja Gorana Višaka i Borisa Tonca. Zlatni pehar osvojili su s ukupno 44,5 bodova.

Drugo mjesto osvojila je ekipa „Fleming” OŠ Ljudevita Modeca u sastavu Magdalene Božić, Magdalene Ištok i Eme Doskočil koje su osvojile 35 bodova. Mentori su im bili Matej Dobrić, Anica Hrlec, Petra Kačarovski i Tea Nakani Kračić.

Ekipa koja je zauzela treće mjesto nakon pripetavanja s 33.5 bodova bila je ekipa „Kompas” iz OŠ Đurđevac, koju su činili Nikola Marić, Mia Robotić i Paola Šesta. Pripremali su ih mentori Martina Lovrak Ivanov, Elena Zombunđija i Tamara Debač.

Osim pobjedničkih ekipa natjecalo se još osam skupina. OŠ Sokolovac predstavljale su Katarina Rajić, Barbara Živko i Kllea Lovković pod mentorstvom Martine Mužic i Ivane Hanžeković. U sastavu OŠ „Prof. Blaž Mađer” Novigrada  Podravskog bile su Ana Lovriček, Lana Balija i Monika Saraf, a vodila ih je Katarina Sabolić.

OŠ Ferdinandovac predstavljali su Matko Cik, Lucija Fuček i Majamarija Kapitanić pod mentorstvom Tamare Debač. Druga ekipa iz OŠ „Antun Nemčić Gostovinski”, Koprivnica sastojala se od Melani Glavnik, Ene Šimunović i Bernarda Brlošića pod mentorstvom Gorana Višaka i Borisa Tonca. Iz OŠ Gola natjecale su se dvije ekipe, jedna u sastavu Bartola Kiša, Dorijana Kočmara i Noe Kralja te druga koju su činile Terezije Bali, Klare Solić i Ivone Špoljar, mentori su im bili Sandra Slama i Dubravka Svetec Tvrorić.

Ekipu OŠ „Ivan Lacković Croata” iz Kalinovca činili su Klara Vucikuja, Nika Rončević i Martin Miklić pod vodstvom Katarine Ređep, Darija Čamilovića i Katarine Sabolić. Ekipa koja je predstavljala OŠ „Vladimir Nazor”, Križevci bila je u sastavu Gite Begović, Franka Janeša i Luke Tortića Čučuka pod mentorstvom Tomice Turkovića i Petre Siladi Varović. 

Za poklone učenicima i mentorima pobrinule su se izdavačke kuće, Školska knjiga, Alfa i Profil.

Ekipa Tornado iz OŠ Sokolovac
Ekipa Nevera iz OŠ Prof. Blaž Mađer Novigrad Podravski
Ekipa Tesla iz OŠ Vladimir Nazor, Križevci
Ekipa Curie iz OŠ Antun Nemčić Gostovinski, Koprivnica
Ekipa Teleskop iz OŠ Gola
Ekipa Klorofil iz OŠ Gola
Ekipa OŠ Ivan Lackovic Croata, Kalinovac
Ekipa Zlatotopka, OŠ Ferdinandovac

Na otvorenju turnira nastupila je Magdalena Božić otpjevavši državnu himnu pod vodstvom učiteljice Sandre Poštić. Zatim su natjecatelje i mentore pozdravili ravnatelj škole Tomislav Bogdanović i gradonačelnik Mario Rajn.

Program su vodili Dora Đurinić (7. d) i Filip Dretar (7. c). Članovi dramsko-recitatorske družine učiteljice Nine Drakulić (učenici Rea Miklobušec, Tena Budja, Katja Sinković, Ana Šarić, Helena Hrg, Matija Kamenjak i Ema Vrhovec) predstavili su znanstvenike u prvoj osobi. 

Nakon otvorenja turnira uslijedilo je pisanje ispita i izvođenje pokusa. Poslije ručka program je nastavljen predavanjem i radionicama za učenike i mentore. Za učenike je predavanje držao meteorolog Nikola Vikić-Topić, a za mentore mr. sc. Lidija Srnec, stručnjakinja za klimatske promjene.

Natjecanje i pokusi
Natjecanje i pokusi
Natjecanje i pokusi
Natjecanje i pokusi
Natjecanje i pokusi
Natjecanje i pokusi
Natjecanje i pokusi
Natjecanje i pokusi
Natjecanje i pokusi
Natjecanje i pokusi
Natjecanje i pokusi
Predavanje za učitelje
Predavanje za učitelje
Predavanje za učenike
Predavanje za učenike

U predahu između pojedinih aktivnosti učenici i mentori mogli su se zabaviti razgledavajući panoe o poznatim znanstvenicima koje je s učenicima pripremila učiteljica Martina Iveković, ili se kostimirati u znanstvenika i ovjekovječiti taj trenutak u fotokutku za koji se pobrinula učiteljica Senka Pleše.

U organizaciji turnira sudjelovao je i veći broj učitelja koji su pazili na učenike u učionicama i tijekom obroka: Ivana Dokuš Komarica, Mihaela Ljutić, Gordana Horvat Mesić, Nina Drakulić, Tanja Majnarić, Romana Erhatić, Branka Lazor, Gordana Podravec, Marta Foglec, Gorana Lovreković i Lucija Martinčić. Tehničku podršku pružali su Josip Žulj i Valentina Jurišić, a za medijsko praćenje pobrinuli su se novinari školskoga lista Izvor pod vodstvom učiteljice Martine Valec-Rebić.

 

Učenici su iskazali svoje dojmove:

 

− Ovdje sam jer volim prirodoslovne predmete i želim se time baviti. Dijelovi s pokusom bili su malo teži od teorije. Za neke pokuse se nismo dobro rasporedili i nismo stigli sve riješiti, ali je bilo zanimljivo. Pripremali smo se s učiteljicom iz kemije. − ispričala je Gita Begović iz OŠ „Vladimir Nazor” Križevci. 

 

− Nije bilo pretjerano teško, ali trebalo se potruditi oko pokusa. Neki dijelovi teorije bili su teži, ali je trebalo više vremena i zapisivanja za pokuse. − objasnio je Josip Sušilović, natjecatelj iz  OŠ „Antun Nemčić Gotovinski” Koprivnica. 

 

− Na turniru je bilo zanimljivo, ali i dosta naporno zbog logičkih zadataka. Sudjelovala sam u području kemije. Teži je bio praktični dio, radili smo pokuse i na temelju tih pokusa zaključivali. Pripremali smo se uz pomoć interneta gdje smo proučavali sadržaj o klimatskim promjenama. − otkrila je Paola Šesta iz OŠ Đurđevac.  

 

− Kviz je bio dosta težak, ali zadatci su bili zanimljivi i trebalo je logički razmišljati. Za pripremu smo se koristili knjigama prošlih razreda i čitali ih. − zaključila je Monika Saraf iz OŠ  „Prof. Blaž Mađer” Novigrad Podravski. 

 

− Bilo je ovo dobro iskustvo, lijepo smo se proveli. Zadatci nisu bili teški, ali smatram da bi bilo bolje da je bilo malo više vremena jer neke zadatke nismo uspjeli napisati do kraja. Najteža nam je bila fizika. Bilo je puno brojeva, ne ide nam računanje, više smo za biologiju. Pripremali smo se s učiteljem kada smo rješavali neki kviz ili uz prezentaciju i zadatke koje nam je objasnio. − opisala je Lucija Fuček iz OŠ Ferdinandovac. 

 

− Pokusi su bili lagani, no neki testovi su bili teži. Fizika je bila jako teška, ja sam radila kemiju i pitanja su bila lagana, a biologija nešto između. Za kemiju sam se pripremala uz učitelja Mateja Dobrića. − istaknula je učenica naše škole, Ema Doskočil. 

Skupna fotografija

 

Ekipa naše škole: učenica Magdalena Božić, Ema Doskočil i Magdalena Ištok s učiteljima Petrom Kačarovski, Matejem Dobrićem, Anicom Hrlec i Teom Nakani Kračić te ravnateljem Tomislavom Bogdanovićem

 

 

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Tekst: Iva Koprić i Melani Brežac, 8. b
Fotografije: Benedikt Božić, 5. b; Ivana Stručić, 7. r.;
Matej Dobrić, mag. educ. chem.; Anica Hrlec, prof.;
Romana Erhatić, prof.; Petra Kačarovski, prof.; Sandra Poštić, prof.;
Tea Nakani Kračić, mag. educ. biol.; Tanja Majnarić, uč.; Martina Iveković, prof.; MVR

 

 

Povezani članci